Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Zo bespaar je meer dan 500 euro/jaar met je lunch

6 op de 10 Belgen vroeg nog nooit opslag

Nog nooit opslag gevraagd
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Je bent nerveus, voelt de stress door je lichaam gieren en misschien breekt het zweet je wel uit. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd. De meesten voelen zich er niet comfortabel bij om zo’n zware vraag te stellen.

Maar wat brengt 2023? Welke extra’s kan je krijgen? En hoe denken werkgevers erover? Rekruteringsspecialisten Robert Half en Robert Walters onderzochten het. Ontdek hier de resultaten.

Zó pak je het aan

Waarom vinden werknemers het zo ongemakkelijk om opslag te vragen? Er zijn verschillende redenen: bang om een verkeerde indruk te maken, het gesprek openen en dit onderwerp op tafel gooien, en te weinig kennis over wat je mag vragen. Hoe overwin je die hindernissen? Enkele tips:

  • Denk eerst objectief na over de redenen dat jij een hoger loon verdient.
  • Solliciteer je? Vraag dan naar de manier van belonen en het toekomstig groeipotentieel.
  • Werk je er al? Vraag dan ook feedback van je baas.
Ontdek: Zo krijg je opslag in 9 simpele stappen

Duurder leven, hogere lonen

In oktober 2022 steeg de inflatie sterk. Het gevolg? De automatische loonindexering doet haar werk. De lonen verhogen dus ook automatisch. Komt daarbij dat werknemers dit jaar veel van hun bedrijf verwachten. Robert Walters bevroeg het netwerk van werkgevers en professionals. De belangrijkste bevindingen op een rijtje:

  • 47% van de werknemers hoopt op een nieuwjaarscadeau in de vorm van opslag.
  • Twee op drie werknemers gaat ervan uit dat hun leidinggevende de inflatie in zijn/haar achterhoofd houdt bij de overweging van een loonsverhoging.
  • 56% van de professionals hoopt op een verhoging van 6 tot 10%, boven op de loonindexering.
  • Eén op twee werknemers verwacht een extraatje in het begin van 2023.
  • Vier op tien werknemers is tevreden met het loon dat ze krijgen voor het uitgevoerde werk. Onderhandelen over meer loon zit niet in hun toekomstplannen.
  • 14% is bang om hun werk te verliezen en vraagt daarom geen verhoging.
  • 58% van de werknemers vindt loon belangrijker dan werkzekerheid.
  • Vier op tien zou een carrièreswitch maken om meer te verdienen.
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Meet in the middle

Het is natuurlijk noch simpel, noch vanzelfsprekend dat werkgevers de lonen zomaar verhogen. Wat zijn de alternatieven? De samenstelling van de extralegale voordelen aanpassen, eventueel een bijscholing aanbieden of flexibele werkuren en thuiswerk op bepaalde dagen invoeren. Hoe denken werkgevers hierover? Een aantal cijfers uit de survey van Robert Walters:

  • 90% van de leidinggevenden bekommert zich over te weinig talent op vlak van senior- en teamleaders.
  • 62% van de werkgevers wil boven op de indexering een salarisverhoging geven, in de hoop dat hun personeel geen carrièreswitch maakt.
  • 70% van de bedrijven wil als teken van appreciatie medewerkers belonen met een bonus.
Extra: Wat is een loonbonus?

Nieuwelingenfrustratie

‘The war for talent’ zorgt voor ongerustheid onder werkgevers. De vraag naar werk is kleiner dan het aanbod, dus moeten bedrijven sollicitanten actief overtuigen om voor hen te kiezen. Het gevolg? Nieuwkomers op de werkvloer – die vaak zelfs jonger zijn dan het huidige personeel – verdienen meteen evenveel. Daardoor lopen naast de lonen, ook de gemoederen hoog op. Dat beïnvloedt de werksfeer, en voor sommigen is het zelfs de druppel om te vertrekken.

Samengevat: in de huidige economische context is het zeker niet ongepast om opslag te vragen. Durf erover te praten met je werkgever. Maar blijf redelijk. De indexverhogingen jagen de kosten voor werkgevers steeds meer de hoogte in. Meer vragen is zeker oké, maar besef wel dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

Onderhandelen over je loon: nu moeilijker dan ooit?

(sv/em) - Bron: Weber Shandwick / Robert Walters

16 januari 2023
Anderen bekeken ook