Hoe productief zijn thuiswerkers?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Je werkdag met een fris hoofd beginnen? Dat doe je door je woning eerst te verluchten voor je begint met werken. Zet de ramen een kwartier open en laat de verse lucht binnen. Dat helpt niet alleen voor je concentratie, maar is ook belangrijk om het vocht in je huis naar buiten te laten. Een extra voordeel is dat een geventileerde woning sneller opwarmt, omdat warmte zich in een vochtige omgeving minder goed verspreidt.
CHECK: Verluchten is het nieuwe verwarmen
Hoewel het zuiniger is om de verwarming zo weinig mogelijk aan te zetten, kan het in de winter al snel koud worden in huis. Als je dus na het verluchten toch beslist om de verwarming aan te zetten, overweeg dan om ze één graadje lager te draaien. De knop van 21°C naar 20°C draaien lijkt misschien een klein verschil, maar elke graad lager levert je een besparing van wel 7% op in je energieverbruik.
Een temperatuur van 19 à 20°C is bovendien optimaal voor je concentratievermogen. Met een dikke trui, een extra paar sokken en af en toe een beetje beweging zal je zeker geen kou lijden.
Uiteraard heeft ook de prijs die je voor je gas, elektriciteit of mazout betaalt een invloed op je energiefactuur. Energie vergelijken om de goedkoopste leverancier te vinden, is dus ook belangrijk om te besparen tijdens het thuiswerken.
Ook daglicht helpt om je beter te concentreren. Door je bureau dicht tegen het raam te zetten en de gordijnen open te laten, kun je profiteren van natuurlijke lichtinval. Overdag hoef je zo geen verlichting te gebruiken, waardoor je kan besparen op elektriciteit. Als de zon schijnt, wordt jouw werkplek ook nog eens extra verwarmd.
Moet je toch de lichten aandoen? Vervang je klassieke lampen dan door ledlampen. Deze gaan langer mee en je bespaart heel wat energie.
Welk type thuiswerker ben jij? Doe de test!
Werken op een laptop? Dat is energiezuiniger dan werken op een vaste computer. Een desktop verbruikt immers tot 50 of zelfs 70% meer energie dan een laptop. Die laatste hoef je immers niet de hele tijd in het stopcontact te laten zitten. Anders verbruik je overbodige energie en het is ook slecht voor de kwaliteit van je batterij. Zowel voor je energiefactuur als je batterij is het beter om je laptop pas op te laden als hij volledig leeg is.
Neem je een pauze? Dan kan je jouw scherm uitschakelen of je laptop in slaapstand zetten. Stop je met werken? Zet je laptop dan volledig uit en haal de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Je kan trouwens ook je andere elektrische apparaten die je niet gebruikt beter uit het stopcontact halen.
Wanneer je naar kantoor gaat, draag je misschien graag elke dag een andere outfit. Netjes en proper gewassen. Maar wanneer je van thuis werkt, is dat net iets minder belangrijk. Draag je vijf dagen na elkaar dezelfde joggingbroek? Dat zullen je collega’s echt niet merken. Zo bespaar je al snel enkele wasbeurten!
Ontdek: Hoe belangrijk is je thuis bij thuiswerken?
Een werkdag op kantoor wordt vaak al eens onderbroken door een koffie- of theepauze. Thuis hoeft dat niet anders te zijn. Weet wel dat hoe meer je jouw koffiemachine of waterkoker aanzet, hoe meer energie je zult verbruiken. Drink je veel koffie of thee op een dag? Maak dan in een keer een grote portie en houd het warm in een thermoskan.
Bovendien is het belangrijk om je koffiemachine of waterkoker regelmatig te ontkalken. Een slecht onderhouden machine verbruikt immers meer energie. Het lijkt misschien maar een klein kopje koffie, maar wel eentje dat je op lange termijn energie en geld kan besparen.
Maar al te vaak betekent naar kantoor gaan ook dat je je moet haasten: snel douchen, ontbijten en naar het werk vertrekken. Wie thuis werkt, kan de dag helemaal anders beginnen: lekker uitslapen, rustig ontbijten en misschien ook een langere douche nemen? Nochtans verbruik je heel wat gas, elektriciteit of stookolie om water te verwarmen (afhankelijk van jouw verwarmingssysteem). Gebruik daarom een douchetimer om de tijd van je douche te verkorten.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(sd/kv) - In samenwerking met Tariefchecker.be
24 januari 2022Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
We worden dagelijks 39 minuten minder gestoord door collega’s bij thuiswerk! En dat heeft zo z'n voordelen...
Ruim de helft van de Belgische bedrijven verlucht de werkplek extra.
Ziehier enkele verlichtingstips en -tricks om jouw thuiskantoor tot een productieve werkomgeving te maken, met dank aan Studio De Schutter...
Door de lockdowns en het bijhorende thuiswerk krijgen huisdieren meer aandacht.
Na een langdurige afwezigheid terug meedraaien op de werkvloer is niet altijd zo vanzelfsprekend. Soms kan aangepast werk een haalbare optie zijn.
Op 10 oktober 2024 kun je op de jobbeurs van Jobat in Flanders Expo terecht bij tientallen werkgevers. Wij spraken al met 4 partijen die aanwezig zullen zijn.