25 kantoorwetten om te onthouden
‘Het enige waar je spijt van mag hebben, is wat je nooit gedaan hebt’. We zetten 25 opvallende ongeschreven management- en kantoorregels op een rijtje.
Verplicht worden om thuis te blijven, niet naar je werk mogen gaan en tóch betaald worden: wat tot voor kort voor velen een natte droom was, blijkt nu werkelijkheid voor een deel van de actieve bevolking. De maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad waren duidelijk: vermijd zoveel mogelijk contact, blijf thuis of werk van thuis uit en was je handen.
Werknemers die van thuis uit kunnen werken, beheren nu opeens grotendeels zélf hun agenda. Vergeet de ochtendstress met de vlugge douche, de plakkerige boterham in de mond en de eindeloze file op de autosnelweg... de enige stress nu ‘s ochtends is het dilemma “vlieg ik er nu al in” of “draai ik mij nog eens om”. Keuzestress 2.0.
Verplichte quarantaine en isolatie doen wat met een mens en de eerste afkickverschijnselen van het ratrace-virus komen doorgaans al snel bovendrijven. De vrijgekomen tijd die je uitspaart door gewoon thuis te werken, bieden je meer tijd om tot jezelf en je eigen agenda te komen. De bijhorende rust en stilte zijn dan ook de ideale voedingsbodem voor prominente levensvragen zoals “Moeder, waarom werk ik” of “Moeder, waarom haast ik mij elke morgen zo hard om net op tijd op die klote prikklok te kunnen tikken”? Wie heeft er trouwens thuis een prikklok nodig als de zachtjes neervallende krant in de brievenbus valt of de hongerige, huilende baby je elke ochtend wakker fluistert? Niemand.
Oké, er is Skype, Facetime en je kunt gezellig online vergaderen... toch is het vaak wennen zo zonder kwetterende collega’s of storende figuranten op de achtergrond. Je bent door het thuiswerk ook vaak op jezelf aangewezen wat betreft je productiviteit en motivatie. En laat die confrontatie nu voor velen een welgekomen eyeopener zijn.
In een langdurige en gedwongen isolatie durf je jezelf, je gezin(*) en je werksituatie al eens te evalueren. Je werkervaring tijdens de quarantaine kan zorgen voor nieuwe inzichten en bijhorende goeie voornemens voor na de lockdown. Waar wil jij naartoe met je carrière?
“Never let a good crisis go to waste”. Deze uitspraak van Winston Churchill bij de oprichting van de Verenigde Naties kort na de Tweede Wereldoorlog vat alles mooi samen. De biologische wereldoorlog met het coronavirus (Covid-19) is een ongeziene wereldcrisis en een race tegen de klok. Toch biedt deze crisis jou een unieke mogelijkheid om je huidige professionele levensloop wat bij te sturen of een nieuwe uitdaging te zoeken.
Voor sommigen onder ons is deze verplichte quarantaine dus een natte droom... met een happy ending. Wat is jouw professionele voornemen?
* Wat de evaluatie van je gezin betreft: grapjassen beweren dat er na deze quarantaine óf veel kindjes gaan komen óf dat er veel partners hun C4 gaan krijgen (met de ‘social distance’ van 1,5 meter als spreekwoordelijke stok achter de slaapkamerdeur).
(mr)
3 april 2020‘Het enige waar je spijt van mag hebben, is wat je nooit gedaan hebt’. We zetten 25 opvallende ongeschreven management- en kantoorregels op een rijtje.
De werknemers van het bedrijf Jonckers moeten zich geen zorgen maken over hun verlofdagen, want zij mogen zoveel betaald verlof nemen als ze willen.
Heb je je allereerste job beet? Gelukkig kun je met een aantal tips en trucs een vliegende start maken, zodat je zeker niet onopgemerkt blijft.
Massaal veel Belgen werken dezer dagen van thuis uit. Hoe doe je dat en hoe zorg je voor een goede thuis-werk balans? Enkele tips...
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident. Daarom deze praktische tips...
Hoewel we tegenwoordig meer in kortere tijd willen doen, is het net beter om te monotasken en je te focussen op één taak per keer.
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?