Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

5 tips voor een ergonomische thuiswerkplek

thuiswerken in de zetel
Hoewel werken vanuit je zetel op het eerste gezicht misschien wel comfortabel lijkt, is dit geen goed idee voor je rug, nek, schouders en polsen.
Thuiswerken zit in de lift. Dit biedt meestal tal van voordelen, al is de thuiswerkplek niet altijd even goed uitgerust als op kantoor. Dit geldt zeker voor wie bijvoorbeeld maar sporadisch van thuis uit werkt. “Een goede bureaustoel en een afzonderlijk, voldoende groot beeldscherm zijn alvast een minimumvereiste”, aldus IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Tijdens de Nationale Telewerkdag worden werkgevers gestimuleerd om telewerk toe te laten en structureel te organiseren binnen hun bedrijf. Bij deze opvolger van de Thuiswerkdag, gaat het om alle vormen van telewerken zoals coworking, werken vanuit satellietkantoren en uiteraard ook thuiswerken.

Vandaag doet ongeveer 1 werknemer op de 6 aan telewerk. In de meeste gevallen werken ze een volledige dag per week thuis. Deze thuiswerkers beschikken niet allemaal over een ergonomisch uitgeruste werkplek thuis. En hoewel werken vanuit je zetel of aan je keukentafel op het eerste gezicht misschien wel comfortabel lijkt, is dit geen goed idee voor je rug, nek, schouders en polsen.

“Onderstaande eenvoudige tips om je thuiswerkplek ergonomisch in te richten, zorgen ervoor dat je een betere fysieke belasting hebt tijdens de werkdag. Zo kan je rug-, nek- en polsklachten vermijden,” aldus Veerle Hermans, disciplineverantwoordelijke ergonomie van IDEWE.

1. Zorg voor een goede bureaustoel en stel die goed in

Zo’n 70% van onze werktijd brengen we zittend door. Dit moeten we absoluut proberen te verminderen (zie tip 5). Als we moeten zitten, dan is een goede bureaustoel, die je kan instellen naar jouw individuele behoeften, geen overbodige luxe.

En dan moet je de bureaustoel natuurlijk nog juist instellen. Uit IDEWE-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kantoormedewerkers niet weten hoe dit moet.

Zo dus:

  • Ga diep in je stoel zitten en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan.
  • Je bekken moet iets hoger zijn dan je knieën, je bovenbenen hellen lichtjes af. Wanneer je tafel niet instelbaar en te hoog is, zet je stoel dan wat hoger en gebruik een bankje om je voeten op te zetten.
  • Tussen je stoel en je knieholte mag een vuist ruimte zitten.
  • De holte van je lage rug moet ondersteund worden door de rugleuning. De steun van je bureastoel heeft dus best een bolle vorm onderaan.

2. Een afzonderlijk beeldscherm is een must

Je laptop plat op de tafel of op het bureau zetten, is geen goed idee. Idealiter heb je een voldoende groot (19”) beeldscherm of minstens een laptophouder of –standaard.

Je stelt je scherm op deze manier goed in:

  • Plaats je scherm recht voor je.
  • Met de bovenrand van je scherm op ooghoogte.
  • Op een armlengte kijkafstand.

3. Een aparte computermuis én toetsenbord

Ook als je met een laptop werkt, heb je een apart toetsenbord en een externe muis nodig die goed in je hand zit en naast je toetsenbord ligt. Je toetsenbord ligt trouwens zo’n 10-15 cm van de tafelrand.

EXTRA: Hoe zit je gezond achter je pc?

4. Een instelbare documenthouder is aan te bevelen

Werk je nog veel met papieren documenten? Dan gebruik je best een documenthouder, die je tussen je scherm en je toetsenbord plaatst. Zo blijft je nek in één lijn bewegen van de toetsen naar het document en naar het scherm.

5. Een gezonde mix tussen zitten, staan én bewegen

Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld, zolang het werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat.

En vergeet zeker niet om regelmatig wat rond te stappen om wat energie te verbruiken en je bloedsomloop goed te stimuleren. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt.

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(es/kv)

19 september 2019
Anderen bekeken ook