Jobhoppen voor meer loon werkt... maar niet altijd
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Op een dag vind je de job van je leven. En dan ben je natuurlijk weg. Maar misschien kan een interessant tegenvoorstel jou wel verleiden om alsnog bij je vorige werkgever te blijven? Uit een recente enquête van rekruteringskantoor Robert Walters blijkt alvast dat het met die aantrekkingskracht nogal meevalt.
Zo zou slechts 54% van de respondenten na het ontvangen van een tegenvoorstel eventueel overwegen om terug te keren. Het percentage dat het ontslag effectief ongedaan zou maken, is dan weer een pak minder.
“In de realiteit blijkt dat slechts 16% van de respondenten effectief ooit al een tegenbod geaccepteerd heeft, met wisselend succes: in 44% van de gevallen vertrok de werknemer binnen het jaar definitief bij de werkgever in kwestie”, weet Evi Melkenbeke, HR manager bij Robert Walters. “43% bleef dan weer 2 tot 5 jaar in dienst na het aanvaarden van een tegenbod. Bij 14% werd de samenwerking langer dan 5 jaar verdergezet.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
De voornaamste reden om zich te laten overtuigen/ompraten blijkt een hoger loon te zijn (85%). Opvallende trend: heel wat werknemers zien een mogelijk vertrek als hét moment om een financieel voordeliger tegenvoorstel los te peuteren. Of hoe je als werknemer in tijden van arbeidskrapte je vel zo duur mogelijk kunt proberen te verkopen.
Naast een loonsverhoging zijn ook een beloofde promotie (45%), flexibelere werkvoorwaarden (35%) en extra vakantiedagen (30%) aanvaardbare redenen om een tegenvoorstel goed te keuren.
Een tegenbod gekregen? 4 vragen die je moet stellen
Een hoger salaris mag in bepaalde gevallen dan wel een aantrekkelijke motivator zijn, meer geld maakt je niet altijd gelukkiger. Een slechte werksfeer of bedrijfscultuur, moeilijke werkomstandigheden, een ongezonde werk-privébalans, het gebrek aan doorgroeimogelijkheden of de jobfunctie op zich… er zijn heel wat uiteenlopende redenen waarom je mogelijk van plan bent om van job te veranderen.
Die extra centen zullen je frustraties en negatieve gevoelens op korte termijn misschien wel zalven, op langere termijn blijkt het niet altijd een goede keuze. Nogal wat werknemers houden dan ook vast aan hun principes: “eens vertrokken, altijd vertrokken”.
Wat je ook beslist: vraag jezelf eerst en vooral eerlijk af wat de reden is waarom je het bedrijf wil verlaten en of een tegenvoorstel jou gelukkiger kan maken. Weet dat een mogelijke terugkeer in bepaalde gevallen kan zorgen voor een vertrouwensbreuk met de baas en/of - bijna - ex-collega’s.
Terugkeren naar je vorige job: zou je dat wel doen?
(fd)
20 maart 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Wat als je na een ontslag wil terugkeren naar je ex-werkgever? Zou je dat wel doen, of denk je er best nog eens twee keer over na? Hoe pak je het aan?
Lonkt de roep van een aantrekkelijke job met meer doorgroeimogelijkheden je opnieuw naar de sollicitatiemarkt? Dan ben je niet alleen.
Voor wie nu al bezig is met z’n vakantieplanning op te maken, hebben we goed nieuws: ook dit jaar kan je werkgever jou extra bijkomende vakantiedagen geven.
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Als starter of als ervaren medewerker: niemand ontsnapt aan loononderhandelingen. Vroeg of laat zit je rond de tafel en gaat het erover. Daarom: 5 tips!
Stel: er ligt een nieuwe uitdaging op je te wachten. Je dient je ontslag in, maar dan opeens krijg je van je werkgever een tegenbod. Wat doe je in dat geval?
Je hoeft niet te veranderen van werk om je te verbeteren. Met de juiste aanpak kan je ook intern promotie maken. 7 tips...
Een opvallend goed voornemen van werknemers: het plan om in 2024 van job te veranderen. De cijfers...