Verdien jij meer dan gemiddeld?
Dankzij het Belgische statistiekbureau weten we precies hoeveel werknemers in ons land verdienen. Waar wordt het meest verdiend en waar het minst?
De dertiende maand is een belastbare bonus die je jaarlijks één keer als extra ontvangt van je werkgever. Omdat het bedrag vaak ongeveer overeenkomt met je brutoloon, noemen we het de 13de maand. Nog een reden daarvoor is dat je werkgever die op het einde van het jaar uitkeert.
Geen zorgen: de bonus is niet afhankelijk van je eigen prestaties, in sommige gevallen wel van de bedrijfsresultaten (lees hierover meer bij puntje 13).
In de praktijk zijn het bijna synoniemen. Een eindejaarspremie is meestal gelijk aan het brutomaandloon. Vandaar de term ‘13de maand’. In de praktijk gebruiken we de begrippen meestal door elkaar.
BEREKEN: Hoeveel bedraagt jouw eindejaarspremie?
Ja en nee. Ten eerste is dat afhankelijk van de sector waarin je werkt. Keert jouw werkgever die dertiende maand niet uit? Dan betekent dat niet per se dat je geen premie krijgt. Misschien staat er in het arbeidsreglement of de collectieve arbeidsovereenkomst van je bedrijf alsnog iets over een verplichte bonus. En soms kiezen werkgevers er zelf voor om een premie uit te betalen.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?
Soms keren werkgevers de 13de maand alleen uit als je op een bepaalde datum in dienst was. Maar onthoud hier vooral: elke voorwaarde moet schriftelijk geregistreerd zijn.
Je werkgever scoort goed voor potentiële werknemers. Een extra bonus klinkt aantrekkelijk, maar laat je keuze er niet van afhangen. Waarom niet? Scrol voor het antwoord snel naar vraag 12.
Iedereen is gelijk. De bonus is of voor alle werknemers, of voor niemand.
Ja. Als interimmer of tijdelijke werknemer heb je er ook recht op. Hoeveel je ontvangt, is afhankelijk van je werkperiode. Je werkgever betaalt de premie in dit geval niet uit, wel het Sociaal Fonds voor uitzendkrachten.
Je krijgt meestal een deel van de dertiende maand als je in de helft van het jaar gestart bent. Het bedrag is uiteraard afhankelijk van het aantal maanden dat je er al werkt. Als je ontslagen wordt, geldt hetzelfde. Maar let wel op. In het geval van ontslag is je werkgever niet verplicht om de premie nog uit te betalen. Dat hangt af van de vastgelegde voorwaarden in je contract. En als je zelf ontslag neemt, vervalt je recht op de bonus.
CHECK: Het ontslag volgens de letter van de wet
Omdat de 13de maand een speciale gift is, wordt die zwaar belast. En dan blijft er natuurlijk minder over. Deze premie wordt, tenzij anders vermeld in het contract, ook niet meegeteld voor je pensioens- of vakantiegeldberekening.
Voor een precies antwoord klop je best even aan bij je werkgever. Vraag hoeveel de premie bruto bedraagt en wat je netto overhoudt. Elk bedrijf berekent het anders, op deze vraag bestaat dus geen eenduidig antwoord.
Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf. In de meeste gevallen gebeurt dat ongeveer op hetzelfde moment als de uitbetaling van je loon, in december. Hoe dan ook, je ontvangt het extraatje tijdig om op kerstcadeaujacht te gaan!
Het lijkt op het eerste gezicht aanlokkelijk. Maar soms compenseren werkgevers een lager loon met deze dertiende maand. En dan moet je het natuurlijk wat anders bekijken. Je zou bij deze bedrijven jaarlijks evenveel verdienen mét bonus als bij andere werkgevers zonder bonus.
Dat is afhankelijk van je contract. Als daarin staat dat de dertiende maand niet wordt uitgekeerd bij tegenvallende resultaten, ontvang je helaas geen bonus. Als het niet schriftelijk zwart op wit bevestigd is, heb je er wettelijk gezien wél recht op.
Extra: Welke soorten bonus bestaan er?
(sv/em) - Bron: Robert Half
14 december 2022Dankzij het Belgische statistiekbureau weten we precies hoeveel werknemers in ons land verdienen. Waar wordt het meest verdiend en waar het minst?
Sommige werkgevers stellen een vast bedrag voorop voor de variabele verloning. Maar meestal wordt een bonus uitgedrukt als een percentage van je jaarloon.
Bonussen zijn aantrekkelijk, motiverend en bovendien erg welkom voor de meeste werknemers. Maar wist je ook dat bonussen zo zwaar belast worden dat er niet veel meer overblijft?
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
Wie als werknemer goed presteert kan bovenop zijn vast maandloon ook nog een variabel loon krijgen. Deze bonussen bestaan in meerdere vormen.
Wat staat er op je loonfiche? Heb je recht op een eindejaarspremie of maaltijdcheques?
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Wat is de impact van tijdelijke werkloosheid op je eindejaarspremie? En hoe zit het met je vakantiegeld en aantal vakantiedagen volgend jaar?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...