Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

8 redenen waarom werknemers uitvallen door stress

stress uitval
Iedereen kan wel eens ziek worden, maar wanneer je ziek wordt door stress op het werk is het een ander verhaal. Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…

Focus op werkgeluk

De welzijnswet mag dan al wel een tijdje bestaan (sinds 1996), toch is het pas dankzij de coronacrisis dat werknemers extra alert zijn voor het belang van een positieve en gezonde werkomgeving, zowel fysiek als mentaal.

De tijdelijke stilstand op de arbeidsmarkt heeft heel wat van hen aan het denken gezet en doen inzien dat het ook anders kon. De focus mag dan nu wel meer op werkgeluk en minder op werkdruk liggen, jammer genoeg zijn er nog altijd factoren die het mentale welzijn van de werknemer tijdens het werk negatief kunnen beïnvloeden.

Check: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever

8 belangrijke stressfactoren

Dit zijn volgens een onderzoek van de Antwerp Management School de 8 meest voorkomende stressfactoren die een mogelijke reden zijn om zich ziek te melden op het werk.

1. Te hoge werkdruk (91%)

De krapte op de arbeidsmarkt en het bijbehorende personeelsgebrek zitten er vast wel voor iets tussen, al kan een onredelijke verdeling van het werk ook een belangrijke oorzaak zijn. Misschien een kleine troost: volgens het onderzoek ligt 56% van de ondervraagde werkgevers ‘s nachts óók wakker van de hoge werkdruk voor het personeel…

Help! Hoe je leidinggevende vertellen dat de werkdruk te hoog is?

2. Onevenwichtige werk-privébalans (89%)

Hybride of voltijds telewerken mag dan voor heel wat gezinnen een zegen zijn, toch is een onevenwichtige werk-privébalans nog altijd één van de meest voorkomende stressfactoren bij werknemers.

3. Conflicten op het werk (81%)

Een slechte relatie met je leidinggevende kan voor heel wat kopzorgen zorgen. Ook wie zich niet gesteund voelt door z’n collega’s (69%), kan zich na verloop van tijd slecht in z’n vel voelen. Hoog tijd dus om op een professionele manier open kaart te spelen met de persoon in kwestie.

Advies: 5 tips voor een betere band met je baas

4. Moeilijke thuis- of gezinssituatie (79%)

Elk huisje heeft z’n kruisje en hoezeer je ook je werk van je privé wil scheiden, toch kan die stress zo overheersend zijn dat je op het werk amper kunt functioneren.

5. Mismatch (75%)

Wanneer je skills en talenten niet matchen met de jobfunctie waarvoor je in dienst genomen bent, mag je gerust spreken van een mismatch. Op termijn kan dit voor stress, frustratie en zelfs depressieve gevoelens zorgen.

6. Te veel balletjes in de lucht willen houden (70%)

Je carrière, het huishouden, tijd voor jezelf en je gezin én op tijd naar bed gaan om de volgende dag net hetzelfde tempo aan te houden: je zou voor minder gespannen rondlopen. Het is dan ook niet altijd makkelijk om alle balletjes tegelijkertijd in de lucht te houden en dat kan voor heel wat spanning en stress zorgen.

Ontdek: Waarom multitasken als chocolade is ... en niet werkt

7. Moeilijke financiële situatie (57%)

Geldzorgen kunnen je heel wat chronische stress bezorgen, ook wanneer je aan het werk bent.

8. Technostress (45%)

Deze vorm van stress heeft niks te maken met het muziekgenre techno maar wel met de constante druk om altijd bereikbaar te zijn en om niks te missen (FOMO), zelfs na de werkuren of tijdens het weekend. Deconnectie is dan ook enorm belangrijk om je batterijen (niet die van je smartphone of laptop maar van jezelf!) terug op te laden.

E-gids: Eerste hulp bij een burn-out
Webinar werkgeluk banner

(fd)

23 oktober 2023