Loon
Vorige

1 van 765

Volgende
Volgend artikel:

Welk loon krijg je voor een feestdag?

Overzicht: de 10 rijkste Belgen

Rijkste belgen 2024
Enig idee welke naam helemaal bovenaan prijkt op de lijst van rijkste Belgen? Drie keer raden! Je denkt waarschijnlijk spontaan aan Marc Coucke of Gert Verhulst. Of Stromae misschien? Mis, mis en nog eens mis! In de Belgische top tien verschijnen een aantal verrassende namen. We lijsten ze voor je op.

Wereldwijd zijn er 2781 miljardairs. Allemaal samen bezitten ze maar liefst 14,2 biljoen dollar. De Verenigde Staten lopen op kop met 813 superrijken. Op de tweede plaats staat China – daar zijn 473 miljardairs gevestigd – en India is derde. Maar ook België kan er wat van.

Volgens de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes telt ons land sinds kort zes nieuwe miljardairs, wat het totaal op tien brengt. Onze rijkste landgenoot behaalt op wereldvlak de 298ste plaats. Benieuwd wie dat is? Blijven lezen!

Ontdek: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

10. Fabien Pinckaers

De softwaresector doet het goed. Daar is Fabien Pinckaers het levende bewijs van. Odoo, zijn bedrijf in opensourcesoftware, groeide uit van een start-up op het randje van het faillissement tot een succesvolle onderneming. Met een vermogen van 2,1 miljard dollar strandt de 45-jarige Fabien – de jongste Belg in het rijtje – wereldwijd op plaats 1545.

Fabien Pinckaers

Fabien Pinckaers, CEO van Odoo

9. Pierre van der Mersch

Hij is bijna 90 jaar oud, was jarenlang voorzitter van de beleggingsholding Brederode en wordt ook weleens ‘de Belgische Warren Buffett’ genoemd. We hebben het natuurlijk over Pierre Van der Mersch. Het fortuin van de beursbelegger en investeerder groeide gestaag sinds zijn overname van een oude beursgenoteerde steenkoolonderneming in 1970. Vandaag heeft hij 2,2 miljard op zijn naam staan.

8. Theo Roussis

De Belgisch-Griekse Theodoros Roussis is een ondernemer in hart en nieren. Van 1993 tot 2023 stond hij aan het hoofd van Ravago, een Kempense multinational in de kunststofsector. Het bedrijf groeide uit tot een echte wereldspeler. En dat leverde hem mooie financiële cijfers op: de familie Roussis heeft een geschat vermogen van 3 miljard dollar.

Rijk worden? Verander van job

7. Ségolène Frère-Gallienne

Ségolène is de dochter van de Waalse ijzerhandelaar Albert Frère, die lange tijd als rijkste Belg werd beschouwd. Ze trouwde met Ian Gallienne, de zoon van een Franse industrieel, en nam samen met hem het imperium van haar vader over na zijn overlijden in 2018. Of toch voor de helft. Een deel van het fortuin deelt ze met haar halfbroer Gérald Frère. Ségolènes vermogen staat op 3,1 miljard dollar.

CHECK: Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België

6. Gérald Frère

Gérald steekt zijn halfzus Ségolène voorbij met 200 miljoen en belandt zo op een totaalkapitaal van 3,3 miljard. Tijdens zijn carrière bekleedde Gérald hoge functies bij familiale holdings en andere vennootschappen uit het imperium van zijn vader. Hij zetelde – net zoals vader Albert – in de regentenraad van de Nationale Bank van België en is ereconsul van Frankrijk.

Gérald Frère

Gérald Frère (in het midden)

5. Catheline Perier D'Ieteren

Halverwege – met een vermogen van 3,3 miljardvinden we de hoogst gerankte Belgische vrouw in de Forbes-lijst. Catheline is kunsthistorica van opleiding en was lange tijd hoogleraar aan de ULB. Ze verwierf niet alleen academische faam, maar liet ook haar sporen na in de autosector.

Ze is het achterkleinkind van Jean-Joseph D’Ieteren, die in 1805 autoverdeler D’Ieteren oprichtte. Het bedrijf is de exclusieve verdeler van Volkswagen, Audi, Lamborghini, Bugatti en Porsche in België. Nu Cathelines zoon Olivier Perier er inspraak heeft als vicevoorzitter, is het autobedrijf al zes generaties lang in de familie.

Lees ook: De 20 ultieme tips om rijk te worden

4. Alexandre Van Damme

Van 2007 tot 2020 was Van Damme de rijkste Belg ter wereld, maar ondertussen is hij gezakt naar de vierde plaats. Dat de Belgische biercultuur groeit en bloeit, voelt Alexandre aan zijn portefeuille. Als bestuurder en grootste individuele aandeelhouder van AB InBev – de grootste brouwerij ter wereld – heeft hij zijn schaapjes op het droge. Vermogen: 3,4 miljard.

3. Fernand Huts

Fernand Huts opent de top drie met ruim 3,4 miljard. Ondernemer, politicus, kunstverzamelaar én voerman van Katoen Natie; een logistieke multinational met transportactiviteiten in de petrochemie, consumptiegoederen, industriële producten, ... Katoen Natie telt wereldwijd meer dan 350 bedrijven en biedt tewerkstelling aan zo’n 20.000 werknemers.

Fernand Huts

Fernand Huts, CEO van Katoen Natie

2. Nicolas D’Ieteren

Nicolas D’Ieteren, de broer van Catheline op plaats vijf, haalt het zilver binnen. Hij staat aan het hoofd van familiebedrijf D’Ieteren en bezit 50% van Belron, de moedermaatschappij van onder andere Carglass. Zijn vermogen? Een vier met negen nulletjes.

Baron Nicolas D'Ieteren

Nicolas D’Ieteren (rechts op de foto)

1. Eric Wittouck

De eerste podiumplaats gaat naar Eric Wittouck. Hij is een telg van de familie die Tiense Suiker oprichtte en was jarenlang CEO van het bedrijf. Hij vergaarde zijn fortuin – goed voor maar liefst 8,5 miljard dan ook voornamelijk door de verkoop van het suikerbedrijf eind jaren 80. Sindsdien houdt hij zich vooral bezig met uiteenlopende investeringen en het mijden van de publieke aandacht. En waar kan dat beter dan in Monaco?

Gelukkig met wat je verdient?

(ZINNIG) – Bronnen: Forbes / VRT NWS / Derijkstebelgen.be

6 september 2024
Anderen bekeken ook