Hoe interessant is de bouw nog als werkgever?
De bouwsector groeide in 2015 met 1,6% dankzij de vele particulieren die nog snel de nieuwe eisen voor energie, isolatie en ventilatie willen voorblijven.
“Durabrik telt 220 medewerkers, van wie 70 procent technisch en 30 procent administratief”, zegt Bie De Backer. “Onze technische profielen zijn heel uiteenlopend, maar als knelpuntberoepen zien we vooral projectvoorbereiders, maar ook commerciële profielen en installateurs voor onze divisie energietechnieken Ecopuur. Onze arbeiders hebben meestal een opleiding bouw in het BSO – een A3. Als kandidaat waarderen we dat je al wat ervaring hebt. Schoolverlaters nemen we aan, maar alleen met de juiste opleiding. Sommigen hebben het vak al doende geleerd en zijn gelijkgesteld door ervaring. Daarnaast hebben we onze TSO-profielen en industrieel ingenieurs bouwkunde. Onze architecten, assistent-architecten of interieurarchitecten begeleiden de materiaalkeuzes of werken als renovatie-adviseur.”
Relatief nieuw zijn de bachelors bouw. “Klopt, en omdat we uitkijken naar mensen met toch wat ervaring, hebben we voorlopig nog geen grote instroom van dit profiel. Als projectleider is een bachelorniveau intussen een minimumvereiste. We hebben elk jaar ruimte voor een tweetal juniors die we zelf opleiden, maar in principe moet je meteen zelfstandig aan de slag kunnen. Ervaring en skills tellen meer dan je diploma: we hadden ooit een jurist als projectleider – waarom niet?” De bestaande bouwopleidingen zijn dus voldoende praktisch.
Zijn extra opleidingen dan nog nodig? “Toch wel, zowel aan jobspecifieke of bouwgerelateerde als aan administratieve opleidingen. En wat we missen in de technische opleidingen is tweetaligheid Nederlands-Frans. Omdat we uitbreiden naar Wallonië, wordt dit belangrijker. Multifunctioneel inzetbaar zijn per regio is handig. Je moet vlot kunnen praten met klanten en onderaannemers.”
Intern biedt Durabrik ook opleidingen aan. En, geen toeval met een ceo als Joost Callens die welzijn op het werk fundamenteel vindt, is persoonlijke ontwikkeling hét aandachtspunt. “We organiseren allerhande trainingen: beter omgaan met klanten, zelfontplooiing en kennis, mindfulness en yoga, omgaan met werkdruk, efficiënter werken, meer veerkracht. De vraag groeit: vroeger moesten we moeite doen om deelnemers te vinden, nu moeten we er soms een rem op zetten”, lacht Bie De Backer. “Een aantal projectleiders coachten we op het vlak van time management, omdat we voelden dat ze tegen hun grens aanliepen. Daardoor leren ze beter hun werk en rol inzien en afbakenen. Dat is óók een manier om technische medewerkers bij te scholen.”
(wdh)
15 april 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De bouwsector groeide in 2015 met 1,6% dankzij de vele particulieren die nog snel de nieuwe eisen voor energie, isolatie en ventilatie willen voorblijven.
Met een postgraduaat Bouwmanagement willen Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent van goede vaklui ook betere managers maken.
We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
We vroegen Walter Verheyden (44) uit Westerlo naar zijn loon ...
Dries is IT’er bij Colruyt Group waar hij meebouwt aan de innoverende en digitale toepassingen die er écht toe doen.
Naar het einde van het jaar toe duiken er soms praktische problemen op rond de opname of het overdragen van resterende vakantiedagen. Hoe zit het nu juist?
Geert Pauwels is directeur van VDAB Vlaams-Brabant en VDAB Brussel: “Wat VDAB doet, doen we niet alleen”
624 euro per maand. Dat is het loonverschil tussen man en vrouw.
Het vooroordeel of stereotype dat ‘vrouwen niet grappig zijn’ is alomtegenwoordig. Maar het klopt niet.