7 misverstanden over burn-out
Over burn-out is al veel gezegd en geschreven. En toch bestaan er nog veel misverstanden. Isabelle Carlens weerlegt deze voor ons ...
Loopbaancoach en stress & burn-out expert, dat is de job van Joke Adins. Verder staat ze als trainer mee in voor de opleiding tot stress & burn-out coach. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het menselijk lichaam. Ik vergelijk het met een machine die je zo goed mogelijk wilt begrijpen”, vertelt ze.
Neem nu het stressreactiesysteem dat start in ons brein, maar een impact heeft op ons hele lichaam, stelt Adins. “Het is een oeroud systeem dat bij nakend gevaar in gang schiet en je helpt om te overleven. Het zorgt er onder meer voor dat je hart sneller gaat kloppen, je adrenaline en cortisol aanmaakt en je lever bepaalde stoffen afscheidt die je meer energie geven. Op zich een knap systeem. Maar in onze moderne wereld waarin we voortdurend geprikkeld worden, schiet het veel te vaak in actie waardoor het in overdrive geraakt”, stelt ze. “Adrenaline en cortisol zijn goed voor de sprint, maar niet voor de marathon van het leven.”
Met haar workshops wil Adins deze toestanden vermijden. “Ik geloof dat je als individu over de kracht beschikt om je lichaam en geest op een positieve manier met stress te leren omgaan. Het is vaak een kwestie van keuzes maken. Van naar je lichaam te leren luisteren en ‘neen’ te leren zeggen. Van tijd voor jezelf te nemen, zodat je je batterijen kunt opladen en nieuwe levensenergie kunt bijtanken. En enkel jijzelf kan je voet van het gaspedaal halen.”
Maar je energie en veerkracht op peil houden doe je ook door ‘ja’ te zeggen tegen jezelf en het leven. “Komt er een probleem op je af, besef dan dat jij dat niet hoeft te ondergaan. Jij zit in de driver’s seat van je leven. Aan jou om dat leven in te richten op een manier die aansluit bij wie jij bent.”
Ook in haar praktijk ontmoet Adins vaak 'te' gedreven en toegewijde mensen. Niet aan zichzelf, maar aan iets of iemand anders. Met een burn-out tot gevolg. “Er is alvast een weg terug. Je kan leren om terug ja te zeggen tegen jezelf en je leven”, stelt ze. “Veel mensen worden meegezogen in de verwachtingen van een ander.”
Joke Adins somt, als coach en trainer, enkele concrete tips op die meer veerkracht kunnen bieden en een eventuele burn-out tijdig afstoppen.
(nd/wv)
18 juli 2016Over burn-out is al veel gezegd en geschreven. En toch bestaan er nog veel misverstanden. Isabelle Carlens weerlegt deze voor ons ...
Kondigde ze jarenlang programma’s aan op je televisiescherm, dan gaat Geena Lisa vandaag als coach door het leven. Bij dezelfde werkgever!
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Hoewel burn-out één van de meest besproken thema’s in de media is, blijft het vaak akelig stil op de werkvloer. Hoog tijd dus om het taboe te doorbreken!
Vooral het onderwijs kampt de laatste jaren met erg veel gevallen van burn-out. Hoe komt dat precies? En wat kunnen we eraan doen? Directeur Dirk Moulart vertelt ...
Burn-out voor beginners. Jij kunt het ook! is de titel van het hilarische boek van Arnout Van den Bossche, ooit kantoorslaaf vandaag comedian.
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Wist je dat je via de radio een job kunt vinden? Of nieuwe werknemers bereikt voor je bedrijf?
Cathérine en Khalid gaan de uitdaging van Günter aan om een technische storing bij een bus op te lossen. Challenge Accepted!