Arbeidshandicaps: wat je moet weten
Een arbeidsgehandicapte is iemand met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hem/haar moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Een nieuwe job zoeken is spannend. En misschien nog net iets spannender als je chronisch ziekt bent, of een beperking hebt. Je wilt natuurlijk iets doen wat je écht graag doet, en op een plek terechtkomen waar je helemaal jezelf kunt zijn. Wel, om je zoektocht naar de ideale job te vinden, helpen wij je op weg.
Meer en meer bedrijven willen diversiteit op de werkvloer. En dan gaat het niet alleen om mensen met buitenlandse roots. De overheid, universiteiten, ziekenhuizen maar ook tal van privébedrijven zoeken een mooie mix, en daar horen mensen die kampen met een chronische ziekte of een beperking zeker bij.
Ga dus vooral op zoek naar bedrijven die open staan voor diversiteit, want dat vergroot alleen maar je kans.
Belangrijk om te weten is dat je er nooit alleen voor staat. Familieleden, vrienden, huisgenoten, ze hebben allemaal hetzelfde doorstaan. En wie kan je beter op weg helpen, dan mensen met ervaring? Daarnaast bestaan er heel wat organisaties die mensen met een arbeidsbeperking helpen bij de zoektocht naar een job. Als je de eerste stap naar hulp durft zetten, dan volgt de rest.
Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Sommigen denken vooral na over wat ze allemaal niet kunnen, maar dat helpt je geen stap verder. Natuurlijk moet je wel vertellen dat je chronisch ziek bent, of een beperking hebt, en welke moeilijkheden het met zich mee kan brengen. Maar de focus moet vooral liggen op je kwaliteiten. Op wat je wel kunt!
Of je nu een beperking hebt of niet, iedereen wordt weleens afgewezen. En nee, dat is absoluut niet leuk, maar laat de moed zeker niet zakken. Zie het als een leerschool. Luister goed naar de feedback die je krijgt, en neem dat mee naar de volgende sollicitatie.
Zag de werkgever net iets te veel moeilijkheden? Zorg dan dat je de volgende keer een pasklare oplossing hebt voor eventuele problemen, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Of misschien heb je gewoon niet het juiste profiel, en moet je je misschien focussen op een andere baan? Of de timing was niet goed, dat kan ook. Zorg dat een tegenslag je niet onderuit haalt, maar juist sterker maakt. En dan ligt die job écht binnen handbereik.
(dt/em) - Bron: SupportBeurs.nl
27 januari 2020Een arbeidsgehandicapte is iemand met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hem/haar moeilijk tot onmogelijk maakt werk te vinden en te houden.
Ondanks een aandoening die hem het spreken en bewegen bemoeilijkt, blijft Philip Camerier keihard werken als manager van een ingenieursteam van Q8...
Ik ben rolstoelpatiënt. Krijgt een werkgever compensaties om bureaus aan te passen aan mijn noden?
“Waarom zouden personen met een handicap minder productief zijn dan ‘gewone’ werknemers,” vraagt ondernemer Erik Moniquet zich af.
Van 12 tot 30 september 2014 zet de Brailleliga de integratie van blinden en slechtzienden in het reguliere werkcircuit in de spotlight.
Ik begin terug te werken na een arbeidsongeval, maar ben 20 procent invalide. Zal ik minder verdienen?
Je moet met je cv opvallen en origineel zijn. Maar bewaak goed de grens, want voor je het weet, kom je belachelijk over. 21 zaken die je beter vermijdt ...
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.