VIDEO: Wat is jouw optimale kantooromgeving?
Het ontwerp van een kantoor heeft directe invloed op het moreel van de medewerkers. Hoe kan je mensen makkelijker met elkaar laten samenwerken?
Het klinkt onmogelijk, maar je kunt je steentje al bijdragen door je gebouw een stuk energiezuiniger te maken. En eigenlijk is dat niet heel moeilijk. Koop groene stroom in, wek zelf energie op met zonnepanelen, isoleer je dak, muren, ramen en deuren, laat het licht niet branden als er niemand op kantoor is, zet de verwarming een graadje lager … Kleine dingen hebben een groots resultaat.
Eerst en vooral moet je werkplek natuurlijk een aangename omgeving zijn om in te vertoeven. Dus alles begint bij je interieur. En gelukkig bestaan er vandaag de dag genoeg duurzame én mooie oplossingen. Wat dacht je van meubels die gemaakt zijn uit grachtenafval? Of verf op basis van plantaardig bindmiddel gemaakt van sloophout? Zelfs voor de vloer heb je de keuze uit tal van mogelijkheden: een massief houten vloer, tapijttegels van afgedankte visnetten of tweedehands tapijten … Keuze genoeg!
Plastic is slecht voor het milieu, dat weet iedereen. Dus waarom geen beleid opstellen om het gebruik van plastic te beperken, of helemaal aan banden te leggen? Boterhammen in een brooddoos, geen plastic flessen water of frisdrank meer en koekjes in herbruikbare doosjes. Dat is niet eens zo moeilijk. Het is simpelweg een gewoonte.
En nee, dat bedoelen we niet letterlijk! Wat dan wel? Koffie en thee van een duurzaam merk. Op één dag worden er heel wat kopjes naar binnen gekapt, en daardoor kun je daarmee al het verschil maken. Waar let je het best op? Dat de koffie en de thee een biologisch keurmerk heeft, of een fairtradelabel. Ook belangrijk: kies voor een verpakking waar zo weinig mogelijk plastic in zit. Zero waste, weet je nog?
Als je in een groene omgeving werkt, moet je die lijn natuurlijk doortrekken en ook inzetten op duurzame kantoorartikelen. Tegenwoordig vind je bijvoorbeeld notitieboekjes die gemaakt zijn van steengruisafval of koffiedik. Ga nog een stapje verder met een whiteboard, post-its van gerecycleerd papier of een nietloze nietmachine. Ja, dat laatste bestaat echt!
Het is geen geheim: vlees is een grote last voor de planeet. De bij productie komen heel wat schadelijke broeikasgassen vrij die de natuur beschadigen als geen ander. Dus waarom het vlees niet schrappen van het menu? Het hoeft niet eens drastisch te zijn. Begin met een ‘vleesloze vrijdag’, waarop je enkel op vrijdag geen vleeswaren tolereert op kantoor.
Bron: Voor de Wereld van Morgen
(dt/em)
12 november 2019Het ontwerp van een kantoor heeft directe invloed op het moreel van de medewerkers. Hoe kan je mensen makkelijker met elkaar laten samenwerken?
Het blijft een discussie op kantoor. Wat werkt nu het best: een open landschapskantoor of voor elke werknemer een afgesloten bureau?
Het landschapskantoor brengt nadelen met zich mee: constante prikkels en storende, luidruchtige telefoongesprekken. Toch verdwijnt het niet.
Je kan als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. Die zijn 24 maanden geldig. Maar wat kan je er allemaal mee kopen?
Het was lang een hype, maar het is eindelijk bewezen: een landschapskantoor is geen goed idee.
Verschillende studies tonen aan dat een creatief en innoverend kantoordesign een positieve impact heeft op ons stressniveau enz...
Is het grote landschapsbureau op zijn definitieve retour of hebben de activiteitsgerelateerde werkplekken ondertussen de plaats ingenomen?
Een dutje is dé ultieme vorm van zelfzorg. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om altijd en overal een rustpauze in te lassen...
UPC KU Leuven is een enorm boeiende omgeving. “Dat is ook exact de reden waarom elke medewerker hier voor zijn of haar job koos”