Het loon van een lerares middelbaar: 1.825 euro netto
We vroegen aan Nathalie Claessens (25) uit Antwerpen, lerares middelbare school, hoeveel zij maandelijks verdient ...
Fientje Thyssen (35) uit Evergem
Ik werk als leerkracht lager onderwijs. Ik sta deels in de klas en voer deels een ‘tijdelijke andere opdracht’ uit. Dat houdt in dat ik op het bureau bijspring als administratieve kracht. Daarnaast ben ik make-up artist in bijberoep.
Ik vind mijn job heel leuk. Zowel het administratief werk als het voor de klas staan doe ik graag. Elke dag is anders, en bovendien ga ik graag met kinderen om. Maar het leukste vind ik ons team. De school is echt een soort van mini-community, en ik hou ervan om samen met collega’s allerlei dingen te organiseren.
Een job in het lager onderwijs? Bekijk snel de openstaande vacatures...
Als make-up artist wil ik vooral mijn grenzen verleggen. Het is allemaal gestart met een tweedaagse cursus theatergrime. Die vond ik zo leuk dat ik naar de avondschool getrokken ben voor een opleiding tot allround make-up artist. Ik werk nu dus na de schooluren voor theatergezelschappen en dergelijke. Dat is voor mij echt puur persoonlijke ontwikkeling.
Ik sta een vier- à vijftal uren in de klas, en dan nog een achttiental uren op de administratie. Als make-up artist heb ik soms heel drukke maanden, maar de rustige maanden in de zomer compenseren dat. Met boekhouding en administratie erbij ben ik daar gemiddeld toch zeker acht uur per week mee bezig. Ik probeer er elke week heel de vrijdag voor uit te rekken, omdat ik dan sowieso niet op school werk.
Het loon dat ik krijg als leerkracht wordt bepaald door de overheid, dus ik ga ervan uit dat dat correct is. Ook wat mijn pensioen betreft, zit ik daar wel goed. Voor mijn bijberoep kan ik zelf de tarieven bepalen, dus dat is een heel ander verhaal. Aan dat loon valt geen gemiddelde te koppelen, want alles hangt af van hoeveel en waar ik werk.
Verdien jij genoeg? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas...
Ik kan sparen, maar alleen omdat ik mijn twee jobs combineer. Met alleen mijn hoofdberoep zou ik geen geld overhouden aan het einde van de maand.
De huishuur en kosten als water en elektriciteit.
Mijn auto. En dan gaat het zowel om herstellingen als om aankoop. Voor mij hoeft een auto echt geen 20.000 euro te kosten. Als ik maar warm en droog zit, dan ben ik al blij.
Eten en drinken. Dan bedoel ik etentjes, maar ook gewoon inkopen voor thuis. Ik kan echt gelukkig worden van een volle ijskast. Zodat ik de deuren kan opentrekken en gerust kan zijn dat alles waar ik zin in heb er zeker in zit.
Allereerst zou ik mensen die het geld kunnen gebruiken, helpen. Dat is met stip het eerste dat ik zou doen. Daarna zou ik investeren in iets voor mijn zoon later: een appartement of een kot, bijvoorbeeld. En ik zou mezelf een pretbedrag gunnen, waarmee ik een uur compleet los mag gaan. Zwaar gaan shoppen dus.
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
9 april 2019We vroegen aan Nathalie Claessens (25) uit Antwerpen, lerares middelbare school, hoeveel zij maandelijks verdient ...
Leerlingen zijn mondiger geworden dan vroeger. Tot grote frustratie van de leerkrachten, die met momenten niet meer weten hoe ze moeten reageren ...
GO! pleit voor een meer uitdagende loopbaan, verschillende loopbaanopties en een aantrekkelijke werkomgeving voor instromende leerkrachten.
We vroegen Muriël van Eeden (53) uit Anderlecht wat zij doet en hoeveel ze verdient…
Een carrière in de privésector inruilen voor een loopbaan in het onderwijs. Je ziet het steeds vaker. Wat is de drijfveer van mensen die deze stap zetten?
Roos Van Acker heeft een prachtige stem. Bewijs daarvan: haar werk bij Studio Brussel. En ja, iedereen mag daarvan meegenieten. Tenminste ... voorlopig!
Veel vakantie én weinig werk, wie wil dat niet? Maar er komt heus meer bij kijken bij het beroep van leerkracht dan je denkt. Zoals?
We vroegen aan Christophe Heyndrickx (39) uit Bornem, leraar in het zesde leerjaar, hoeveel hij maandelijks verdient …
Eens je de juiste plek gevonden hebt, valt die puzzel op z’n plaats. Dat was zeker het geval voor Jana, Matthias en Paulien toen ze begonnen bij de Vlaamse overheid.