Een robot als collega: hoe zou jij je daarbij voelen?
Is samenwerken met robots een ver-van-ons-bed-show? Kunnen mensen wel professioneel samenwerken met een machine? Bij USG People lukt dat alvast perfect!
De feiten:
Bijna de helft van de werknemers werkt dus harder dan vroeger, waardoor ze op zoek gaan naar een nieuwe balans tussen werk en privé. Meer dan een derde van de werknemers beoordeelt het vermogen van zijn werkgever om een goed evenwicht tussen werk en privéleven te ondersteunen als ‘louter voldoende’ of ‘slecht’.
Een onderzoek van Fujitsu toont aan dat meer dan 80% van de deelnemers denkt dat AI of artificiële intelligentie een positief effect zou kunnen hebben op hun dagelijks werk, bijvoorbeeld via digitale virtuele assistenten. Niet alleen de werknemers van de ‘digitale generatie’ staan positief tegenover AI: zowel beginnende als meer ervaren werknemers zien er de voordelen van in.
De hamvraag van dit artikel werd echter nog niet beantwoord: hoe maakt AI de balans tussen werk en privé beter? AI wordt vaak afgeschilderd als een technologie die jobs afneemt van mensen. Dit is een eenzijdige kijk op de zaak, want eigenlijk zorgt het er in realiteit vaak voor dat een job leuker wordt.
Een betere work-lifebalans kan onder meer bereikt worden als werknemers minder uren moeten werken om hetzelfde werk te doen. Bijvoorbeeld door bepaalde routineuze taken niet meer zelf te moeten doen of betere tools te krijgen van hun werkgever. Hier is duidelijk een probleem: 40% van de werknemers vindt dat de echte productiviteit stilvalt of afneemt.
Dankzij artificiële intelligentie kunnen taken uit het proces worden gefilterd die vaak automatisch of gedachteloos worden uitgevoerd. Zo kunnen administratieve taken, die toch vaak als een last gezien worden, door de computer gedaan worden. Daardoor kan de werknemer zich focussen op de creatievere of de meer intrigerende aspecten van zijn functie. Het resultaat daarvan is dat de productiviteit en kwaliteit van het werk stijgt, je gemotiveerder en minder vermoeid bent, waardoor ook je privéleven een boost krijgt.
“Uit de enquêteresultaten blijkt dat veel van de hedendaagse werkplekken en werkmethoden nog steeds verhinderen dat werknemers hun productiviteit maximaliseren”, vertelt Nick Mayes, onderzoeksleider en hoofdanalist bij het onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC).
“Het is belangrijk voor bedrijven om zich te concentreren op effectieve werkwijzen. Wanneer ze gegevens en processen optimaliseren, krijgen werknemers gemakkelijker toegang tot de informatie die ze nodig hebben. Nu blijkt dat informatie vaak in explosieve hoeveelheden binnenkomt, waardoor het langer duurt voor ze de juiste informatie terugvinden.”
“Met de juiste technologie zijn de mogelijkheden voor het verbeteren van de productiviteit eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan intelligente assistentie en een zeer persoonlijke dienstverlening voor elke persoon”, zegt Nick Mayes van PAC.
(mr)
18 juli 2016Is samenwerken met robots een ver-van-ons-bed-show? Kunnen mensen wel professioneel samenwerken met een machine? Bij USG People lukt dat alvast perfect!
Er zijn nog steeds heel veel jobs die stevige weerstand bieden tegen de technologische evolutie. We lijsten er enkele voor je op...
We zijn tegenwoordig allemaal constant bereikbaar of online, zowel privé als voor onze job. Dat brengt de nodige stress met zich mee, behalve voor jongeren.
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
VDAB heeft een strijdplan klaar om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen in de vele vacatures die de provincie rijk is.
Op 65-jarige leeftijd tevreden terugkijken op een mooie loopbaan als o.a. personeelsbegeleider bij Ziekenhuis Oost-Limburg en met een voldaan gevoel beginnen aan de pensioenjaren. Hoe Jaak nadien toch nog de weg terugvond naar zijn werkgever lees je hier.
Van zij die een jaar geleden aan het werk waren, heeft bijna iedereen nu nog een job. Maar bij tijdelijke jobs is dit één jaar later 7 op de 10.
Even stoom afblazen na de werkuren kan ook met je collega’s. Maar... houd deze vier tips best in je achterhoofd.
Demi (zorgkundige) en Luk (leidinggevende Geriatrie) werken samen bij het Sint-Trudo Ziekenhuis: “We helpen elkaar tot iedereen klaar is”