Wat is een toxische baas? En wat is dan een goede baas?
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Iedereen staat al eens in de file of verslaapt zich omdat de wekker mysterieus genoeg niet is afgegaan. Kan gebeuren, weet ook je baas. Maar sommigen hebben de hele week door toch heel wat pech en komen van maandag tot vrijdag te laat.
Systematisch te laat op je werk aankomen: Een geldige reden tot ontslag?
“Vraag me niet of je voor lunch moet zorgen als de klant ’s middags komt”, raasde een woedende baas. “Bel de klant en vraag of hij eten wil.” Bazen hebben er een hekel aan met dingen lastig gevallen te worden waar je zelf op had kunnen komen. Ze haten het ook voor alles en nog wat in CC gezet te worden.
Als er iets ergerlijker is dan gebrek aan initiatief, is het instructies compleet negeren om iets totaal anders te doen. Dat vinden bazen althans.
Oké, Julie van de receptie heeft je geen ‘goeiemorgen’ gewenst vandaag, maar moet je daar uren over doorbomen. Volgens je baas niet. Zeuren dat het etentje dat het werk trakteerde toch niet zo goed was als in het sterrenrestaurant dat je laatst bezocht, is eveneens een bron van ergernis.
Ontdek: Wanneer doet klagen over je werk meer slecht dan goed?
Bazen haten het als hun medewerkers hen onderbreken tijdens meeting, en plein publiek op hun fouten wijzen of verhinderen dat een project waar een dikke bonus aan verbonden is op tijd klaar raakt.
Misschien is het voor jou een verrassing, maar je baas heeft ook een leven buiten het werk. Zij hebben het even goed soms moeilijk om ’s ochtends uit bed te geraken. Als jij zit te dutten tijdens meetings of het jou niet kan schelen dat die mail pas morgen verzonden wordt, raken ze ontzettend geïrriteerd.
Zelfs al zijn jij en je baas twee handen op een buik, heeft die nog weinig zin om elke vrijdagavond met jou aan de bar te hangen om jouw liefdeshistories te aanhoren zoals je vrienden zouden doen. Uiteindelijk moet jij tijdens de werkuren zijn orders opvolgen en dan is er geen plaats voor vriendschap.
10 tips: Zo bouw je de beste relatie op met je baas
Zeggen dat je zijn telefoontje gemist hebt, omdat je batterij plat was. Of dat je die e-mail niet gekregen hebt, omdat er iets fout was aan je internetverbinding. De grootste belediging is dat jij denkt dat ze jou zullen geloven.
Je baas is niet je moeder. Mail hem niet over het wc-papier, laat geen rommel na in de keuken, vraag hem niet om een balpen. Je baas heeft daar geen zin in.
Je baas steekt er al zijn energie in om jou te beschermen van de directie, terwijl jij al je energie gebruikt om over hem te klagen. En dan wil je nog eens zijn job? Onvergeeflijk.
Check: 7 dingen die je nooit tegen je baas mag zeggen
(ks)
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
Bazen hebben zo hun eigen taaltje, doorspekt met dooddoeners waar werknemers de muren van oplopen. Paul Verburgt, zelf jarenlang manager, schreef een boekje over die zo herkenbare frasen: ‘Bazenbargoens’.
Wanneer de gemoederen hoog oplopen, kunnen frustraties op de werkvloer escaleren. Je grijpt dus beter op tijd in, vóór de bom ontploft...
Welk type baas heb jij op kantoor rondlopen? Volgens het boek ‘Managing Your Boss’, van de Britse arbeidspsycholoog Sandi Mann, bestaan er vijf soorten ...
Wat als je baas je uit eten vraagt, maar je al uitgepraat bent nog voor het voorgerecht op tafel staat? Begin dan niet over je scheve schaats of de sla die tussen zijn tanden zit. Hoe pak je het wel aan?
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.
Slijmen bij je baas werkt alleen maar in je eigen voordeel, zo blijkt. De kunst is echter om niet te overdrijven of door de mand te vallen.