Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Een luie werknemer controleren, of checken of een verkoper op de baan wel de nodige klantenbezoeken doet… Bedrijven kunnen dankzij de gps en andere nieuwe technologieën de wagens van hun werknemers lokaliseren. Maar wat technisch mogelijk is, komt daarom niet altijd overeen met wat juridisch toegelaten is.
Tot nu toe bestaan er geen specifieke regels over de controle van de gps en andere systemen van geolokalisatie door de werkgever. Sowieso moeten vanuit wettelijk oogpunt de modaliteiten van zo’n controle opgenomen worden in een specifiek reglement. Dit kan als bijlage opgenomen worden bij het arbeidsreglement of bij de car policy.
Deze regels moeten in overleg met de werknemers worden vastgelegd. Het controlesysteem mag dan ook niet worden ingevoerd zonder de toestemming van de betrokken werknemer.
Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Het is echter niet voldoende dat je bedrijf een geo policy heeft. Ook tegen de principes van de bescherming van het privéleven van de werknemers mag niet gezondigd worden. Anders kunnen bewijzen tegen een 'luie' werknemer wel eens nutteloos blijken.
De controle moet een inmenging in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer rechtvaardigen. Om volgende zaken na te gaan, kan het wél:
Lees ook: Weet je baas te veel van je?
Zelfs indien de doelstelling van de controle gerechtvaardigd is, moet de inmenging in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer relevant zijn en tot een minimum beperkt worden.
Een permanente en systematische controle van de gps kan dus niet. Tenzij het gaat om het beheren van de beroepsverplaatsingen van de werknemers, maar zelfs dan moet het systeem kunnen uitgeschakeld worden wanneer het voertuig buiten de werkuren wordt gebruikt.
Extra: Wat mag die werkgever van jou te weten komen?
Een werkgever die een controlesysteem wil installeren, moet de betrokken werknemers vooraf uitgebreid informeren, onder meer over de doelstellingen en de frequentie van de controle. Ook andere verplichtingen moeten nageleefd worden: de werkgever moet aangifte doen bij de Belgische privacycommissie, de verwerkte informatie moet vertrouwelijk blijven en de betrokken werknemers moeten toegang krijgen tot hun gegevens.
Een aantal jaren geleden werd er in de Kamer een wetsvoorstel over de monitoring van dienstvoertuigen via de gps neergelegd. Maar tot een stemming is het nooit – of nog niet – gekomen.
Sommige sectoren zijn wel zelf aan het werk gegaan. In de bouwsector is bijvoorbeeld de oprichting van een werkgroep voorzien.
CHECK: Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?
(mr)
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Tijdens je dagelijkse pendeltocht nog snel wat mailtjes versturen en deelnemen aan een online meeting: is dat wel zo verstandig? Hoe zit het dan met je privacy?
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mail die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomt?
Een werkgever mag communiceren over het eventuele vertrek of ontslag van een medewerker. Maar die informatie moet ook minimaal blijven!
Je baas die in je professionele mailbox neust: mag dat zomaar? Het is een complex vraagstuk met een dubbele bodem...
Werknemers mogen niet constant worden gefilmd tijdens de uitvoering van hun werk. Dat blijkt uit een recente beslissing van de GBA...