Webdeveloper
In ons steeds evoluerende digitale leven is en blijft webdevelopment belangrijk bij het vormgeven van het online landschap.
In deze digitale tijd draait alles om software. Van de apps op je smartphone tot de complexe systemen die onze economie draaiende houden: software is alomtegenwoordig. En achter al die software zit de software engineer, de onmisbare bouwmeester van de digitale wereld.
Hij/zij is verantwoordelijk voor het bedenken en bouwen van complete softwaresystemen van begin tot eind. Ze beginnen vaak met het inventariseren van de wensen van de eindgebruiker en voeren een uitgebreide analyse uit om te zorgen dat de ontwikkelde software niet alleen technisch robuust, maar ook gebruiksvriendelijk en functioneel is.
Zij fungeren aldus als de spil van het softwareproject. De software engineer is met andere woorden betrokken bij elke fase van een project, van het in kaart brengen van de klantwensen tot de oplevering en implementatie van de software. Hiervoor werken ze samen met een team van software ontwikkelaars / developers en programmeurs, maar ook met andere IT-professionals, zoals software analisten, -testers en -projectmanagers, om de best mogelijke software te creëren.
Een job die 100% bij je past? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) software engineer
In België begint de opleiding tot software engineer meestal met een bachelor- of masterdiploma in de informatica of een aanverwante studie, zoals computerwetenschappen, software engineering of industriële wetenschappen.
Universiteiten zoals de KU Leuven, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel bieden erkende programma’s aan die een solide basis leggen voor een carrière in de software engineering.
Naast een diploma is het ook belangrijk dat je over goede programmeervaardigheden beschikt. De meest gebruikte programmeertalen voor software engineers zijn Java, Python, C++, C# en JavaScript.
Hoewel een formele opleiding in informatica essentieel is, begint de weg naar software engineering vaak met juniorposities zoals softwareontwikkelaar of -programmeur.
Check: Wat doet en verdient een software ontwikkelaar?
Veel software engineers starten hun carrière met stages of instapfuncties om praktijkervaring op te doen. Na verloop van tijd en met voldoende ervaring, kunnen zij doorgroeien naar rollen zoals senior software engineer, architect of teamleider.
Het gemiddelde bruto maandloon van een software engineer in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie. Het salaris voor een junior software engineer situeert zich rond 2.500 euro tot 3.500 euro, terwijl een ervaren software engineer 4.000 euro tot 6.000 euro kan verdienen.
Specialisaties kunnen invloed hebben op het salaris. Zo verdienen DevOps engineers en security engineers vaak meer vanwege hun gespecialiseerde kennis en de hoge vraag naar hun vaardigheden. Hun bruto maandloon kan aldus oplopen tot 6.500 euro of meer, afhankelijk van de specifieke expertise en ervaring.
In hun totale salarispakket kunnen software engineers ook rekenen op extralegale voordelen, zoals: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering of aanvullende pensioenregeling, een laptop en mobiele telefoon, de terugbetaling van internetkosten en/of andere thuiswerkkosten, en flexibele werktijden.
Software engineers die regelmatig moeten reizen voor hun werk, wordt vaak ook een bedrijfswagen aangeboden, inclusief tankkaart of laadpas. Tenslotte kunnen software engineers naast hun vaste salaris regelmatig aanspraak maken op prestatiegerelateerde bonussen of winstdeelnames.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas
In ons steeds evoluerende digitale leven is en blijft webdevelopment belangrijk bij het vormgeven van het online landschap.
De wereld van informatietechnologie (ICT) is essentieel geworden in onze moderne samenleving. ICT medewerkers spelen een cruciale ...
Je hoort het wel eens de revue passeren: een .NET developer. Maar wat doet zo iemand eigenlijk? Welke opleidingen moet je volgen ...
We bespreken hieronder het beroep en de rol van een helpdeskmedewerker. Wat houdt deze job precies in? Welke opleidingen zijn er ...
De rol van softwareontwikkelaars is in onze moderne samenleving van onschatbare waarde geworden. Van het schrijven van complexe ...
Een netwerkbeheerder speelt een vitale rol in het beheer en onderhoud van de netwerkinfrastructuur van een organisatie.
Ben je geïnteresseerd in een carrière in de IT-sector en wil je werken met geavanceerde bedrijfssoftware? Dan zou een baan als SAP ...
Als technologische ontwikkelingen in een snel tempo evolueren, wordt de rol van een solutions architect steeds belangrijker in ...
In moderne bedrijfsomgevingen zijn business analisten onmisbaar voor het analyseren van complexe zakelijke uitdagingen en ...