Je collega's corrigeren: do's en don'ts
Je collega aanspreken over een onprofessionele houding of ongepast gedrag is lastig. Hoe breng je de onaangename boodschap zo aangenaam mogelijk over?
Feit: een positieve en goede werksfeer bevordert de arbeidsvreugde op de werkvloer en verhoogt de productiviteit. Een negatieve en slechte werksfeer daarentegen zorgt voor heel wat stress, frustratie, een lagere productiviteit en in het slechtste geval zelfs een hoger ziekteverzuim.
Op een aangename en respectvolle manier samenwerken is dus iets om naar te streven. Zeker omdat je je collega’s tijdens de werkweek vaak meer ziet dan de gezinsleden waar je officieel mee samenwoont…
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
De collega’s waar je mee samenwerkt kies je in de meeste gevallen niet zelf. Soms kan de professionele omgang met hen een serieuze uitdaging zijn, vooral wanneer iemand een totaal andere persoonlijkheid heeft dan jou.
Sociale vaardigheden kunnen je dan wel goed op weg helpen, maar wanneer je collega van nature onbeschoft en brutaal is, is je werkdag niet bepaald een ontspannen walk in the park.
Extra: 7 tips om je social skills nieuw leven in te blazen
Stel jezelf even de vraag waarom die collega nu net zo onbeleefd reageerde. Was het persoonlijk bedoeld of werd het hem of haar even te veel? Misschien voelt je collega zich mentaal niet zo goed omdat er familiale of professionele problemen zijn die voor de nodige frustratie zorgen?
Probeer empathisch en begripvol te zijn maar laat het daarna los: je bent tenslotte geen psycholoog (behalve wanneer je daarin gediplomeerd bent natuurlijk).
Dat je collega per se brutaal en onbeschoft wil zijn, is zijn of haar probleem en niet het jouwe. Laat zien dat je zo’n gedrag niet nodig hebt om je goed te voelen.
Spiegel je vooral niet aan dat negatieve gedrag maar focus op een aangename werkomgeving en een positieve mindset.
Lees ook: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren
Draai niet rond de pot maar zeg op een kordate manier dat je zo’n negatieve houding niet accepteert. Wie weet is je collega zich niet bewust van de gevolgen van dat onbeschofte gedrag? Geef hem of haar de kans om zich te herpakken.
Elke werkdag is anders en morgen is er weer een nieuwe dag. Yesterday is history and tomorrow is a mystery… Misschien stapt jouw collega morgen wél met het juiste been uit bed?
De 5 ergerlijkste collega’s: zo ga je ermee om
(fd)
21 februari 2022Je collega aanspreken over een onprofessionele houding of ongepast gedrag is lastig. Hoe breng je de onaangename boodschap zo aangenaam mogelijk over?
Er zijn een aantal dingen en uitstapjes die je beter niet (onvrijwillig) doet met collega’s... Een overzicht.
Sommige dingen komen vanzelf, andere heb je jezelf aangeleerd, maar één ding is zeker: deze 5 eigenschappen moét je als werknemer bezitten.
Werk je om te leven, of leef je om te werken? Je job heeft een grote invloed op je geluksgevoel. Reden te meer om met een fijn gevoel naar je werk te gaan!
Ruim één werknemer op vijf liet tijdens de coronapandemie het achterste van zijn tong niet zien. Dat blijkt uit een onderzoek van AMS, Jobat en SD Worx.
Positiever denken: hoe doe je dat? En waarom? Omdat we onze positieve mindset inderdaad kunnen beïnvloeden...
Voel jij je door het thuiswerken onzeker om terug fysiek met je collega’s samen te werken? Deze tips zorgen ervoor dat jouw social skills een update krijgen.
Om als bedrijf te weten hoe groot het werkgeluk is en hier snel te kunnen op inspelen, heeft hr-dienstverlener Motmans & Partners de app ‘Hoewist?’ ontwikkeld.
Klagende werknemers geven aan waar het mis loopt in een organisatie. Toch krijgen ze vaak weinig begrip. “Dat is onterecht!"