Grafisch vormgever
Als je houdt van het spelen met vormen, kleuren en typografie, dan is een carrière als graficus wellicht iets voor jou.
Een architect is een professionele ontwerper van gebouwen en ruimtes, van woningen tot kantoren en zelfs steden. Hij/zij vertaalt de wensen van de klant in een functioneel en esthetisch ontwerp, rekening houdend met technische, budgettaire en wettelijke aspecten.
Hun taken omvatten het creëren van conceptuele ontwerpen, het maken van bouwtekeningen, het communiceren met klanten en aannemers, het coördineren van bouwprojecten en het naleven van bouwvoorschriften en regelgeving. Zij houden zich met andere woorden bezig met:
Een job waar jij sterk in bent? Go for happy! Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!
Om architect te worden in België, moet je een masterdiploma in de architectuur behalen aan een erkende hogeschool of universiteit, of een diploma van Burgerlijk Ingenieur-Architect op zak hebben. Enkele gerenommeerde instellingen die deze opleidingen aanbieden zijn de Universiteit Gent, de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles.
De opleiding duurt 5 jaar en omvat doorgaans een mix van theoretische cursussen, ontwerpstudio's en stages om praktijkervaring op te doen.
Na het behalen van een masterdiploma in de architectuur, moeten aspirant-architecten een stage voltooien van twee jaar bij een erkend architectenbureau.
Na deze stage kunnen ze zich inschrijven bij de Orde van Architecten en zichzelf officieel architect noemen, alsook volledig zelf projecten uitvoeren, als zelfstandige of in loondienst.
Ontdek: 4 misverstanden over architecten
Het gemiddelde bruto maandloon van een architect in België ligt tussen 3.500 euro en 4.500 euro, maar dit varieert natuurlijk afhankelijk van ervaring, specialisatie en locatie.
Als junior architect start je salaris tussen 2.500 euro en 3.500 euro. Senior architecten verdienen eerder tussen 4.500 en 6.000 euro bruto per maand.
Architecten met specialisaties mogen vaak een nog hoger salaris verwachten, tussen 5.000 euro en 7.000 euro per maand gemiddeld.
Zelfstandige architecten moeten zelf voor hun pensioen en eventuele hospitalisatieverzekering e.a. zorgen. Zij die in loondienst werken, genieten natuurlijk wél van diverse extralegale voordelen. De vaakst frequente voor hen zijn: een bedrijfswagen (met laadpas of tankkaart), maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en flexibele werkuren.
Sinds de COVID-19-pandemie is telewerken ook bij architecten een populair extralegaal voordeel geworden. En om hun professionele vaardigheden te blijven verbeteren en ontwikkelen, is ook levenslang leren een absolute must. Vandaar dat heel wat werkgevers de mogelijkheid bieden om diverse opleidingsprogramma’s en/of cursussen af te werken.
Word jij naar waarde geschat? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
Als je houdt van het spelen met vormen, kleuren en typografie, dan is een carrière als graficus wellicht iets voor jou.
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Fotografen zijn kunstenaars met een scherp oog voor detail, die in staat zijn om memorabele momenten en beelden vast te leggen.
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Ben jij een boekenwurm met een passie voor mensen en technologie? Dan is het beroep van bibliothecaris misschien wel iets voor ...
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Een binnenhuisarchitect of interieurvormgever is een creatieve professional die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en ...