Aangeboden door Infrabel

Zoveel win je als je bij Infrabel werkt

Na enkele jaren in de bouwsector ging Stijn aan de slag in een technische job bij Infrabel. De voorbije achttien jaar legde hij er een boeiend parcours af. Door de coronacrisis wisselde Dana drie jaar geleden de luchtvaartsector in voor een job als verkeersleider bij Infrabel. Als er problemen zijn met het treinverkeer in Schaarbeek, mag je erop rekenen dat zij die mee oplost. Dana en Stijn zetten op een rijtje wat jij mag verwachten als je solliciteert voor een knelpuntberoep* bij Infrabel.

1. Je doet oprecht boeiend werk

“Ik vind het fantastisch om mijn kennis door te geven”, zegt Stijn Simons (40). Hij is technisch sectorchef besturing, ofwel teamleider van (Nederlandstalige) instructeurs die de technical train drivers en technical train operators omkaderen met opleiding en begeleiding”, legt hij uit. Traffic controller Dana Haller (27) is net zo enthousiast: “De ene dag is de rust zelve, de andere hectiek alom. Dat maakt het net zo interessant. Is er bijvoorbeeld een probleem met een locomotief, dan moet je goed logisch nadenken om reizigers met minimale aanpassingen aan de verdere dienstregeling zo goed mogelijk op te vangen. Die puzzel leggen, geeft me heel veel voldoening.”

2. Je komt in een ondersteunend team terecht

“Ik krijg veel waardering”, gaat Dana verder. “Ik heb heel goede banden met zowel de anciens in mijn team als de mensen die nog maar net bij Infrabel werken. We zijn er ook echt voor elkaar. Toen mijn mama twee jaar geleden borstkanker kreeg, zag mijn leidinggevende meteen dat er iets was. Kort na ons gesprek toen durfde ik me meer openstellen voor andere collega’s. Zij boden bijvoorbeeld aan van dagen te wisselen tijdens de behandeling. Hun respect en onze samenhorigheid maakten die periode voor mij veel draaglijker.”

Ook Stijn spreekt positief over zijn collega’s: “In elke functie krijg je een buddy die zijn kennis met je deelt, maar eigenlijk krijgt een nieuwe collega steun van het volledige team. Iedereen helpt je evolueren in je job.”

3. Switchen van job doe je hier vlot

Stijn: “Ik begon als spoorwerker. Maar dankzij de doorgroeimogelijkheden binnen ons bedrijf heb ik intussen een heel parcours afgelegd. Ik was eerst nog bestuurder en instructeur op lokaal niveau in Aarschot. Sinds vorig jaar heb ik mijn huidige functie. Hoe vlot je kan door- of zijstromen, vind ik echt een van de grootste troeven van Infrabel. Je verliest geen anciënniteit, en per jaar of per twee jaar krijg je sowieso loonsopslag.”

Naast zijn collega’s was de Infrabel Academy een grote hulp voor Stijn: “Daar oefen je bijvoorbeeld op leiderschap of Frans, of je doet technische skills op die over je beroep gaan. De opleidingen zorgen voor een persoonlijke en functiegerichte evolutie. Dat creëert doorgroeimogelijkheden.” Dana knikt bevestigend. “Ik wil ook graag doorgroeien naar een nieuwe functie”, zegt ze. “Mijn collega’s steunen me daarin, wat heel fijn is. Net als je manager zijn ze een constante drive om te blijven groeien.”

Geen geheimen, ontdek hier de (extralegale) voordelen van Infrabel

4. Een mooi loon met veel premies

Als statutair medewerker in een knelpuntberoep kun je bij Infrabel rekenen op een aantrekkelijk loon – en heel wat bijkomende voordelen. Stijn heeft bij Infrabel een mooi loon opgebouwd, aangevuld met twee productiviteitspremies per jaar. Tel daar nog eindejaarspremies, dubbel vakantiegeld en ruim 50 dagen (compensatie)verlof bij, en je hebt zicht op het fraaie plaatje van wat zo’n achttien jaar bij Infrabel je kan opleveren. “Mijn loon is meer dan verdubbeld doorheen de jaren. Mijn zoon van 21, die nu is gestart in de functie waarin ik bij Infrabel begon, verdient het startersloon van 2.300 euro, met nacht- en weekendvergoedingen.”

Ook Dana zag haar loon al mooi evolueren, van zo’n 1.800 euro tijdens haar opleiding naar 2.400 euro netto vandaag. “Werken op zon- en feestdagen of tijdens de nacht duwt je loon omhoog, en je krijgt voor die prestaties ook extra verlof bovenop je reguliere verlof- en compensatiedagen.” Daarnaast kunnen medewerkers nog een mooie bonus binnenhalen via het Refer a Friend-programma. “Als je een nieuwe collega aanbeveelt, krijg je een brutobonus van 2000 euro. Zo kwam ik trouwens bij Infrabel terecht.”

5. Flexibiliteit en een ferm pakket extra voordelen

“Mijn zoon zag natuurlijk altijd hoeveel voordelen ik had, dus zijn keuze was snel gemaakt”, lacht Stijn. “Door de flexibiliteit kan hij tegelijk ook avondschool volgen. En dankzij het ploegensysteem kan ik al eens makkelijker naar de tandarts of de bank tijdens de week, bijvoorbeeld. Je hebt ook een heel goed opvangnet bij ziekte, aangezien we als statutair medewerker in een knelpuntberoep onze eigen ziekteverzekering hebben.”

“Over jobzekerheid moet je hier zelfs niet nadenken”, vult Dana aan. “Bij een statutair contract bij Infrabel hoort ook een eigen ziekenkas, met een veel grotere terugbetaling dan gewoonlijk. We rijden gratis met de trein in België en krijgen korting in het buitenland. Je gezin geniet daar mee van. Naast klassieke voordelen als maaltijdcheques krijgen we bijvoorbeeld ook Eurostar-treinritten. En zo is er nog heel wat dat mooi meegenomen is.”

*Knelpuntberoepen bij Infrabel: (Bachelor) technieker elektromechanica, Industrieel lasser, (Bachelor) technieker mecanicien, Gespecialiseerd bediende machinale bewerkingen, (Bachelor) technieker gebouwen en kunstwerken, Spoorwerker, (Bachelor) technieker spoorwerken, Operator bestuurder werktreinen, Mecanicien, Gespecialiseerd operator Track, Safety Controller en Traffic Controller.

Infrabel: 5 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Infrabel' jobs meteen in je mailbox.