Hoe je bij thuiswerk (nóg) beter concentreren?
De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is is soms weleens nefast voor de concentratie. Daarom deze tips!
“Indien thuiswerk in uw sector en bedrijf mogelijk is, blijf dit systeem dan graag zoveel mogelijk aanhouden”, zo luidde een tijdje geleden de oproep van viroloog Marc Van Ranst aan de werkgevers. “Thuiswerken is een heel belangrijke bijdrage om virustransmissiekansen te verminderen op de werkvloer, maar ook op het openbaar vervoer”, klonk het.
Thuiswerk is universeel. Wereldwijd werkte tijdens de pandemie gemiddeld 64 procent van het personeelsbestand thuis. Pre-pandemie was dit 9 procent, wat dus een zevenvoudige stijging is. Dat blijkt uit onderzoek van Tata Consultancy Services (TCS) bij driehonderd senior managers in Noord-Amerika, Azië en Europa, waaronder ook België.
Al zijn er regionale verschillen. In heel Europa werkt momenteel 70 procent van de werknemers thuis. Vergeleken met andere onderzochte werelddelen is dat in Azië 67 procent en in Noord-Amerika 60 procent. Let wel, het onderzoek van TCS werd een drietal maanden geleden uitgevoerd, dus mogelijk ligt het percentage thuiswerkers intussen lager. Maar (met ook de oproep van Van Ranst in het achterhoofd) vermoedelijk ook niet veel lager.
Lees ook: Is (permanent) thuiswerken de toekomst?
De belangrijkste bevinding uit de studie is misschien nog wel de voorspelling voor de toekomst. Want ook op langere termijn is thuiswerk een blijver. Zo denken de senior managers dat tegen 2025 zowat 40 procent van de beroepsbevolking thuis zal blijven werken. Al gaat het dan wel om westerse en Aziatische werknemers.
Het is de verwachting dat werknemers in Azië vaker thuiswerken (45 procent van hun beroepsbevolking) dan in Noord-Amerika (37 procent). Europa (41 procent) zit daartussen. Terug naar de situatie van vóór de pandemie gaat het dus nooit.
(William Visterin)
15 oktober 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is is soms weleens nefast voor de concentratie. Daarom deze tips!
Heb je tijdens de coronacrisis de smaak van het telewerken helemaal te pakken gekregen? Laat je baas zien dat thuiswerk niets dan voordelen biedt!
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...
Minder onderweg, mensgericht hybride werken, slimmer en groener: dat zijn de drie pijlers van het Charter Baanbrekende Werkgever.
Een gezellig onderonsje, een presentatie of een strategische verandering? Het kan allemaal online.
‘Wisselwerken’ is tijdens je (bureau)werk elk half uur het zitten onderbreken door even recht te staan of te bewegen. Nuttig is het. En levensnoodzakelijk!
Een deel van de werknemers is ontevreden over hun werkplek thuis, en verwacht van hun werkgever dat zij investeren in een ergonomische thuiswerkomgeving