Brand- en veiligheidswacht
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een orthopedagoog richt zich op de begeleiding en behandeling van mensen met ontwikkelings-, leer- en gedragsproblemen. Dit kunnen kinderen, jongeren of volwassenen zijn. Ze werken in diverse settings zoals scholen, instellingen voor jeugdhulp, ziekenhuizen, en/of privépraktijken.
Orthopedagogen stellen diagnoses, ontwikkelen behandelplannen en werken nauw samen met ouders, leerkrachten en andere zorgverleners om de best mogelijke ondersteuning te bieden. Hun doel is om de levenskwaliteit van hun cliënten te verbeteren door middel van gerichte interventies en begeleiding. Ze onderzoeken de oorzaken van de problemen en begeleiden kinderen, jongeren en/of hun ouders bij het vinden van oplossingen.
Hun takenpakket kan onderverdeeld worden in:
Orthopedagogen kunnen ook specifieke behandelingen of trainingen voor volwassenen uitwerken op het gebied van traumabehandeling of het verbeteren van hun breinfunctioneren, alsook behandeling en diagnostiek voorzien aan volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking bij uiteenlopende problemen.
Op zoek naar een job als orthopedagoog? Check de openstaande vacatures en... go for happy!
Om orthopedagoog te worden, moet je een academische opleiding volgen. In België begint dit meestal met een bachelor in de pedagogische wetenschappen of de psychologie, gevolgd door een master in de orthopedagogiek.
De KU Leuven, UGent en UAntwerpen bieden gerenommeerde programma's aan in dit vakgebied. Deze opleidingen combineren theoretische kennis met praktische stages om studenten voor te bereiden op het werkveld en duren globaal gezien 5 jaar.
Alvorens als orthopedagoog aan de slag te gaan, is het vaak nuttig om eerst ervaring op te doen in aanverwante functies zoals leerkracht, begeleider in de jeugdhulpverlening of assistent in een pedagogische setting. Deze ervaring helpt om een diepgaand begrip van de praktische uitdagingen en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor een succesvolle carrière als orthopedagoog.
Wie als klinisch orthopedagoog aan de slag wil, moet eerst erkend worden. Die erkenning bekom je pas na aflevering van een visum (door de FOD Volksgezondheid) en een officiële erkenning (door de Gemeenschappen), en na het afronden van een professionele stage in een erkende stagedienst onder leiding van een erkend stagemeester.
Het salaris van een orthopedagoog varieert afhankelijk van ervaring, werkplek en specialisatie. Gemiddeld ligt het bruto maandsalaris tussen 2.500 euro en 3.500 euro voor beginnende orthopedagogen. Met meer ervaring kan dit oplopen tot gemiddeld 3.850 euro, of meer.
Orthopedagogen met specifieke specialisaties, zoals in gedragsstoornissen of leer- & gedragsinterventies, kunnen een gemiddeld bruto maandloon tot 4.125 euro verdienen. Zij met expertise in autismespectrumstoornissen (ASS) of klinische orthopedagogiek zien veelal een salaris tot 4.500 euro op hun loonbrief staan. Ook specialisten in onderzoek en academische orthopedagogiek kunnen zoveel verdienen.
Naast hun basissalaris kunnen orthopedagogen in België vaak ook rekenen op diverse extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering (die fungeert als een aanvullend pensioenplan), vakantiegeld, een eindejaarspremie en een mobiliteitsvergoeding of bedrijfswagen, handig voor huisbezoeken of werken op verschillende locaties.
Veel werkgevers bieden eveneens een opleidingsbudget aan om de professionele ontwikkeling van orthopedagogen te ondersteunen via bijscholing, workshops, congressen en andere opleidingsinitiatieven die relevant zijn voor hun vakgebied.
Met de toename van thuiswerk is ook een thuiswerkvergoeding tenslotte steeds gebruikelijker geworden.
Krijg jij je verdiende loon en extralegale voordelen? Vergelijk met andere, gelijkaardige profielen...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Een opleidingscoach speelt een sleutelrol in het ontwikkelen van de competenties en vaardigheden van medewerkers binnen een ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
Kleuteronderwijzers zijn verantwoordelijk voor het creëren van een stimulerende en veilige omgeving waarin kleuters kunnen leren, ...
Het beroep van leraar of lerares speelt een essentiële rol in de samenleving door kennis en vaardigheden over te dragen aan nieuwe ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.