Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

8 tips voor een gezonde thuis-werk balans

Massaal veel Belgen werken dezer dagen van thuis uit. Hoe doe je dat en hoe zorg je voor een goede thuis-werk balans? “Laat je inspireren door onze tips om je thuiswerk te organiseren en je werkplek in te richten. Zo kan je zorgen voor een fijne werkdag”, steekt Lode Godderis, directeur Kennis, Informatie en Research van IDEWE, van wal...

1. Behoud je routine

Zet je wekker vroeg, spring uit je bed, de douche in en kleed je aan. Neem een stevig ontbijt voor de werkdag.

2. Ga naar je thuiswerkplek

Zeg dag tegen je partner en vertrek naar je thuiswerkplek. Vat je werkdag aan. Zoek een plek uit het zicht van je gezinsleden.

3. Thuis en werk in balans

Zeker met kinderen in huis zal het niet eenvoudig zijn om een goede balans te vinden tussen werk en thuis. Enkele suggesties: spreek af met je partner wie wanneer op de kinderen zal letten. (Zie ook hoger: ga en kom terug van je werk). Spreek met je leidinggevende over een flexibele regeling, waarbij je jezelf kan organiseren om voor de kinderen te zorgen en er bijvoorbeeld voor te kiezen om na hun bedtijd nog even te werken.

4. Neem je pauzes en lunches samen met je collega’s

Sociaal contact met je collega’s blijft belangrijk. Organiseer een ‘online’ lunch en las regelmatig ‘online’ koffiepauzes met hen in. Sluit samen de dag af, met een leuk moment. Maak bijvoorbeeld een playlist met een 5-tal songs en sluit de dag als dansend en springend af.

5. Deel lief en leed

Ongetwijfeld heb je ondanks alles toch een mooie moment beleefd of iets knaps gerealiseerd. Deel het tijdens de online meeting of via je (professionele) social media. Neem ook de tijd om even met de collega’s te ventileren.

6. Sluit je dag af en kom terug thuis

Maak goede afspraken met je collega’s en je werkgever over je bereikbaarheid en beschikbaarheid. Zit je werkdag erop, kom terug thuis en begroet je partner en kroost, en vertel wat je die dag beleefd hebt.

7. Zoek het zonlicht op

Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een stof in de hersenen die een rol speelt bij het regelen van onze stemming. Meer serotonine in de hersenen zorg voor een betere stemming en meer tevredenheid. Een ‘lichtdouche’ helpt je ook om je beter te concentreren.

8. Maak een werkplek

Deze thuiswerkplek is helaas niet altijd even goed uitgerust als op kantoor. Dit geldt zeker voor wie bijvoorbeeld maar sporadisch of voor de eerste keer van thuis uit werkt. Daarom enkele eenvoudige tips...

8|1. Stel je bureaustoel goed in

Een goede bureaustoel die je kan instellen naar jouw individuele behoeften is geen overbodige luxe. En dan moet je de bureaustoel natuurlijk nog juist instellen. Uit IDEWE-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kantoormedewerkers niet weten hoe dit moet. Wel, dat doe je dus zo:

  • Ga diep in je stoel zitten en zet je voeten plat op de grond.
  • Je bekken moet iets hoger zijn dan je knieën, je bovenbenen hellen lichtjes af. Wanneer je tafel niet instelbaar en te hoog is, zet je stoel dan wat hoger en gebruik een bankje om je voeten op te zetten.
  • Tussen je stoel en je knieholte mag een vuist ruimte zitten.
  • De holte van je lage rug moet ondersteund worden door de rugleuning. De steun van je bureaustoel heeft dus best een bolle vorm onderaan.

Lees ook: Hoe zit je gezond achter je pc?

8|2. Zorg voor een afzonderlijk beeldscherm, muis én toetsenbord

Gebruik een laptophouder en een extern klavier en muis. Idealiter heb je een voldoende groot (19”) beeldscherm. Ook als je met een laptop werkt, heb je een apart toetsenbord en een externe muis nodig die goed in je hand zit en naast je toetsenbord ligt. Je toetsenbord ligt trouwens zo’n 10-15 cm van de tafelrand.

Je stelt je scherm op deze manier goed in:

  • Plaats je scherm recht voor je.
  • Met de bovenrand van je scherm op ooghoogte.
  • Op een armlengte kijkafstand.

8|3. Een instelbare documenthouder is aan te bevelen

Werk je nog veel met papieren documenten? Dan gebruik je best een documenthouder die je tussen je scherm en je toetsenbord plaatst. Zo blijft je nek in één lijn bewegen van de toetsen naar het document, naar het scherm.

8|4. Een gezonde mix tussen zitten, staan én bewegen

Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt. Werk eens een tijdje staand waarbij je werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat. En vergeet zeker niet om regelmatig wat rond te stappen om wat energie te verbruiken en je bloedsomloop goed te stimuleren.

(es/kv) - Bron: IDEWE

17 maart 2020
Anderen bekeken ook