Hoe zal ons werk er uit zien in 2100?
Over het algemeen houden we niet van een onzekere toekomst. Futuristen doen wel eens glazenboluitspraken. Benieuwd hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?
Zet je wekker vroeg, spring uit je bed, de douche in en kleed je aan. Neem een stevig ontbijt voor de werkdag.
Zeg dag tegen je partner en vertrek naar je thuiswerkplek. Vat je werkdag aan. Zoek een plek uit het zicht van je gezinsleden.
Zeker met kinderen in huis zal het niet eenvoudig zijn om een goede balans te vinden tussen werk en thuis. Enkele suggesties: spreek af met je partner wie wanneer op de kinderen zal letten. (Zie ook hoger: ga en kom terug van je werk). Spreek met je leidinggevende over een flexibele regeling, waarbij je jezelf kan organiseren om voor de kinderen te zorgen en er bijvoorbeeld voor te kiezen om na hun bedtijd nog even te werken.
Sociaal contact met je collega’s blijft belangrijk. Organiseer een ‘online’ lunch en las regelmatig ‘online’ koffiepauzes met hen in. Sluit samen de dag af, met een leuk moment. Maak bijvoorbeeld een playlist met een 5-tal songs en sluit de dag als dansend en springend af.
Ongetwijfeld heb je ondanks alles toch een mooie moment beleefd of iets knaps gerealiseerd. Deel het tijdens de online meeting of via je (professionele) social media. Neem ook de tijd om even met de collega’s te ventileren.
Maak goede afspraken met je collega’s en je werkgever over je bereikbaarheid en beschikbaarheid. Zit je werkdag erop, kom terug thuis en begroet je partner en kroost, en vertel wat je die dag beleefd hebt.
Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een stof in de hersenen die een rol speelt bij het regelen van onze stemming. Meer serotonine in de hersenen zorg voor een betere stemming en meer tevredenheid. Een ‘lichtdouche’ helpt je ook om je beter te concentreren.
Deze thuiswerkplek is helaas niet altijd even goed uitgerust als op kantoor. Dit geldt zeker voor wie bijvoorbeeld maar sporadisch of voor de eerste keer van thuis uit werkt. Daarom enkele eenvoudige tips...
Een goede bureaustoel die je kan instellen naar jouw individuele behoeften is geen overbodige luxe. En dan moet je de bureaustoel natuurlijk nog juist instellen. Uit IDEWE-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kantoormedewerkers niet weten hoe dit moet. Wel, dat doe je dus zo:
Lees ook: Hoe zit je gezond achter je pc?
Gebruik een laptophouder en een extern klavier en muis. Idealiter heb je een voldoende groot (19”) beeldscherm. Ook als je met een laptop werkt, heb je een apart toetsenbord en een externe muis nodig die goed in je hand zit en naast je toetsenbord ligt. Je toetsenbord ligt trouwens zo’n 10-15 cm van de tafelrand.
Je stelt je scherm op deze manier goed in:
Werk je nog veel met papieren documenten? Dan gebruik je best een documenthouder die je tussen je scherm en je toetsenbord plaatst. Zo blijft je nek in één lijn bewegen van de toetsen naar het document, naar het scherm.
Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt. Werk eens een tijdje staand waarbij je werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat. En vergeet zeker niet om regelmatig wat rond te stappen om wat energie te verbruiken en je bloedsomloop goed te stimuleren.
(es/kv) - Bron: IDEWE
17 maart 2020Over het algemeen houden we niet van een onzekere toekomst. Futuristen doen wel eens glazenboluitspraken. Benieuwd hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?
57% van de Belgische bedienden heeft de kans om thuis te werken. Maar wordt er effectief even goed gewerkt thuis als op kantoor?
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Thuiswerken zit in de lift. Dit biedt meestal tal van voordelen, al is de thuiswerkplek niet altijd even goed uitgerust als op kantoor.
Of je nu af en toe thuis of in een satellietkantoor werkt, we deden nog nooit zo veel aan telewerk. Toch zijn er nog opmerkelijke vaststellingen in het waar en wanneer van ons werk.
Van thuis uit werken is al lang niet meer nieuw, voor millennials is het zelfs het meest gezochte jobvoordeel. Maar hoe krijg je je baas zover?
Als student mag je dan wel een groentje zijn, je beschikt al over flink wat skills om de arbeidsmarkt met het nodige vertrouwen te betreden. Wij lijsten ze voor je op.
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...