Zijn jouw collega’s ook jouw vrienden?
Meer dan zeven op tien werknemers (70,6%) heeft een vriendschappelijke band met zijn of haar collega’s. En er zijn nog méér cijfers...
“Bedrijven zullen in het post corona-tijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne. Dat staat vast”, oppert Tom Palmaerts van Trendwolves, dat zich specialiseert in trendwatching. Dat betekent onder meer het aanbieden van handgels of meer mogelijkheden om handen te wassen op kantoor.
Ook de tablet of het toetsenbord aan de receptie van uw bedrijf, waar elke bezoeker zich eigenhandig mee registreert, heeft waarschijnlijk zijn beste tijd gehad.
Het klassieke landschapsbureau was al op retour. Maar in de toekomst is het een kwestie om collega’s meer ruimte te geven, zodat ze op voldoende afstand van elkaar zijn verwijderd. Of met tussenschotten.
We zullen, volgens Palmaerts, ook meer gevoelig worden voor collega’s die ongezond zijn of ziek op het werk zitten. Was dat tot voor kort misschien nog een heldendaad, dan is een zieke collega intussen onverantwoord en asociaal.
Die afstandsregels spelen ook mee op weg naar je werk. “Wie gaat nog met volle zin tijdens de spits in een overvolle bus of tram zitten?”, vraagt Tom Palmaerts zich af. In lijn hiervan ziet hij een oplossing in flexibele werkuren om de toeloop wat te spreiden. “Vergeet niet dat heel veel mensen de voorbije weken hun werkdag ook al helemaal zelf hebben ingepland. Dat bracht stress met zich mee, maar het resultaat was vaak wel dat ze intussen op flexibelere uren zijn gaan werken.”
Het lijkt me een goed moment om cash geld te schrappen, vindt de trendwatcher. De coronacrisis heeft pinnen en vooral contactloos betalen een duwtje in de rug gegeven. “Ook apps zoals Payconiq varen hier wel bij”, vindt hij.
Maar dat contactloze gaat verder. “Bij leveringen zal je je handtekening bijvoorbeeld digitaal kunnen plaatsen. Besteldiensten en e-shops zullen dit verder aanmoedigen, omdat het ook veiliger is voor hun personeel.”
De voorbije weken stonden, met onder meer al die online meetings, in het teken van de grootste digitale training ooit. “Thuiswerk zal toch blijven. Niet voor de hele werkweek zoals nu. Maar we hebben genoeg van de voordelen geproefd, zoals minder verplaatsingen, om het ingeburgerd te houden”, stelt hij.
Voor de (middle-)managers die thuiswerk de voorbije weken met lange tanden hebben toegelaten, heeft Palmaerts één boodschap. “De klassieke, controlerende micromanager gaat in de toekomst best op zoek naar een andere job.”
(William Visterin)
21 april 2020Meer dan zeven op tien werknemers (70,6%) heeft een vriendschappelijke band met zijn of haar collega’s. En er zijn nog méér cijfers...
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
Hoewel we tegenwoordig meer in kortere tijd willen doen, is het net beter om te monotasken en je te focussen op één taak per keer.
Gelukkig zijn er een reeks handige tools waarmee samenwerken met collega’s vanop afstand net iets makkelijker verloopt.
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
In coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, en dat is precies wat Karolien (40), managing director bij LVTPR, doet.
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis zijn voorlopig niet van plan om in hun kot te blijven. Goed beschermd trekken zij elke dag de baan op!
Pas afgestudeerden hebben te weinig vaardigheden voor leiderschap. Slechts 9% heeft een leiderschapsprofiel, zo blijkt.