Terug naar overzicht
Vorige

62 van 144

Volgende
Volgend artikel:

HR manager

Wat doet en verdient een kleuteronderwijzer(es)?

Kleuteronderwijzers zijn verantwoordelijk voor het creƫren van een stimulerende en veilige omgeving waarin kleuters kunnen leren, spelen en groeien. We verkennen hieronder het takenpakket, de opleiding, vaardigheden, specialisaties en ... het salarispakket van kleuteronderwijzers in Belgiƫ.
Het beroep van kleuteronderwijzer(es)

Wat doet
een kleuteronderwijzer(es)?

Een kleuteronderwijzer(es) is belast met het onderwijzen en begeleiden van jonge kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 6 jaar, tijdens hun eerste schooljaren. Ze werken samen met ouders en verzorgers om de voortgang van elk kind te bespreken en eventuele zorgen aan te pakken.

De werkdag van een kleuteronderwijzer(es) is gevarieerd en dynamisch. De kernopdracht is om kleuters te begeleiden in hun ontwikkeling op vlak van taal, motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en cognitie. Dit gebeurt door:

  • Lesgeven: het creëren en uitvoeren van speelse en leerrijke activiteiten, afgestemd op de ontwikkelingsfase van elk kind.
  • Zorg op maat: begeleiding van kinderen met specifieke noden, extra ondersteuning voor kinderen die wat meer moeite hebben, en verrijking voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben.
  • Observatie en evaluatie: het observeren van de ontwikkeling van elk kind en het bespreken van die ontwikkeling met ouders en collega's.
  • Klasmanagement: het creëren van een veilige en stimulerende leeromgeving, het onderhouden van de klaslokalen en het beheren van het klasmateriaal.
  • Samenwerking: met ouders, collega's en andere professionals om de optimale ontwikkeling van elk kind te ondersteunen.
Op zoek naar een (nieuwe/eerste) job als kleuteronderwijzer(es)? Bekijk de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een kleuteronderwijzer(es)
gestudeerd hebben?

Om kleuteronderwijzer(es) te worden in België, moet je een bacheloropleiding kleuteronderwijs voltooien aan een erkende hogeschool of universiteit. Deze opleiding biedt studenten een breed scala aan pedagogische en didactische vaardigheden, evenals kennis van de ontwikkeling van jonge kinderen. De opleiding omvat tevens stage-ervaringen en praktijkgerichte workshops.

Naast de bacheloropleiding zijn er bovendien diverse bijscholingsmogelijkheden om je te specialiseren in bepaalde gebieden, zoals taalondersteuning, zorgcoördinatie of muzische vorming.

illustration-books

Hoe word je
een kleuteronderwijzer(es)?

Naast je diploma zijn er geen specifieke werkervaringen vereist om kleuteronderwijzer(es) te worden. Stageperiodes tijdens de opleiding bieden al een waardevolle eerste kennismaking met het werkveld.

Sommige scholen of organisaties werken met traineeships of startbanen om nieuwe kleuteronderwijzers te begeleiden en hen wegwijs te maken in de praktijk. Eerdere ervaring in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of als oppas zijn vanzelfsprekend pluspunten waarmee rekening kan worden gehouden.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

140 vacatures beschikbaar voor kleuteronderwijzer(es)

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een kleuteronderwijzer(es) hebben?

Als kleuteronderwijzer(es) moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
De klas organiseren, lesactiviteiten creƫren en uitvoeren, kinderen motiveren en begeleiden in hun ontwikkeling.
Leerdoelen formuleren, materialen en methodes selecteren, differentiƫren en evalueren.
Effectieve communicatie met zowel kinderen als ouders is essentieel.
Het vermogen om geduldig en begripvol te zijn met jonge kinderen.
Het plannen en structureren van educatieve activiteiten.
Het bedenken van boeiende en leerzame activiteiten.
Het vermogen om samen te werken met collega's, ouders en andere professionals.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van kleuteronderwijzer(es)?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een kleuteronderwijzer(es). Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als kleuteronderwijzer(es) verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een kleuteronderwijzer(es)?

Het gemiddelde bruto maandloon van een kleuteronderwijzer(es) in België bedraagt 3.955 euro, zonder rekening te houden met anciënniteit, opleiding of plaats van tewerkstelling.

Wie als nieuwe kleuteronderwijzer(es) aan de slag gaat, verdient in Vlaanderen minstens 2.458 euro bruto per maand, in Wallonië minstens 2.655 euro bruto per maand. Naarmate meer ervaring stijgt je maandloon volgens een welbepaald barema, afhankelijk van of je tijdelijk dan wel vastbenoemd aan de slag kan en welk opleidingsniveau je hebt behaald.

Vanaf 15 jaar ervaring verdien je bruto al gemiddeld 3.898 euro/maand in het Vlaams onderwijs, 3.906 euro/maand in het Franstalig onderwijs. Je maximale brutomaandloon als kleuteronderwijzer(es) telt 5.352 euro in Vlaanderen, 5.355 euro in Wallonië.

Extra

In het onderwijs zijn extralegale voordelen eerder schaars. Als kleuteronderwijzer(es) kan je meestal wel genieten van vakantiegeld, een eindejaarspremie en een hospitalisatieverzekering bovenop je loon.

Ook een fietsvergoeding – voor wie met de fiets naar het werk komt – is normaal gezien een optie.

Krijg jij het loon en de extralegale voordelen waar je recht op hebt? Doe de check via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een kleuteronderwijzer(es)
ā‚¬ 3.955 /maand
Minimum ā‚¬2.458
Maximum ā‚¬5.355
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Hospitalisatieverzekering
  • Fietsvergoeding