En hoe zit het met jouw werkdruk?
Kaderleden hebben de hoogste werkdruk, technici de meest acceptabele.
De welzijnswet mag dan al wel een tijdje bestaan (sinds 1996), toch is het pas dankzij de coronacrisis dat werknemers extra alert zijn voor het belang van een positieve en gezonde werkomgeving, zowel fysiek als mentaal.
De tijdelijke stilstand op de arbeidsmarkt heeft heel wat van hen aan het denken gezet en doen inzien dat het ook anders kon. De focus mag dan nu wel meer op werkgeluk en minder op werkdruk liggen, jammer genoeg zijn er nog altijd factoren die het mentale welzijn van de werknemer tijdens het werk negatief kunnen beïnvloeden.
Check: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever
Dit zijn volgens een onderzoek van de Antwerp Management School de 8 meest voorkomende stressfactoren die een mogelijke reden zijn om zich ziek te melden op het werk.
De krapte op de arbeidsmarkt en het bijbehorende personeelsgebrek zitten er vast wel voor iets tussen, al kan een onredelijke verdeling van het werk ook een belangrijke oorzaak zijn. Misschien een kleine troost: volgens het onderzoek ligt 56% van de ondervraagde werkgevers ‘s nachts óók wakker van de hoge werkdruk voor het personeel…
Help! Hoe je leidinggevende vertellen dat de werkdruk te hoog is?
Hybride of voltijds telewerken mag dan voor heel wat gezinnen een zegen zijn, toch is een onevenwichtige werk-privébalans nog altijd één van de meest voorkomende stressfactoren bij werknemers.
Een slechte relatie met je leidinggevende kan voor heel wat kopzorgen zorgen. Ook wie zich niet gesteund voelt door z’n collega’s (69%), kan zich na verloop van tijd slecht in z’n vel voelen. Hoog tijd dus om op een professionele manier open kaart te spelen met de persoon in kwestie.
Advies: 5 tips voor een betere band met je baas
Elk huisje heeft z’n kruisje en hoezeer je ook je werk van je privé wil scheiden, toch kan die stress zo overheersend zijn dat je op het werk amper kunt functioneren.
Wanneer je skills en talenten niet matchen met de jobfunctie waarvoor je in dienst genomen bent, mag je gerust spreken van een mismatch. Op termijn kan dit voor stress, frustratie en zelfs depressieve gevoelens zorgen.
Je carrière, het huishouden, tijd voor jezelf en je gezin én op tijd naar bed gaan om de volgende dag net hetzelfde tempo aan te houden: je zou voor minder gespannen rondlopen. Het is dan ook niet altijd makkelijk om alle balletjes tegelijkertijd in de lucht te houden en dat kan voor heel wat spanning en stress zorgen.
Ontdek: Waarom multitasken als chocolade is ... en niet werkt
Geldzorgen kunnen je heel wat chronische stress bezorgen, ook wanneer je aan het werk bent.
Deze vorm van stress heeft niks te maken met het muziekgenre techno maar wel met de constante druk om altijd bereikbaar te zijn en om niks te missen (FOMO), zelfs na de werkuren of tijdens het weekend. Deconnectie is dan ook enorm belangrijk om je batterijen (niet die van je smartphone of laptop maar van jezelf!) terug op te laden.
E-gids: Eerste hulp bij een burn-out
(fd)
23 oktober 2023Kaderleden hebben de hoogste werkdruk, technici de meest acceptabele.
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Overmatige werkdruk kan stress veroorzaken, maar met de juiste mindset kunnen er ook voordelen zijn. Welke? Dat lees je hier.
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?