9 adviezen van je mama die écht tellen
De meeste ouders stonden toen je klein was al klaar met advies op maat, maar ook met enkele basisadviezen die je levenslang in je rugzak kan stoppen.
Heb je tussen het rondrijden van je kinderen naar school, crèche, hun zeven hobby’s en dan jezelf afzetten op het werk geen tijd meer om voor jezelf te zorgen? Dat is niet verwonderlijk, maar wel noodzakelijk. Als zorgzame ouder moet je evengoed voor jezelf zorgen. Welke stappen mag je zeker niet overslaan?
Wil jij je kinderen blijven bijbenen? Blijf in beweging. Het geeft je energie, houdt je fit en geeft je een houvast. Kies een sport die bij je past of die je motiveert om te blijven bewegen. Je kan ook een uitdaging vinden in steeds nieuwe sporten te proberen. Schrijf je eens in voor een yogacursus, een loopwedstrijd, ga aan de slag met een personal trainer, of doe een sportieve YouTube-video na.
Hoe leuker je het maakt voor jezelf, hoe makkelijker je je eraan houdt. Het kan ook leuk zijn om iets te vinden dat je kinderen kunnen meedoen. Jij loopt, zij fietsen, of een dansfeestje in de living, samen rolschaatsen, zwemmen… Zo geef je meteen het goede voorbeeld én laat jij je kinderen zien dat het fijn is om te sporten.
Snakken mag, maar kies voor goede en kwaliteitsvolle ingrediënten. Ga shoppen in een biowinkel, koop direct bij de boer, kook met natuurlijke ingrediënten in plaats van kant-en-klare maaltijden op te warmen. Grijp naar water in plaats van frisdrank. Maak op voorhand een planning met wat je in de ijskast zal steken en selecteer recepten die je die week zullen inspireren.
Met een beetje planning kunnen er nog altijd gezonde snelle maaltijden op tafel gezet worden. En ook hier geef jij weer het goede voorbeeld. Je kinderen zien nu hoe jij kiest voor jouw en hun welzijn door goed voor jezelf te zorgen, iets dat ze later dan gemakkelijker zullen overnemen.
Je relaties blijven belangrijk, al zit je met een gebrek aan tijd. Je zal je familie en vrienden waarschijnlijk een pak minder zien en een avondje uit met je partner zal er ook niet wekelijks inzitten. Probeer toch je planning zodanig aan te pakken dat je tijd inlast voor je sociale contacten.
Een maandelijkse date met je geliefde, een ontbijt in het weekend met je vrienden, dineren met je buren of een pizza-avond met de vriendjes van je kinderen en hun ouders, zondagse pannenkoeken met je familie? Het hoeft niet uitgebreid te zijn, maar plan op voorhand, zodat je het niet hoeft uit te stellen.
Loop je voor elk kwaaltje met je kinderen naar de dokter? Onder het motto voorkomen is beter dan genezen… Pas dat ook op jezelf toe. Niet dat je constant naar je huisdokter moet bellen, maar maak op voorhand afspraken. Ga elk jaar naar de tandarts, laat tijdig een volledige check-up doen bij de dokter, en stel niets onnodig uit. Kreeg je het advies om naar een dermatoloog, gynaecoloog, of oogarts te gaan? Wacht er niet mee, maar boek de afspraak.
Ouders durven wel eens slaap over te slaan of ver door te werken na hun eigen bedtijd om alles piekfijn in orde te hebben tegen de dag erna. Hierdoor bouwen ze – soms onbewust – een slaaptekort op. Onderzoek toont aan dat mensen die consequent minder dan 6 uur slapen, meer honger hebben en hierdoor vaak last hebben van gewichtstoename. Ook verhoogt het hun kans op depressie, hartziekten, en type 2 diabetes. Duik dus op tijd je bed in en verlies jezelf niet in voorbereidingen voor de dag erna of kleine details.
Vat je moeilijk de slaap? Vermijd volgende zaken vlak voor je gaat slapen:
Creëer voor jezelf een rustgevende avondroutine of slaapritueel. Dr Alon Avidan, hoofd van het centrum voor slaapstoornissen in UCLA, herinnert ouders eraan dat de slaapkamer dient voor de drie ‘S’en: sleep, sickness, sex (slaap, ziekte en seks).
Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse routine van het gezinsleven: de was, koken, rekeningen betalen, kuisen, pendelen, speelafspraakjes, … noem maar op. Voor je het weet, zijn er jaren voorbij gevlogen en herken jij jezelf niet meer. Het tegengif? Probeer hobby’s uit, hou een dagboek bij, mediteer, school jezelf bij … Je blijft constant evolueren. Reflecteer van tijd tot tijd over jezelf en over wie je bent en waar je staat. Wat maakt jou gelukkig, gepassioneerd en wat wil je nog bereiken?
Maar bovenal, wees niet te streng voor jezelf. Je doet wat je kan en je doet dat zoveel mogelijk op je eigen tempo. Al lijken de kinderen misschien soms sneller te gaan.
(sjv) - Bron: Parents.com
7 september 2020De meeste ouders stonden toen je klein was al klaar met advies op maat, maar ook met enkele basisadviezen die je levenslang in je rugzak kan stoppen.
Jongleren tussen werk en privé is niet altijd eenvoudig met kinderen in huis. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder je ambities in de kast moet stoppen!
Soms wil je even op een pauzeknop duwen en meer tijd aan je gezin besteden. Met wat hou je dan best allemaal rekening?
Welk soort verlof krijg je als werknemer wanneer je kind ziek is? Een vraag die elke ouder zich stelt, als de griep weer eens de kop opsteekt...
Met de terug-naar-schooldagen, komt ook de kind-op-tijd-op-school-krijgenroutine zich weer opdringen. Met deze tips doe je dat met minder kleerscheuren...
Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident. Daarom deze praktische tips...
Dat kinderen wegen op de nachtrust van hun mama is geen nieuws. Maar wel hoe vermoeid ze zijn. Opvallend: jonge vaders worden veel minder zwaar getroffen.
De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is ... zelfzorg. Daarom: 5 tips als eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.
Goed begonnen is half gewonnen! Wie z’n kind later een goede job toewenst, laat het nu vooral vrij spelen. En wel daarom...