Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

5 tips om vakantie te nemen zonder je collega’s te laten verzuipen

vakantie voorbereiden
Je kent het wel: je ene collega gaat in de vakantie altijd een week skiën, terwijl de andere met zijn kinderen aan een zwembad in de zon gaat liggen. Fijn voor hen, maar dat betekent dat jij hun dossiers en taken erbij krijgt. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om die extra werkdruk op te vangen. Wim Depondt, expert bij Group S, zet er vijf op een rij.

1. Stem vakanties af met je collega’s

“Goede afspraken maken goede vrienden. Bespreek ruim vooraf je vakantiewensen met je collega’s. Om te vermijden dat iedereen op hetzelfde moment vakantie neemt, bevatten de meeste arbeidsreglementen bovendien regels, of zijn er andere richtlijnen van de werkgever. Bijvoorbeeld hoe je je vakantieaanvraag moet indienen, in welke periodes het door de aard van het werk niet mogelijk is om vakantie op te nemen of wat de minimale termijn is voor het aanvragen van vakanties. Er zijn veel mogelijkheden, maar zorg er wel voor dat je je wettelijke vakantiedagen voor 31 december opneemt.”

2. Stel je baas voor om tijdelijke krachten in te schakelen als een groot aantal collega’s op hetzelfde moment vakantie nemen

“​Iets wat weinigen weten, is dat werkgevers een werknemer tijdens zijn/haar vakantie kan vervangen door iemand met een vervangingscontract. Een overlapping van de aanwezigheid van beide werknemers ligt wel moeilijk. Dit wil dus zeggen dat de werknemer die afwezig is zijn/haar vervanger niet kan opleiden. Een oplossing is om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur voorafgaand of volgend op de vervanging te sluiten. Op die manier kan de afwezige werknemer zijn/haar opvolger opleiden en achteraf een update krijgen van al het werk dat verricht werd tijdens zijn afwezigheid.”

3. Suggereer je werkgever om een jobstudent aan te werven, of een uitzendkracht

“Een vaak gebruikte manier om extra werk op te vangen tijdens vakantieperiodes, is door een jobstudent in te schakelen. Een student kan wel niet meer dan 475 uren per jaar presteren. Opgelet: studenten kunnen enkel buiten de verplichte schooluren werken, bijvoorbeeld tijdens schoolvakanties. Voor korte opdrachten buiten de vakanties is het soms ook mogelijk om beroep te doen op uitzendkrachten. Zij kunnen ingezet worden voor korte periodes. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij ook ingezet worden ter vervanging van een werknemer die vakantie geniet.”

4. Laat je deeltijdse collega tijdelijk meer werken

“Je kan aan een collega die deeltijds werkt (bijvoorbeeld 50%) altijd vragen of hij/zij tijdelijk niet wat meer wil werken. Wederzijdse toestemming van werknemer en werkgever is wel vereist. Dat kan bijvoorbeeld in een overeengekomen bijlage bij de bestaande arbeidsovereenkomst. Daarin legt je baas de nieuwe tewerkstellingbreuk, het aangepast loon en de nieuwe werkregeling vast, inclusief een einddatum. Laat je deeltijdse collega dus niet zonder zo’n schriftelijke overeenkomst werken, want als ​deze ontbreekt, gelden er andere regels​.”

5. Werk voor je vakantie extra om nog zoveel mogelijk werk af te ronden

“Je mag als werknemer 100 vrijwillige overuren presteren, maar enkel als je hier een schriftelijke overeenkomst over ondertekende. Die overeenkomst mag maximaal zes maanden duren. Binnen dit systeem is de toegelaten werkweek 50 uur en mag je maximaal 11 uur per dag werken. Tenzij anders overeengekomen, betaalt je werkgever deze ‘vrijwillige overuren’ uit. Voor de prestaties boven de normale voltijdse werkweek en boven de negen uren per dag, geniet je de overloontoeslag van 50% (of 100% indien je op een zondag of feestdag werkt).”

(tm) 

11 augustus 2020
Anderen bekeken ook