Hoe kies je de perfecte agenda? 6 tips
Ben je geen planner in hart en nieren? Met een agenda die echt bij je past, ligt succes binnen handbereik.
Met een planning ben je zeker dat je niets vergeet. Het zorgt voor een duidelijk overzicht van je deadlines. Denk bij het inplannen goed na over hoeveel tijd je nodig hebt voor elke opdracht. En calculeer misschien 10% langer in! Zo krijg je alles op tijd af.
Dé manier om beter te organiseren? Een to-dolijst. Maak een lijstje met de taken van de dag. Zet belangrijke of dringende zaken bovenaan. Je voelt je gegarandeerd productiever wanneer je opdrachten kan afvinken. Probeer daarnaast je lijstjes al een dag op voorhand te maken, zo kan je ‘s morgens meteen beginnen. Liever geen papier? Er zijn heel wat handige apps zoals To Do en ToDoIst. Het grootste voordeel: je kunt je to-dolijst altijd en overal raadplegen – op je computer, smartphone én tablet.
Met een kalender of agenda zet je al een grote stap naar een beter georganiseerd leven. Het helpt om afspraken bij te houden en geeft zowel op privé- als op werkvlak een handig overzicht. Maar maak er geen té strakke planning van. Hou speling voor last minute veranderingen of eventuele noodgevallen die je aandacht opeisen. Heb je een belangrijke deadline? Plan dan bewust focustijd in je agenda in.
Win tijd, gebruik je agenda beter: 14 tips
Stress vermijden en tijd besparen? Investeer in een paar opbergbakken, mappen en dozen om je spullen op een doordachte manier te sorteren. Maak gebruik van labels om te identificeren wat er zich in elk van de opbergbakken bevindt. Je vindt belangrijke documenten sneller terug en dat geeft je direct een beter gevoel.
Tijd om te sorteren. Zet losse documenten in mapjes. Verwijder files die je al maanden niet meer opende. Ga ook meteen na welke apps je niet meer gebruikt. Zo staat je computer minder vol en is de kans groot dat hij wat sneller werkt.
Tip: Het programma Fences maakt van je bureaublad vol links, mappen en bestanden in enkele kliks een overzichtelijk, gesorteerd en quasi leeg bureaublad!
Organiseren is efficiënter omgaan met tijd. Bepaal vooraleer je aan een taak begint hoe lang je eraan wil spenderen. Je hebt zo minder het gevoel dat er te weinig uren zijn op een dag. Meer zelfs, het voelt alsof er uren overblijven én je gebruikt die tijd ook verstandiger. Win-win dus. Weet ook dat de vroegste uren vaak het productiefst zijn. Dan komen er wellicht een pak minder e-mails en telefoontjes binnen.
Vergeet de work-life balance! Time balance is wat er écht toe doet
We bewaren allemaal veel te veel. Die oude folders en magazines? In de vuilnisbak. Weet je niet meer wanneer je iets voor het laatst gebruikte? Dat is een teken dat het weg kan. Neem bijvoorbeeld elke vrijdag een moment om je bureau op te ruimen. Zo keer je maandag fris terug naar een werkplek met clean desk.
Multitasken is haasten. Het brengt je stressniveau omhoog. Hoewel veel mensen trots zijn op hun multitask skills, is het nefast voor je productiviteit. Het geeft een beter gevoel wanneer je je op één taak of project tegelijkertijd focust. Door geen tien dingen tegelijk te doen, wín je zelfs tijd.
Multitasking: 6 noodzakelijke weetjes
Om productief te blijven, zijn pauzes van groot belang. Door lange uren achter elkaar te werken verlies je sneller je concentratie. Zo lijken sommige taken uren te duren. Neem dus vaker een korte pauze. Heb je een zittend beroep? Probeer dan vaker recht te staan tijdens je break. Of ga voor een zit-sta-bureau.
Lees ook: 11 tips voor een goed bestede pauze
Organiseren is niet voor iedereen even leuk. Vergeet jezelf daarom niet af en toe te belonen. Met iets lekkers of leuks, bijvoorbeeld. Zo haal je meer voldoening uit het plannen en organiseren.
(es/em) - Bron: Career Addict
6 september 2023Ben je geen planner in hart en nieren? Met een agenda die echt bij je past, ligt succes binnen handbereik.
Hard aan het werk? Vergeet niet om doorheen de dag een aantal korte pauzes te nemen. We stelden een lijst samen met zaken die je tijdens je pauzemomenten kan doen.
Wie last heeft van uitstelgedrag ziet kleine klusjes meestal veranderen in grote monsters. Maar waarom blijven we dingen die we niet graag doen uitstellen?
Bezwijk je langzaam maar zeker onder alle drukte? Leg alle goede adviezen dan nu langs je neer en ga voor een heel andere strategie: het fuck-itlijstje!
Work-life balance. Het is een modewoord dat in heel wat bedrijven circuleert, maar Elke Stultjens gelooft er niet in. De reden? Elke dag is anders.
Schrik je soms van hoeveel je 's ochtends gedaan krijgt in vergelijking met de namiddag? Hoe maximaliseer jij je ochtenden?
Wil je graag wat meer structuur brengen in je werk? Dan hebben wij een aantal praktische tips waarmee jij je werkdag succesvol kan plannen.
Heb jij ook weleens het idee dat je weinig gedaan krijgt in een werkdag, en zou je graag productiever zijn? Dan zijn deze apps iets voor jou!
Lijkt je dagelijks leven een aaneenschakeling te zijn van taken die moeten worden afgevinkt? Je bent niet de enige. Gelukkig is je smartphone van onschatbare waarde...