Het Nederlandse vitaliteitsverlof onder de loep
Vitaliteitsverlof? Wat is dat? In Nederland kan je verlof inzetten om te recupereren en te werken aan je fysieke en mentale welzijn. Lees er alles over.
Maar liefst zes op de tien werknemers (60%) zou te veel werk hebben na een vakantie. Bij ruim een kwart (27%) van alle werknemers zou het zelfs gaan om veel te veel werk, terwijl 38% weinig tot geen verschil merkt met de hoeveelheid werk voor hun vakantie. 3% zou dan weer minder werk hebben dan gewoonlijk bij hun terugkeer op kantoor.
Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en workforce management bij 1.000 Vlaamse bedienden. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 32% van de werknemers zich tijdens een vakantie niet goed kan ontspannen omdat ze al denken aan het werk dat bij hun terugkeer op hen wacht.
Check: 8 tips om volledig te ontspannen op vakantie
“Dat is zorgwekkend,” vindt Gille Sebrechts van Protime van de resultaten, maar er kan gelukkig iets aan gedaan worden. “Volgens ruim de helft van de bevraagden (57%) kan inzicht in hun te veel gewerkte tijd, hun leidinggevenden helpen om beter de vinger aan de pols houden. Zo kunnen deze laatsten tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk. Dit kan werknemers helpen om zonder stress uit vakantie terug te keren.”
Wat opvalt is dat hoe ouder de werknemers, hoe hoger de workload na een vakantie. Bijna twee op de drie 55-plussers (65%) heeft meer werk na hun verlof, terwijl dit terugloopt tot 62% bij de 35- tot 54-jarigen en 54% bij de min 35-jarigen.
Ontdek: Vakantie voorbij? Zo krijg je weer zin in je werk
Bijna twee op de drie werknemers (64%) heeft te kampen met de vakantieblues. Het positieve effect van hun vakantie verdwijnt dan al na enkele dagen als sneeuw voor de zon door een te hoge werkdruk.
Toch zijn er heel wat manieren om stress na de vakantie te vermijden en zo het vakantiegevoel te verlengen. Met stip op nummer één: een goede werkoverdracht aan collega’s (39%), gevolgd door meetingloze dag(en) na een vakantie (17,3%).
1. | Een goede werkoverdracht aan collega’s | 39% |
2. | Geen meetings inplannen in de eerste dagen na de vakantie | 17,3% |
3. | Mails opvolgen tijdens de vakantie | 16,8% |
4. | De out-of-office één tot enkele dagen langer instellen na de vakantie | 16,2% |
5. | De out-of-office enkele dagen vóór de vakantie al instellen | 13,% |
Ook online registratietools kunnen helpen om makkelijk(er) over te schakelen van vakantiemodus naar werkmodus. “Een vakantie dient om te genieten van je gezin en om tot rust te komen. Meer inzicht van leidinggevenden in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams, kan hierbij helpen volgens 57% van de werknemers.
Lees ook: Vertel je baas in deze 3 stappen dat de werkdruk te hoog is
Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief aan het sporten zijn, kunnen online registratietools een alarmbel doen afgaan bij de werknemers, maar ook bij hun leidinggevenden. Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk.
Zo zorgen ze ervoor dat hun teams ontspannen uit vakantie kunnen terugkeren én dat ze hun vakantiegevoel zo lang mogelijk kunnen vasthouden,” verduidelijkt Gille Sebrechts, CEO van Protime.
Opvallend: één op de acht werknemers (16,8%) zou tijdens een vakantie werkmails opvolgen om op die manier stress na de vakantie te vermijden. Bij de mannen loopt dit op tot 19,5% tegenover 14,5% bij de vrouwen.
Tips: Recht op deconnectie: hoe jezelf echt onbereikbaar maken
Toch is dit meestal geen goed idee volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: “Vakantie is goed voor onze mentale gezondheid, maar dan moeten we wel loskoppelen van het werk. Wie tijdens deze periode niet met het werk bezig is, zal meer ontspannen uit vakantie terugkeren. Als je dit echt niet kan, dan check je best maximum één uur per dag je mails. Kies hiervoor dan een vast tijdstip zodat je het werk nadien weer kan loslaten.”
(es/kv) - Bron: Protime
23 augustus 2023Vitaliteitsverlof? Wat is dat? In Nederland kan je verlof inzetten om te recupereren en te werken aan je fysieke en mentale welzijn. Lees er alles over.
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Sinds 1 april 2023 hebben werknemers het recht om onbereikbaar te zijn na hun werktijd. Een goede zaak volgens zo’n drie op de vier werknemers.
Neem jij je smartphone of laptop van het werk mee op vakantie deze zomer? “Een goede overdracht blijft cruciaal.”
Zoveel verlof opnemen als je wil? Klinkt verleidelijk, toch? Maar is iedere werknemer daar wel naar op zoek? Wij zoeken het voor je uit.
4 op de 10 werkgevers kent extra verlof toe bovenop wettelijk verlof. Hoe zit dat precies?
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!