Gen X + Gen Y + Gen Z = samen sterk!
Zet 5 (of 10, 20 …) Gen X’ers samen met evenveel Gen Y’ers én Gen Z’ers en je bent goed op weg naar succes. Want met alleen maar ‘oude rotten’ of digital natives zal dat niet lukken...
Volgens het onderzoek, waaraan 6.000 professionals van verschillende generaties (Gen X, Gen Y, millenials) hebben deelgenomen, wordt maar liefst 62% van de 55-plussers op de werkvloer ‘vergeten’ door hun leidinggevenden, en krijgen ze daarom geen promotie. Dat is uiteraard geen goed cijfer. Nu het aantal vacatures in nagenoeg elke sector zo hoog ligt, is het moeilijk voor te stellen hoe zo een groot deel van de beroepsbevolking gewoon ‘buitengesloten’ wordt.
Werknemers ouder dan 55 jaar hebben nochtans tonnen ervaring, en weten beter dan eender welke leeftijdsgroep wat van hen verwacht wordt. Ze zijn vaak ook beter bestand tegen onvoorziene omstandigheden, en hebben zelf al heel wat meegemaakt tijdens hun carrière, waardoor ze een probleem makkelijker weten aan te pakken.
Lees ook: 3 redenen waarom Hans Bourlon (55) zichzelf zou aanwerven
Ondanks al hun ervaring vallen 55-plussers toch vaak uit de boot als het over promotie gaat. En daar zijn meerdere redenen voor...
Ook al hebben ze flink wat ervaring, toch heerst er een bepaalde onzekerheid bij deze leeftijdsgroep. Een derde van de 55-plussers gaf in het onderzoek aan dat ze niet weten welke stappen ze zelf kunnen ondernemen om een promotie af te dwingen. In vergelijking geeft slechts 12% van Gen Z aan hier moeite mee te hebben. Dat is opvallend, want er is niets dat er op wijst dat jonge professionals daadwerkelijk beter zijn in het ‘vragen’ om een promotie.
E-gids ‘Onderhandelen over je loon’: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
Daarnaast krijgen 55-plussers op de werkvloer te maken met enkele lastige opgaven. Ze geven aan minder kansen of opleidingen te krijgen dan de jongere medewerkers, of dat ze het moeilijk vinden om werk en privéleven te combineren. Daardoor verliezen ze soms het vertrouwen of de wilskracht om voluit voor een promotie te gaan. Bovendien bleek uit het onderzoek dat bijna een vijfde van de 50-plussers vindt dat hun manager niet voldoende tijd neemt om deze persoonlijke uitdagingen te begrijpen.
Toch zijn er mogelijkheden om oudere medewerkers te ondersteunen en hen niet te vergeten wanneer het over promoties gaat. Daarbij spelen leidinggevenden een belangrijke rol. Het is aan hen om de job aantrekkelijk te houden door bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor deeltijds werk te geven. Ook door opties tot bijscholing aan te bieden, zullen de meest ervaren werknemers gemotiveerder zijn, en kunnen hun promotiekansen dus gestimuleerd worden.
Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant
Maar oudere medewerkers kunnen ook zélf acties ondernemen om uitdagingen te overwinnen. Buiten de job projectwerk doen dat aansluit bij de belangrijkste professionele vaardigheden helpt bijvoorbeeld met het aanscherpen van bepaalde vaardigheden. Dat zorgt ervoor dat uitdagingen op de werkvloer beter aangepakt kunnen worden én dat werknemers meer zelfvertrouwen krijgen om uiteindelijk over een promotie te praten met hun werkgever.
Het is cruciaal dat werkgevers openstaan voor de behoeften van álle werknemers. In tijden van economische onzekerheid en een ’war for talent’ kunnen werkgevers het zich gewoon niet veroorloven de meest ervaren en bekwame professionals te verliezen door hen onvoldoende tegemoet te komen. Er moet dus, net zoals bij jonge medewerkers, voldoende aandacht naar de noden en wensen van de oudere generatie op de werkvloer gaan.
Extra: Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?
(ss/kv) - Bron: Robert Walters
14 november 2022Zet 5 (of 10, 20 …) Gen X’ers samen met evenveel Gen Y’ers én Gen Z’ers en je bent goed op weg naar succes. Want met alleen maar ‘oude rotten’ of digital natives zal dat niet lukken...
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...
Bedienden ouder dan 55 verdienen gemiddeld ruim 75% meer dan hun collega’s van 25 jaar. In sommige sectoren verdienen de ouderen zelfs dubbel zoveel.
Gelijke kansen vormen de kern van het diversiteitsbeleid bij de Vlaamse overheid. Hoe diverser haar medewerkers, hoe beter zij onze samenleving weerspiegelt.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Hr-dienstengroep Acerta stelt vast dat het gemiddelde loon van de bediende van 50+ die aangeworven wordt in de profit 11% lager is ...
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...