Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!
Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
We geven je tien tips om dat te doen en berekenen telkens wat het gemiddelde bedrag is dat je ermee kunt besparen. Hou je vast … dit kan weleens een gamechanger zijn!
Volgens KULeuven drinkt 66% van de Belgen alcohol op weekdagen. En Druglijn.be rapporteert dat we in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per persoon consumeerden. Dat staat gelijk aan 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. En dat is een gemiddelde. Als je volledig alcoholvrij zou leven, zou je veel kunnen besparen. Drink je regelmatig? Enfin, je weet het antwoord al …
Tof dat de bank je een paar duizend euro ruimte geeft, maar beschouw je creditcard niet als een volwaardig account waar je zomaar geld vanaf kunt halen. Gebruik hem enkel op momenten dat je niet anders kunt, zoals voor buitenlandse transacties of het boeken van een hotel of vlucht. Zo voorkom je onprettige maandelijkse terugbetalingen.
Lees ook: Zo zorg jij dat je elke maand kan sparen
Als je wekelijks even de tijd neemt om je diner- en lunchmaaltijden te plannen, doe je minder impulsaankopen in de supermarkt en gooi je uiteindelijk ook minder versproducten weg. Goed voor je portemonnee én het milieu.
Bijna al je aankopen kun je in de wekelijkse promoties van de supermarkt, bouwmarkt, woonwinkel en online webshops doen. Volgens de berekeningen van Test Aankoop bespaar je gemiddeld 67% als je eersteprijs- of discountmerken koopt. En staat jouw product er deze week niet bij? Wacht nog even af. Je kunt gerust meerdere tientallen euro’s besparen als je promoproducten koopt.
Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
Huur je? Dan kun je je kosten halveren als je een huisgenoot neemt. Ook een optie: onderverhuur een van je kamers via Airbnb. Betaal je een hypotheek? Dan kun je overwegen om kleiner en/of goedkoper te gaan wonen. De regio waarin je woont maakt ook een verschil.
Veel mensen gunnen zichzelf wekelijks of maandelijks een overdosis luxe. Dat kan er makkelijk insluipen, zodat je het normaal gaat vinden. Kleine extra aankopen tikken snel aan, net zoals meerdere keren uit eten gaan. Probeer die uitgaven te beperken. Bestel bijvoorbeeld één keer per maand iets lekkers bij je favoriete restaurant en geniet daar extra van, maar laat de rest achterwege.
Je kunt jezelf wel degelijk trainen in minder kopen en consumeren. Kies bijvoorbeeld voor een maand lang ‘afkicken’ en besteed tijdens die maand alleen geld aan het broodnodige: boodschappen, vaste lasten, gezondheidszorg en brandstof. Kijk maar eens wat je overhoudt aan het einde. Al doe je dit maar één keer per jaar, je bent een nieuw perspectief rijker.
Vroeger lag er misschien een stigma op, maar tegenwoordig zie je tientallen mensen door de kringloopwinkel scharrelen. Online platformen zoals Vinted en 2dehands zijn eveneens ontzettend populair. Bijna alles wat je van spullen of kleding nodig hebt, is daar beschikbaar tegen een klein prijsje. Benader het met creativiteit en een open mind en je bent vertrokken.
Twee auto’s? Niet altijd nodig. Een van jullie tweeën kan misschien met het openbaar vervoer reizen of meer thuiswerken. Dat scheelt flink wat brandstof- en onderhoudskosten. Voor de auto(‘s) die je wel hebt, kun je ervoor kiezen om minder kilometers te maken door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken. Al spaar je maar een halve tank per maand uit, dat is toch minstens 30 euro.
Bespaar energie en ga naar je werk… of vraag extra thuiswerkvergoeding
Alaska is mooi. Maar weet je wat ook supermooi is? De Ardennen! Of, als je toch iets verder van huis wilt, Andalusië. Maak je vakanties dichterbij, korter en wat minder exclusief en je bespaart al snel duizenden euro’s. Of ga gewoon een jaartje niet op vakantie en doe een aantal korte uitstapjes waar je ook blij van wordt. Soms kan een simpel leven ook simpelweg genieten zijn.
Veel geld geef je onbewust uit: 4 tips om dit te vermijden
(ZINNIG)
28 april 2023Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
Je mag dan wel meer verdienen dan 20 jaar geleden, toch is het nooit slecht om je uitgaven onder de loep te nemen. Want we geven onbewust veel geld uit …
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Vergeet cash, bankrekeningen of crypto. Er zijn twee soorten geld: gelukkig en ongelukkig geld.
Heb je het moeilijk om wat geld opzij te zetten? Geen zorgen, met een paar simpele trucjes kun je sparen én genieten tegelijkertijd.
De groeiende inflatie en de hoge prijzen zorgen bij heel wat werknemers voor stress en financiële zorgen die ze vaak ongewild meenemen naar het werk...
Hoe zorg je ervoor dat het je iedere maand lukt om te sparen? In dit artikel zetten we een aantal spaar- en budgettips op een rij.
In een tijd waarin alles duurder wordt voel je je misschien genoodzaakt om extra cash binnen te halen. Wij leveren je 20 tips om je bankrekening te spekken.
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?