Werkongeval kan ook als je thuiswerkt
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Tijdens de Nationale Telewerkdag worden werkgevers gestimuleerd om telewerk toe te laten en structureel te organiseren binnen hun bedrijf. Bij deze opvolger van de Thuiswerkdag, gaat het om alle vormen van telewerken zoals coworking, werken vanuit satellietkantoren en uiteraard ook thuiswerken.
Vandaag doet ongeveer 1 werknemer op de 6 aan telewerk. In de meeste gevallen werken ze een volledige dag per week thuis. Deze thuiswerkers beschikken niet allemaal over een ergonomisch uitgeruste werkplek thuis. En hoewel werken vanuit je zetel of aan je keukentafel op het eerste gezicht misschien wel comfortabel lijkt, is dit geen goed idee voor je rug, nek, schouders en polsen.
“Onderstaande eenvoudige tips om je thuiswerkplek ergonomisch in te richten, zorgen ervoor dat je een betere fysieke belasting hebt tijdens de werkdag. Zo kan je rug-, nek- en polsklachten vermijden,” aldus Veerle Hermans, disciplineverantwoordelijke ergonomie van IDEWE.
Zo’n 70% van onze werktijd brengen we zittend door. Dit moeten we absoluut proberen te verminderen (zie tip 5). Als we moeten zitten, dan is een goede bureaustoel, die je kan instellen naar jouw individuele behoeften, geen overbodige luxe.
En dan moet je de bureaustoel natuurlijk nog juist instellen. Uit IDEWE-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kantoormedewerkers niet weten hoe dit moet.
Zo dus:
Je laptop plat op de tafel of op het bureau zetten, is geen goed idee. Idealiter heb je een voldoende groot (19”) beeldscherm of minstens een laptophouder of –standaard.
Je stelt je scherm op deze manier goed in:
Ook als je met een laptop werkt, heb je een apart toetsenbord en een externe muis nodig die goed in je hand zit en naast je toetsenbord ligt. Je toetsenbord ligt trouwens zo’n 10-15 cm van de tafelrand.
EXTRA: Hoe zit je gezond achter je pc?
Werk je nog veel met papieren documenten? Dan gebruik je best een documenthouder, die je tussen je scherm en je toetsenbord plaatst. Zo blijft je nek in één lijn bewegen van de toetsen naar het document en naar het scherm.
Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld, zolang het werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat.
En vergeet zeker niet om regelmatig wat rond te stappen om wat energie te verbruiken en je bloedsomloop goed te stimuleren. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt.
E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(es/kv)
19 september 2019Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Bekijk jij je mails tijdens je privétijd of neem je dossiers mee naar huis? Check of je beter of slechter scoort dan gemiddeld.
De meeste werknemers zijn heel tevreden met een thuiswerkdag, de bazen (soms) iets minder. De kantoren zijn immers minder bevolkt, en dat geeft een slechte indruk...
Over het algemeen houden we niet van een onzekere toekomst. Futuristen doen wel eens glazenboluitspraken. Benieuwd hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Of je nu af en toe thuis of in een satellietkantoor werkt, we deden nog nooit zo veel aan telewerk. Toch zijn er nog opmerkelijke vaststellingen in het waar en wanneer van ons werk.
Een 9-to-5 job is mooi afgebakend. Als je regelmatig thuiswerkt, dan loert de afleiding om de hoek. Hoe pak je dat aan? De 10 beste tips op een rij ...
Van thuis uit werken is al lang niet meer nieuw, voor millennials is het zelfs het meest gezochte jobvoordeel. Maar hoe krijg je je baas zover?
Een op de vier werknemers kan kiezen waar en wanneer hij of zij werkt. Ben jij bij de gelukkigen? Nee? Lees dan hier hoe dit komt.