Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Een tevredenheidsenquête is misschien wat overdreven, maar toch … Wie als werknemer elke dag het beste van zichzelf geeft, wil graag weten of hij of zij het goed doet. Ook wie ambitieus is of wil doorgroeien in een jobfunctie, is gebaat met relevante en opbouwende feedback. Een periodieke evaluatie of een goed gesprek op tijd en stond kunnen je al heel wat duidelijk maken. Toch zijn er ook onopvallende signalen die erop wijzen dat je wel degelijk als erg competent aanzien wordt.
Extra: Tips voor een positief evaluatiegesprek (E-gids)
Krijg je naar jouw gevoel te weinig complimentjes? Dan kan dit betekenen dat je baas beseft dat je een goede werknemer bent en dat te veel complimentjes ervoor kunnen zorgen dat je vervolgens op je lauweren gaat rusten (en minder je best gaat doen).
Het kan ook zijn dat je competentie door je baas als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dat dat niet telkens bevestigd moet worden. Wil je toch graag bevestiging en/of een periodiek schouderklopje? Vraag je baas om een evaluatie over de uitvoering van je werk.
Wanneer je baas je commentaar geeft, hoef je dit niet altijd persoonlijk op te nemen. Vaak betekent dit dat hij of zij gelooft in je professionele kunnen en dat je opbouwende kritiek best wel kunt verdragen.
Lees ook: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen
Vraagt je baas tijdens een gesprek of vergadering soms naar je professionele mening? Dan betekent dit dat hij of zij je een goede, betrouwbare werknemer vindt met kennis van zaken. Reageert je baas ook nog eens positief op jouw mening? Dan kan je ervan uitgaan dat je als competent aanzien wordt.
Je mening zeggen tegen de baas: de do’s en don’ts
Krijg je meer verantwoordelijkheid of een belangrijk project toebedeeld? Dan wijst dit erop dat je baas erin gelooft dat je bekwaam genoeg bent om de uitdaging tot een goed einde te brengen.
Stuurt je baas collega’s naar je door om advies of om problemen opgelost te krijgen? Dan is dat een goed teken: jij bent de competente collega waarop ze altijd kunnen rekenen.
Je bent in de ogen van je baas een voorbeeld van hoe het moet. Hij of zij is onder de indruk van je vaardigheden en wil dat je die demonstreert aan collega’s of nieuwkomers die nog niet zo bekwaam zijn als jij.
Wie zich thuis voelt op het werk, is in de meeste gevallen niet van plan om vlug van job te veranderen. Vraagt je baas je regelmatig hoe het met je gaat op de werkvloer? Dan wil hij of zij vooral polsen of je het werk nog graag doet en of je (stiekem) niet van plan bent om andere professionele oorden op te zoeken. Kort samengevat: je baas is blij dat jij in het team zit.
Een betere band met je baas: 5 tips
(fd)
16 augustus 2021Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Ruim één op de vijf werknemers krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. De oorzaak?
Wil je je goed voelen in je job? Dan speelt je manager of chef daar een belangrijke rol in.
Ruim 1 op de 4 werknemers krijgt nooit een compliment. Toch is waardering krijgen erg belangrijk!
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Belgen zijn anders dan Nederlanders en Duitsers, ook op de werkvloer. Zo zijn we meer gehecht aan hiërarchie. Maar tegelijk doen we graag ons ding.
Appreciatie voor je leidinggevenden is een bepalende factor voor je welbevinden op het werk. Heb je respect voor je baas, dan ga je zeker voor die extra mile!
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Een moorddiner als teambuilding? Bij Colruyt Group Academy kan het!