Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

63% van de Belgen ervaart job als passie

Job als passie
#lovemyjob. We kunnen er mee lachen, maar er zit veel waarheid in. 63% van de werkende Belgen voelt wekelijks passie voor hun job en 70% ervaart die wekelijks als zinvol en nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx in april 2021 deed bij zo’n 5.000 werknemers in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Trots!

70% van de Belgische werknemers is minstens wekelijks trots op het werk dat ze produceren. Dat is onder andere omdat ze zich verbonden voelen met hun job, omgeving en de organisatie waarvoor ze werken. Enkel nog iets meer Nederlanders ervaren die fierheid (77,3%).

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Werken met plezier

Ongeveer hetzelfde aantal werknemers vindt zijn/haar werk wekelijks of vaker zinvol en nuttig. En 66,66% geeft aan dat ze wekelijks plezier maken op het werk. Dat is uiteraard erg belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om toffe collega’s, maar vooral om de jobinhoud. Het is belangrijk dat je een job hebt die zin geeft aan je leven en je trots maakt.

De meeste Belgen zitten daar dus op het goede spoor. Dat is ook te danken aan de werkgevers die hun medewerkers meer betrekken met als doel inclusie, diversiteit en gelijkheid.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Dit kan beter

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In vergelijking met de andere landen scoren de Belgen net onder het gemiddelde als het gaat om energie krijgen op het werk. 55% ervaart dat minstens een keer per week. Die tendens is er ook over de graad van mentale belasting: 41% van de Belgische bedienden ervaart zijn/haar job wekelijks als mentaal zwaar.

Fysieke vermoeidheid is nog een ander aspect dat beter zou kunnen. 27% van de ondervraagden ervaart zijn/haar werk wekelijks als fysiek vermoeiend. Op al deze vlakken scoren we minder goed dan onze buurlanden.

Uiteraard werden deze resultaten beïnvloed door de coronapandemie. De afgelopen jaren moesten veel werknemers overschakelen naar telewerken. Dat bespaarde velen pendeltijd en fileleed. Tegelijk verloren ze leuke momenten op kantoor en ventilatiemogelijkheden. Het mentale welzijn van werknemers is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een absolute topprioriteit. De meeste werkgevers lijken zich daarvan bewust. Er is dus toekomst!

Ontdek: dé reden waarom je na een dag werken zo moe bent

(gg/em)

11 februari 2022
Anderen bekeken ook