Een uitgebreide lunch helpt je vermageren!
Het belang van een goed ontbijt om goed aan je dag te beginnen, werd al vaker benadrukt. Maar ook de lunch verdient extra aandacht.
“Een emotionele eter is iemand die gaat eten als hij of zij zich niet goed voelt”, aldus stresscoach Stefan Noordman. “Door snoep en koekjes te eten, krijg je door de hoeveelheid suiker in de voedingsmiddelen voor even een boost. Een half uur later echter - of vaak nog veel eerder - voel je je weer precies zoals ervoor.”
“Het is meestal een automatisme dat er ongemerkt is ingeslopen. Die koppeling tussen je niet goed voelen en eten, zou je op de een of andere manier moeten proberen te verbreken. Want het is niet goed voor je lichaam en je voelt je er uiteindelijk alleen maar slechter door. Voor het doorbreken van dit automatisme moet je kijken naar de dieperliggende oorzaak. Vaak is dit stress. Kijk dan waar de stress vandaan komt en pak het specifieke probleem achter de stress aan.”
Doe de test: Hoe stressbestendig ben jij?
Allereerst moet je weten en voelen wanneer je gestrest bent. Kortom, eerlijk zijn met jezelf, en het niet gaan ontkennen. Als je weet dat je gestrest bent en voelt dat je honger hebt, moet je bij jezelf nagaan: ‘Heb ik zin in eten omdat ik de hele dag nog niet gegeten heb of omdat ik gestrest ben?’.
Voordat je eten in je mond gaat stoppen, moet je je dus bij jezelf afvragen: ‘Ben ik gestrest of niet?’. Als dit het geval is, stop je het eten simpelweg niet in je mond. Het is belangrijk dat je hersenen niet meer de koppeling gaan maken van stress naar eten. Probeer eens een nieuwe koppeling of verbinding in je hersenen te maken. Bijvoorbeeld naar de kraan gaan om een glas water te pakken in plaats van naar de koelkast te lopen. Pas wel op dat je geen nieuwe ‘slechte’ koppeling maakt, zoals te veel koffie drinken.
Check: De 20 minuten-regel tegen stress en ... overgewicht!
Die nieuwe koppeling moet je wel een tijdje volhouden omdat je brein aan deze nieuwe prikkel moet wennen. Als je genoeg wilskracht hebt om dit vol te houden, dan gaat je brein vanzelf deze nieuwe verbinding leggen en wordt het een automatisme. De tijd die je brein hiervoor nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon.
Je kan ook een groot papier op de koelkast hangen met de vraag ‘emotioneel of niet?’. Hang het zo op dat je het altijd ziet hangen en kan lezen voordat je de koelkast opentrekt. Zo eet je enkel als je echt honger hebt.
Ontdek: In 4 stappen naar betere gewoontes
Voel je je gestrest? Maak dan een wandeling met de hond of alleen. Even lekker in de buitenlucht wandelen kan al helpen om je eetlust te verminderen of te doen verdwijnen.
Voel je de stress en de eetbuien weer opkomen? Ga dan eens lekker sporten, je zal merken dat je je nadien fit en energiek voelt. Je slecht gevoel zal verdwenen zijn.
Als je in een periode zit dat je weet dat je vaak naar de koel- of snoepkast loopt voor iets lekkers, koop dan tijdelijk niets lekkers. Koop enkel fruit en het hoogst noodzakelijke voor het klaarmaken van de maaltijden.
Lekker! 9 tips om evenwichtig en gezond te lunchen zonder moeite
Er zijn genoeg oplossingen te bedenken om van het emotionele eten af te komen, maar het ligt helemaal bij jezelf om hier ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Het vergt wilskracht en discipline om te stoppen met je eetbuien.
Grijp je na maanden proberen nog altijd naar een stuk chocolade of een koek als je gestrest bent? Als het echt niet lukt om de koppeling tussen stress en eten los te laten, zoek dan professionele hulp. Misschien ligt de oorzaak veel dieper, of te diep. Ben je je werk beu? Loopt de samenwerking met je collega’s niet goed? Of schiet je niet op met je baas?
Zolang die dieperliggende oorzaken niet aangepakt worden, is het moeilijk om zelf die negatieve koppelingen te doorbreken. Een extern iemand (een diëtist, personal trainer, loopbaancoach of psycholoog, afhankelijk van welk dieperliggend probleem de oorzaak is) kan dan met wat afstand en een heldere blik een oplossing bieden.
E-gids: Eerste hulp bij burn-out
(mr/kv)
26 juli 2023Het belang van een goed ontbijt om goed aan je dag te beginnen, werd al vaker benadrukt. Maar ook de lunch verdient extra aandacht.
Omdat niemand van overtollige kilo's houdt, kunnen de volgende tips misschien wel handig van pas komen voor iedereen die aan zijn bureau gekluisterd zit.
Eten achter je computer is geen goed idee. Het ideale moment om je Facebook te checken of de internetkrant te lezen, dat wel. Maar je wordt er wel dikker van waarschuwen diëtisten.
Als we te veel werk ervaren in te weinig tijd, volgt stress. Maar er zijn nog andere oorzaken...
Je werk kan soms de meest heftige emoties opwekken. Dan is de 20 minuten-regel dé oplossing. En het helpt je ook om minder te snoepen!
Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Een beetje druk is niet slecht, maar te veel kan nefast zijn. Wat kun je doen om niet te bezwijken onder de stress? Dat hangt af van het stresstype dat je bent.
Donuts van twee dagen geleden? Broodjes met ongedefinieerd beleg van de vergadering van vanmiddag? Op kantoor lijkt het allemaal te smaken. Waarom?
Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.