Moet je meerdere sollicitaties melden?
Als kandidaat heb je doorgaans meerdere sollicitaties tegelijk lopen, al dan niet bij concurrerende organisaties. Maar moet je dat ook laten weten?
Een sollicitatie voelt een beetje als een mondeling examen. Je bent zenuwachtig, je hebt je – hopelijk – goed voorbereid en weet achteraf niet meteen of je geslaagd bent. Dat is bij een interview voor een nieuwe job net hetzelfde.
Je hebt geen flauw idee of je in de smaak viel bij de recruiter of hr-verantwoordelijke en hebt het raden naar een mogelijke uitkomst. Stop maar met gissen! Met deze vijf duidelijke signalen herken je meteen of je sollicitatiegesprek goed verliep of niet.
Bij een sollicitatie wil de werkgever je beter leren kennen. Dat de recruiter of de hr-verantwoordelijke vooral de vragen stelt en jij ze netjes van antwoord voorziet, is dus ook heel normaal. Maar in een goed sollicitatiegesprek speel je eerder pingpong en kom je in een tweerichtingsstraat terecht.
Het wordt een gezellige babbel waarin ook jij vragen kan stellen. Net zoals je bij een vriend of vriendin zou doen. Groene vlag! Want wie zich comfortabel genoeg voelt om ook zelf vragen te stellen, weet meteen dat het goed zit.
E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Neemt het gesprek opeens een gedetailleerde wending? Dan mag je stiekem al beginnen hopen op de functie. Als de recruiter je opeens achter de schermen neemt en over het bedrijf, de structuur, de collega’s en de dagdagelijkse werking van het kantoor begint, dan gaat het de goede richting uit.
Hij of zij denkt dat je bij het bedrijf past en vertrouwt je voldoende om de interne keuken – mooi opgepoetst weliswaar – te ontdekken. Een gesprek met diepgang!
CHECK: 5 signalen van een succesvol jobinterview
Dat je langer dan vooraf afgesproken in een sollicitatiegesprek zit, is een positieve rookpluim. Recruiters of hr-medewerkers hebben vaak een strak schema met meerdere kandidaten af te werken. Als daarvan afgeweken wordt en jij extra speelminuten krijgt, betekent dat in veel gevallen dat de interesse in jou bijzonder hoog is. Time flies when you’re having fun!
Extra: Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?
Niet alleen het gesprek vertelt je iets over de uitkomst van een interview: ook de lichaamstaal van de interviewer zegt meer dan je denkt. Een open houding, veel oogcontact, een licht gekanteld hoofd, gelach, ... De recruiter zegt het met het lichaam: ik heb oprechte interesse in jou.
Gekruiste armen en benen wijzen dan weer op ongemak en een defensieve houding. Maar loop niet van stapel: lichaamstaal zegt zeker niet alles en is altijd voor interpretatie vatbaar.
Lees ook: Let op bij het lezen van lichaamstaal
Als de recruiter tegen het einde van het gesprek hint op je beschikbaarheden, mag je écht bijna beginnen te juichen. Hoe zien de volgende stappen eruit? De als-danvraag komt boven water. Als je hier zou starten, wanneer zou dat dan zijn? Maar zo snel hoeft het niet te gaan.
Het is perfect mogelijk dat er nog een vervolggesprek komt of dat je eens kan proefdraaien op kantoor. Zo weet het bedrijf meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben en kan ook jij beter inschatten of deze werkplek bij je past.
Tel de positieve signalen op en de kans bestaat dat je aangenomen wordt voor de functie. Maar wees realistisch. Het interpreteren van deze signalen is heel subjectief en komt soms niet overeen met het gevoel dat de recruiter of de hr-verantwoordelijke zelf had. Ga dus nog niet klinken op de job, maar wacht geduldig op groen licht. Succes!
(ZINNIG) – Bron: Bright Potentials / Robert Walters / Robert Half
2 september 2024Als kandidaat heb je doorgaans meerdere sollicitaties tegelijk lopen, al dan niet bij concurrerende organisaties. Maar moet je dat ook laten weten?
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je van de recruiter heel wat vragen op je afgevuurd. Natuurlijk mag en kan jij zelf ook vragen stellen!
Een ergerlijke tendens die overwaait uit de datingwereld: ook op de arbeidsmarkt is ghosting aan een opmars bezig. We gidsen je langs enkele opvallende cijfers!
Het is toch anders dan tijdens het jaar. Maar er zijn voordelen verbonden aan solliciteren deze zomer. En ook mogelijkheden...
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Vind je niet meteen je droomjob terug in het huidige vacatureaanbod? Wat houdt je tegen om spontaan te solliciteren bij bedrijven die je wel ziet zitten?
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.