Jobhoppen
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

Waarom starters na 3 jaar best vertrekken

Alle voor- en nadelen van jobhoppen

Jobhoppen
Steeds meer Belgen jobhoppen van hot naar her: ze houden een aantal maanden halt bij een bedrijf en zoeken vervolgens weer uitdagendere oorden op. To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op.

Jobhoppers zijn werknemers die regelmatig, doorgaans telkens binnen de twee jaar, van baan veranderen. Ze pakken hun boeltje en vertrekken, uit vrije wil. Omdat de job te weinig voldoening geeft, de werkgever geen doorgroeimogelijkheden aanreikt of de werksfeer niet helemaal juist zit.

Maar er zijn ook heel wat mensen die al op voorhand weten dat ze geen hele carrière zullen uitbouwen in het bedrijf: jobhoppen is bij hen al tijdens het sollicitatiegesprek part of the plan. Een recente tendens, die zich vooral voordoet bij de jongere generatie. En daar zijn heel wat voordelen – maar ook risico’s – aan verbonden.

Een diverse werkervaring

Van commercieel medewerker tot receptionist en van postbode tot winkelmedewerker. Als fervente jobhopper word je als vanzelf een manusje-van-alles. Je hebt een uitgebreide skillset van hier tot in Tokio en bent daardoor multi-inzetbaar. En daar ziet jouw toekomstige werkgever misschien wel de meerwaarde van in!

Benadruk op je cv dat je graag bijleert, nieuwe vaardigheden snel onder de knie krijgt en van veel markten thuis bent.

Upload je cv en solliciteer nog makkelijker
Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Een breder netwerk

Wie bij veel bedrijven over de vloer komt, leert vanzelfsprekend ook veel mensen kennen. In een mum van tijd bouw je een indrukwekkend professioneel netwerk op. Kennissen, collega’s of voormalige klanten waarop je in de toekomst kan terugvallen en die je misschien zelfs unieke kansen zullen bieden.

Je huidige job on good terms verlaten is dan natuurlijk wel een vereiste: wie met slaande deuren vertrekt, verkleint de kans op een goed contact en een gezonde relatie met ex-collega’s.

Lees ook: Waarom je best niet té lang in je huidige job blijft

Een oppervlakkige ontwikkeling

Als jobhopper heb je misschien wel een breed spectrum aan kwaliteiten en ervaringen ontwikkeld, maar heb je je ook écht kunnen verdiepen in die skills? Oké, je hebt een uitgebreide lijst vaardigheden op je cv staan, maar een expert kan je jezelf toch niet echt noemen. En dat weet je nieuwe werkgever hoogstwaarschijnlijk ook.

Geef het daarom eerlijk toe als je een bepaalde skill slechts oppervlakkig beheerst en wees bereid om extra opleidingen te volgen.

Een moeilijkere zoektocht

Aan het begin van je loopbaan hier en daar een beetje jobhoppen, daar is op zich niks mis mee. Maar wie jarenlang vaker verandert van job dan van onderbroek, zal na verloop van tijd toch regelmatig op een ‘nee’ botsen. Op een bepaald moment zal jouw gejobhop potentiële werkgevers afschrikken.

Waar je dan misschien wél nog kans maakt? Bij bedrijven die een groot personeelstekort hebben of waar de werkgever veel verloop binnen het bedrijf gewend is, zoals in de creatieve sector.

Continu op zoek naar een betere job: een must?

Een lager salaris. Of niet?

De salariskwestie is voor jobhoppers wat dubieus. Enerzijds geef je jezelf niet de kans om promotie te maken binnen eenzelfde bedrijf. Wanneer je leidinggevende eindelijk begint in te zien wat jij in je mars hebt, ben jij namelijk al aan het uitkijken naar de volgende werkervaring. Anderzijds kan je je vorige ervaringen gebruiken als vergelijkingsmateriaal, waardoor je bij je nieuwe werkgever sterk in je schoenen staat en kan onderhandelen over je salaris.

Het is dus vooral een kwestie van wikken en wegen. Door jobhopping kan je bijvoorbeeld een stressvolle werkplek snel de rug toekeren, maar je zadelt jezelf misschien wel op met de voortdurende stress om je aan nieuwe omgevingen aan te passen. Je hoeft niet langer samen te werken met die ene vervelende collega, maar dat wil helaas ook zeggen dat je je work buddy vaarwel moet zeggen. Tja, you win some, you lose some.

CHECK: Hoe snel verander jij van job?

(ZINNIG) - Bron: Talent500

8 november 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook