Zonder drugs kunnen zij niet werken

Drugs zijn niet enkel een zaak van de uitgaande jeugd in het weekend. In dokterskabinetten duikt een nieuw soort verslaafden op: werknemers die drugs gebruiken om te gaan werken.
#

“Het is een fenomeen dat opgedoken is in de jaren ’90 en 2000. Van een werkplek vol zekerheden zijn we geëvolueerd naar een meer competitieve werkwereld, met meer nadruk op de winstcijfers”, analyseert Michel Hautefeuille, auteur van ‘Drogues à la carte’ en specialist verslavingen van het ziekenhuis Marmottan in Parijs.

Drogeren om te gaan werken

Het is niet zozeer de consumptie van drugs die gestegen is, maar wel de manier van consumeren, merkt arbeidsgeneesheer Fabienne Alcaix. “Meer mensen drogeren zich om te komen werken.”

In zijn consultaties hoort Dr Alcaix het vaak: “De noodzaak om altijd van alles op de hoogte te blijven en alles op te volgen, zelfs buiten de werkuren, eist z’n tol. Mensen mogen niet meer ziek of zwak zijn.” De laatste 10 jaar is het aantal van zulke patiënten met 20 à 25 % gestegen, merkt hij.

Minder alcohol

Daartegenover staat dat een andere drug – alcohol - bijna van de werkplek verdwenen is. Alcoholverbruik was zo’n 30 jaar geleden nog omnipresent op kantoor, en de manier bij uitstek om de sfeer en de collegialiteit aan te halen.

Niet dat alcohol helemaal verdwenen is. In de landbouw is het nog serieus aanwezig: daar gebruikt 16,6% van de werknemers dagelijks alcohol, tegenover 7,7% bij de rest van de bevolking. 13,4% van de bouwvakkers drinkt dagelijks alcohol. In de communicatiesector, de horeca en de kunstwereld zijn illegale drugs dan weer meer aanwezig: cocaïne, ecstasy en poppers.

Werklozen aan de drugs

Werklozen gebruiken wel meer drugs dan wie actief is. Wie geen werk heeft, heeft bijvoorbeeld 1,8 meer kans om alcoholverslaafde te worden dan een werknemer.

Dat blijkt uit cijfers van het Franse L'Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (Inpes) dat in januari voor de eerste keer cijfers publiceerde over het gebruik van drugs op het werk.

Cocaïne voor 60 euro

Drugs zijn goedkoper dan vroeger. Een gram cocaïne bijvoorbeeld kost nu zo’n 60 euro, tegenover een 260 euro voor de eeuwwisseling. Vandaar ook dat mensen het meer gaan gebruiken op de werkvloer.

Voor velen blijft het daar niet bij. Ze gebruiken drugs om beter te presteren op het werk, maar daarna hebben ze ook hun dosis nodig in het weekend en ze eindigen met een verslaving.

(mr) – Bron: www.lemonde.fr 

2 mei 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook