Technici en hun cv: 4 tips
Ook techniekers hebben een curriculum vitae. Maar in zo’n cv benadrukken zij dan best hun technische skills en gevolgde opleidingen. Enkele tips.
Het meest voorkomende type cv is een chronologisch cv. Dus een opsomming van je opleidingen en beroepservaring doorheen de tijd, waarbij je kan kiezen of je eerst de meest recente jaren vermeldt, of net andersom. Dit type cv is ideaal voor starters met beperkte ervaring. Of voor experts in een bepaald vakdomein die hun ervaring graag willen verderzetten. Voordeel ervan is dat het makkelijk valt op te stellen en duidelijk is voor de rekruteerder.
In een functioneel cv vermeld je je ervaring, kenmerken en kennis per domein. Je groepeert dus niet per werkgever of functie, wél volgens competentie en verwezenlijkingen. Je focust in je cv met andere woorden op de geschiktheid voor een job en niet op je loopbaanhistoriek. Minder evident, maar een voordeel is wel dat je zo inspeelt op wat de HR-manager wil weten.
Kiezen voor een gewoon dan wel een creatief cv? Belangrijk is dat je rekening houdt met de functie en sector waarvoor je solliciteert. In de media en de cultuursector kijken ze vast raar op als je een saai en grijs cv aflevert, waar ze in de banksector vermoedelijk niet zitten te wachten op een cv met veel toeters en bellen – tenzij je er solliciteert voor een job als vormgever.
Wat ook een rol speelt, is de wijze waarop je cv verwerkt wordt. Wordt jouw cv automatisch gescreend? Dan is een mooie lay-out alleen maar ballast. Beperk je cv dan tot een opsomming, waarbij je het best zo veel mogelijk rekening houdt met de vacaturetekst. Gebruik dan de woorden of synoniemen van woorden uit die tekst, want het systeem screent daarop om te bepalen hoe complementair jij en de werkgever zijn.
EXTRA: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!
Sowieso moet je cv jouw persoonlijke informatie bevatten, studies en vaardigheden en ook je jobdoelwit: waarvoor je gecontacteerd wil worden. Maak zeker ook een opsomming van je eerdere jobs, maar start met die werkervaring die het meest aansluit bij je jobdoelwit. Studentenjobs, stages en vrijwilligerswerk vermeld je enkel wanneer ze relevant zijn voor de functie.
Heb je nog geen of weinig ervaring? Leg dan de nadruk op je persoonlijkheid via vakantiejobs, hobby’s of engagementen zoals vrijwilligerswerk.
Wist je dat je op Jobat gevonden kan worden door werkgevers? Voeg je CV toe aan onze CV databank!
Voeg een foto toe als de werkgever erom vraagt of als het relevant is. Vertegenwoordigers kunnen er bijvoorbeeld hun verzorgde voorkomen mee onderstrepen. In andere gevallen kan je het weglaten. Zo kan je potentiële werkgever je beoordelen op je competenties en niet op je looks.
Verkies je er toch een? Kies dan voor een neutrale en professionele foto. Een slechte selfie zullen toekomstige werkgevers niet weten te smaken.
Steeds meer sollicitanten vullen hun cv aan met een promotiefilmpje over zichzelf: een video-cv of cv interactive video. Het kan best gemotiveerd overkomen en je kan je persoonlijkheid, talenten en motivatie ermee uitspelen. Zorg er wel voor dat de uitwerking niet amateuristisch is: hou het kort en professioneel. Plaats je video-cv vervolgens op een website als YouTube of Vimeo en vermeld deze link op jouw cv. Of verwijs ernaar in je motivatiebrief.
Cv, motivatiebrief en online solliciteren: je leest er alles over in de nieuwe sollicitatiekit van Jobat. Download op jobat.be/sollicitatiekit
(Kristof Verhasselt & William Visterin)
16 april 2021Ook techniekers hebben een curriculum vitae. Maar in zo’n cv benadrukken zij dan best hun technische skills en gevolgde opleidingen. Enkele tips.
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
Vroeger gebeurde het wel vaker dat een cv van meer dan één pagina verticaal geklasseerd werd. Die tijd is voorbij, maar wat is de ideale lengte?
Je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!
Een mooi cv komt altijd van pas. Maar dan wel liefst zonder deze fouten en clichéwoorden. Een overzicht...
10 tot 15 seconden. Meer heeft een rekruteerder niet nodig om een cv op de ‘geselecteerd’-stapel te leggen. Je moet meteen een goede indruk achterlaten...
Op de werkvloer durven de gemoederen soms hoog oplopen. Hoe reageer je best in een conflictsituatie met een collega?
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.