Een relatie met een collega: wat zijn de regels?
Er is werk en er is privé. Maar wat als die ‘alleen maar goede collega’s’ uiteindelijk verliefd(en) worden? Wat zegt het arbeidsrecht? En het gezond verstand?
Ontdek hier de 4 meest foute vooroordelen.
Als harde werker en rots in de branding ben jij een collega uit de duizend… Door jouw inzet werden al veel projecten en taken succesvol afgewerkt. Toch mogen jouw successen er niet voor zorgen dat je blind bent voor de inzet van anderen.
Door jouw inspanningen (onbewust) te overschatten bestaat het risico dat je de stille krachttoer van een andere collega onterecht onderschat. Weet dat niet iedereen te koop loopt met zijn of haar efficiënte aanpak en inzet, en dat er in stilte best wel bergen werk verzet worden.
Lees ook: Ben jij te streng voor je collega’s?
Zit je bewonderend te kijken naar het succes van je collega en lijkt het hem of haar zo makkelijk af te gaan? Zal vast wel aan zijn of haar aangeboren talent liggen! Weet dat je met talent alleen niet zoveel zult bereiken.
De sleutel tot succes is een combinatie van talent en volharding, inzet, de juiste mentaliteit en een slimme aanpak. Wie weet heb jij ook een verborgen talent dat wacht om ontdekt en ontplooid te worden?
Extra: 10 krachtige sleutels voor succes
Een collega of leidinggevende die een kritische opmerking maakt over je project of taak, hoef je niet altijd persoonlijk te nemen. In de meeste gevallen is het geen tegenwerking maar net een opmerking die jou alleen maar beter kan maken.
Wees dus dankbaar voor de kritische ingevingen die je bij de les houden en die je project succesvol kunnen maken… en betrek het vooral niet op jezelf.
5 tips bij feedback: hoe omgaan met negatieve kritiek?
Door vaak samen te werken kun je je eigen collega’s al goed beoordelen en naar waarde schatten. Werk je voor een project samen met collega’s van een andere afdeling of een ander team? Dan bestaat de kans dat je hen op voorhand onbewust minder hoog inschat dan je eigen teamleden omdat je ze niet zo goed kent.
Zet je vooroordelen aan de kant en probeer hen ook naar waarde te schatten. Hun inbreng en feedback zijn een meerwaarde voor het team.
Je collega’s corrigeren: do’s en don’ts
(fd)
14 maart 2022Er is werk en er is privé. Maar wat als die ‘alleen maar goede collega’s’ uiteindelijk verliefd(en) worden? Wat zegt het arbeidsrecht? En het gezond verstand?
Met het verkeerde been uit bed stappen, het kan iedereen overkomen… Maar wat als je collega élke dag slechtgezind of zelfs brutaal is? Hoe ga je hiermee om?
Emoties op de werkvloer: van gezondheid en motivatie tot teamwork en communicatie. Deze zes aanbevelingen zijn het onthouden waard.
Hoe reageer jij wanneer je een opsteker krijgt over jouw werkprestaties? “Veel werknemers voelen zich ongemakkelijk en weten zich geen houding aan te nemen.”
Heb je een baas die destructief communiceert? Of een collega die je gezag ondermijnt? Dat zorgt voor een negatieve sfeer én flink wat frustraties. De oplossing?
Hoe komt het dat het ene team vierkant draait en het andere effectief samenwerkt? Feedback kunnen geven blijkt cruciaal, net als af en toe op ‘stop’ duwen.
Je collega aanspreken over een onprofessionele houding of ongepast gedrag is lastig. Hoe breng je de onaangename boodschap zo aangenaam mogelijk over?
Er zijn een aantal dingen en uitstapjes die je beter niet (onvrijwillig) doet met collega’s... Een overzicht.
Klagende werknemers geven aan waar het mis loopt in een organisatie. Toch krijgen ze vaak weinig begrip. “Dat is onterecht!"