Afschaffen die prikklok! Meer vertrouwen, minder controle!
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
Veel bedrijven vragen al een of andere vorm van identificatie van hun werknemers voor ze hun werkplaats betreden, zij het een simpel paswoord, een badge, een ID-kaart, wearables of zelfs een soort digitale tattoo. Zowel om praktische (snelle en gemakkelijke toegang, zonder met sleutels rond te zeulen) als om veiligheidsredenen (altijd weten wie er wanneer in het gebouw is).
Probleem: heb je je identificatie niet bij, sta je voor een gesloten deur tot iemand je binnen laat. Voor dat laatste heeft het Zweedse bedrijf Epicenter een oplossing gevonden…
Bij het Zweedse hi-tech bedrijf kunnen werknemers een RFID-chip laten implanteren. RIFD – of radio-frequency identification – is een chipsysteem dat recent aan populariteit is beginnen winnen. Deze chip opent in het geval van Epicenter beveiligde deuren, stelt werknemers in staat om de kopieermachine te gebruiken, en ze kunnen het zelfs gebruiken om hun lunch mee te betalen. Het systeem zit momenteel nog in een testfase, dus het bedrijf is nog volop bezig met het testen van de verschillende mogelijkheden.
Het systeem werd voor Epicenter ontwikkeld door een Zweedse bio-hacking groep. Deze groep promoot het gebruik van bio-optimalisatie technologieën. Ze voorspellen dan ook een toekomst waar gesofisticeerde implantaatsystemen constant data zullen verzamelen over ons en onze omgeving, van lichaamssensoren tot een interactief communicatiesysteem met “the internet of things”. Al deze data zullen sterk gemonitord worden, zodat er oplossingen kunnen gezocht worden voor problemen waar we ons misschien zelf nog niet bewust van zijn (zoals ziektes) of zodat we gepersonaliseerde informatie toegezonden krijgen. We zullen met andere woorden binnenkort de optie hebben om fysiek geconnecteerd te zijn met het internet en ons steeds groeiende netwerk aan smart toestellen en toepassingen.
Allemaal heel gemakkelijk, maar zijn werknemers, en mensen in het algemeen, bereid om hun privacy op te geven? Want fulltime gemonitord worden, dat betekent ook een verlies aan privacy.
Wat voor sommige mensen een revolutionair systeem is, is voor anderen dan weer het onheilspellende begin van een horrorsciencefictionfilm. Hoeveel zal deze onderhuidse identificatievorm vergen van de privacy en de eigen autonomie? En hoelang zal het onderhuidse implantaat ter grote van een rijstkorrel nog een ‘optie’ en een eigen keuze blijven als het populair blijkt te worden?
Toch kent het systeem heel wat aanhang. Hoewel de chips nu nog niet veel meer kunnen dan deuren openen en kopieermachines starten, is het potentieel groot. Er is dus een grote groep vrijwilligers die graag willen meewerken aan het systeem en als eerste willen experimenteren met de nog onontdekte mogelijkheden.
Zou jij je een chip laten implanteren, moest je bedrijf je die mogelijkheid geven?
(sjv) - Bron: The Know / Naturalnews.com / BBC.com / Dailymail.co.uk
12 januari 2016Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
Softwarebedrijf GeoDynamics ontwikkelde een track-and-trace-oplossing, waarmee bouwbedrijven te allen tijde kunnen weten waar hun materiaal zich bevindt.
Camera’s op de werkvloer, je gps controleren: menig werknemer vindt het een inbreuk op de privacy. Bij onze noorderburen delen ze die mening echter niet.
Draagbare toestellen om je productiviteit te monitoren en toezicht te houden op werknemers: Big Brother of innovatief ondernemerschap?
Mag je werkgever zomaar je mails en surfgedrag controleren of camerabeelden gebruiken, en je om dringende reden ontslaan? Jobat ging op onderzoek ...
Je bent charismatisch, charmant en slim. Maar je bazen of collega’s merken het niet? Geen nood: dankzij Jobat ben je morgen al de held van je bedrijf.
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke.
Waarom Ethan en Jimmy kiezen voor Lidl? Door de variatie, goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden!
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?