Al jouw vragen over de pensioenbonus beantwoord
Goed nieuws voor wie als pensioengerechtigde graag nog langer wil blijven werken...
Bij het beëindigen van je loopbaan krijg je van de overheid elke maand een wettelijk pensioen uitbetaald. Dat wordt berekend op basis van de duur van je loopbaan, je verdiende brutoloon en je statuut (werknemer, ambtenaar of zelfstandige).
Om het verwachte maandelijkse pensioenbedrag nog wat bij te spekken, bouwen nogal wat Belgen tijdens hun loopbaan een aanvullend pensioen op. Hiermee hopen ze om de huidige levensstandaard na hun actieve carrière min of meer te kunnen behouden.
Ontdek: Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
Toch zijn we er blijkbaar niet altijd gerust in… Volgens een recent onderzoek van verzekeraar NN twijfelt bijna 7 op de 10 Belgen aan de betaalbaarheid van de pensioenen. Het wantrouwen groeit jaar na jaar: waar in 2014 zo’n 55% van de 18- tot 49-jarigen sceptisch waren, groeide hun aantal tot 67% in 2024.
Het opbouwen van een aanvullend pensioen zou één van de mogelijke oplossingen kunnen zijn om toch nog een comfortabel pensioenbedrag te ontvangen. Maar pakken we het wel goed aan? Volgens datzelfde onderzoek niet altijd, zo sparen we vaak te weinig om echt een verschil te merken.
Lees ook: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
Het aanvullend pensioen mag dan wel behoorlijk populair zijn (77% van de werknemers en 55% van de zelfstandigen doet eraan mee), het bijeen gespaarde bedrag blijkt al bij al toch redelijk bescheiden te zijn.
Concreet: heel wat werknemers sparen gemiddeld zo’n 7.000 euro in hun aanvullend pensioen. Dat lijkt misschien wel een mooi totaalbedrag maar in de praktijk komt het neer op zo’n 18 euro per maand voor een werknemer (gedurende de gemiddelde pensioenduur). Zelfstandigen zijn in dit geval iets beter af: zij zouden hierdoor zo’n 90 euro per maand extra krijgen.
Tip: wie een laag - of zelfs geen - aanvullend pensioen kan opbouwen via het werk, kan ook altijd zelf een “vrij aanvullend pensioen voor werknemers” (VAPW) aanvragen bij een pensioenfonds of een verzekeringnemer. Hierbij kun je tot onder een bepaald plafond zelf bepalen hoeveel je wil sparen.
Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
“Een aanvullend pensioen is zeer belangrijk om te zorgen voor financiële zekerheid tijdens het pensioen. Toch is het nog niet in alle sectoren gebruikelijk”, weet Colin Sanders, expert bij NN. “We stellen daarom voor om het aanvullend pensioen te verplichten.”
“Daarnaast is het ook belangrijk dat er voldoende in het aanvullend pensioen wordt gespaard. Werknemers hebben dit niet zelf in de hand. Een praktische manier om meer te sparen is door systematisch een deel van de jaarlijkse loonindexatie, bonussen en opslag niet rechtstreeks uit te betalen, maar in het aanvullend pensioen te storten. Met deze twee ingrepen stimuleert en faciliteert de overheid het aanvullend pensioen als een waardige aanvulling op het wettelijk pensioen”, besluit Sanders.
Extra: Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?
(fd)
11 oktober 2024Goed nieuws voor wie als pensioengerechtigde graag nog langer wil blijven werken...
Wanneer kan je met pensioen? Hoeveel pensioen zal je krijgen? Wat is een bedrijfspensioen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe dan? Een overzicht...
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...
Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
Er is dezer dagen heel wat te doen om het FIRE-concept. Al zijn er verschillende manieren om die financiële onafhankelijkheid te bewerkstelligen...
Het merendeel van de Japanners gaan nooit met pensioen. Ze blijven gewoon werken zolang hun gezondheid het toelaat. Ook iets voor jou?
De vraag naar boekhouders overtreft het aanbod, een trend die al jaren aan de gang is. Daarom kijken bedrijven meer en meer naar gepensioneerde boekhouders...
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
De Belg moet langer werken, zo klinkt het. Toch is de trend in de privésector net omgekeerd en gaan steeds meer Belgen net vervroegd op pensioen.