Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Zo word je een ochtendmens: 13 tips

ochtendmens
Is opstaan het moeilijkste moment van de dag? En geraak je ’s avonds maar niet in bed? Dan ben je zeker geen ochtendmens. Deze 13 tips kunnen je helpen.

Tips voor ’s avonds ... 

1. Leg je kleren al klaar

Je kent het wel, ‘s morgens je kleren zoeken en niets vinden: waar is dat gestreken hemd of die trui nu gebleven? Het kan ‘s ochtends veel tijd schelen als je niet voor je kleerkast hoeft te gaan staan. Bedenk dus de avond ervoor wat je de volgende dag wil aantrekken en leg dit alvast klaar.

Kleren kiezen met slaperige ogen kan ook wel eens gênante situaties opleveren (2 verschillende sokken bijvoorbeeld). Ook kan je alvast een groot deel van je professionele benodigdheden klaarleggen zodat je dat de volgende ochtend allemaal niet meer hoeft te doen. Zo heb je misschien zelfs tijd om te gaan joggen ’s ochtends.

5 tips: Optimaliseer je ochtendroutine

2. Zet al die schermen uit

Je tv, smartphone en laptop geven allemaal blauw licht, dit blauwe licht zal je wakker houden. Dit licht geeft een bepaalde gloed af, waardoor je lichaam denkt dat het nog dag is, en het zorgt er dus voor dat je moeilijker in slaap geraakt. Leg die gadgets minstens een uur voor je gaat slapen aan de kant en gun je hoofd ook eens wat rust. De kans is immers groot dat je overdag al genoeg naar een scherm staart.

Het beste zou zijn dat je voordat je gaat slapen helemaal niet meer op een beeldscherm kijkt. Als je 's avonds televisie kijkt, is het ook belangrijk dat je het geluid niet al te hard zet. Dit zorgt er namelijk voor dat je moeilijker in slaap valt. Ook kan je het best de felle lampen dimmen of uitdoen, zodat je jezelf mentaal kan voorbereiden om te gaan slapen.

3. Drink 's avonds thee of ga in een warm bad

Als je 's avonds vaak moeite hebt om in slaap te vallen, kan het helpen om thee te drinken 's avonds. Of neem een lekker warm bad. Warme dranken en een lekker warm bad kunnen je helpen ontspannen om zo alvast slaperig te worden.

Extra: 10 tips om je drukke werkdag ontspannen af te sluiten

4. Neem de tijd om naar bed te gaan

Als je (makkelijk) vroeg op wil staan 's ochtends, is het belangrijk dat je 's avonds niet al te veel meer doet. Zo voorkom je dat je 's ochtends nog moe wakker wordt. Zorg dat je een uur voordat je gaat slapen geen afspraken meer hebt en dat je niks meer aan je kop hebt.

5. Leg je sleutels, gsm, … op één plek

Lukt het toch niet om op één, twee, drie een ochtendmens te worden? Zorg dan tenminste dat je geen tijd verliest door het zoeken naar je sleutels, laptop, werktas, treinabonnement … Leg alles systematisch samen én op een vaste plaats zodat je met één greep alle belangrijke zaken meeneemt.

Tips voor ‘s nachts ... 

6. Zorg voor een vast aantal uren slaap

Al dan niet een ochtendmens zijn, heeft veel te maken met hoeveel uren je slaapt. Veel kans dat je een vast aantal uren slaap nodig hebt. We hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig, probeer deze dus ook zeker te halen. Veel mensen doen het met slechts 5 uur, maar dit is niet gezond.

Als je dus eerder wil opstaan, moet je eerder naar bed. Het is alsof je aan beide zijden van je slaap een wekker hebt staan. Een wekker die je vertelt wanneer je naar bed moet en een wekker die je vertelt dat je moet opstaan. Het grote nadeel van deze methode is dat wanneer je eerder naar bed gaat, het kan zijn dat je nog niet moe genoeg bent om snel in slaap te vallen.

Check: De beste tips voor een betere slaap

Tips voor overdag ... 

7. Geen dutjes

Een dutje na je werk of voor de tv is snel gebeurd, maar hierdoor ga je in je bed minder gemakkelijk in slaap vallen. Vermijd deze dutjes, zodat je ‘s avonds sneller moe bent en gemakkelijker in slaap valt.

8. Zorg voor wat licht in de ochtend

Licht is een van de belangrijkste factoren om je lichaam te laten weten dat het dag is. Door je gordijnen niet volledig te sluiten ’s avonds kan er ‘s ochtends al wat licht binnenkomen van de opkomende zon. Hierdoor zal je niet wakker worden in een pikdonkere kamer en zal je lichaam sneller door hebben dat een nieuwe dag begint en geraak je makkelijker uit je bed. Ook kan je gebruikmaken van een wake-up light, deze wekkers zorgen voor hetzelfde gevoel.

Tips voor ’s morgens ... 

9. Niet snoozen!

Je kent het wel: je wekker 30 minuten vroeger zetten om vervolgens nog 5 keer te snoozen. Geen goed idee! Hier wordt het opstaan enkel nog moeilijker door. Raap al je moed bij elkaar en sta op wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat. Leg desnoods je wekker helemaal aan de andere kant van je kamer zodat je wel moet opstaan om hem af te zetten.

8 trucs: Zo leer je jezelf vroeg opstaan

10. Bedenk een ritme

Hoe ziet je ideale morgen eruit? Het meest verschrikkelijke aan vroeg opstaan als je geen ochtendmens bent, is het gevecht dat je met jezelf levert. Je wéét dat je er uit moet, maar je bent – nog half slapend – over elke minuut aan het onderhandelen. Verschrikkelijk vermoeiend.

De oplossing? Een ritme. Als je elke morgen met je duffe kop hetzelfde patroon afwerkt, kost je dat weinig denkkracht en minder energie. Tijd dus om zo’n ritme te verzinnen. Neem pen en papier! Maak een lijstje van alle dingen die je ‘s morgens sowieso gedaan wil hebben. Zoals ontbijten, de krant lezen, sporten of je Facebook-status updaten. Die ga je als een ochtendrobot uitvoeren.

Het is de bedoeling dat je elke morgen geen seconde moet nadenken om naar je wekker te luisteren, zodat de mogelijkheid tot snoozen totaal uit je systeem verdwijnt.

11. Maak een rooster

Schat in hoeveel tijd de ochtendactiviteiten kosten. Krant en ontbijt, twintig minuten? Facebook: vijf? Wees genereus. Als je te krap plant, loop je binnen een kwartier achter op schema en dat werkt bijna net zo demotiverend als een stevige snooze sessie.

Geef nu alle activiteiten een tijdslot. Bijvoorbeeld: 07:00 uur wekker, 07:05 – 07:35 ontbijt met krant, 07:40 – 07:45 social media checken en 07:45 – 08:15 sporten. Begin makkelijk. Plan niet meteen drie kwartier sporten in. Leer eerst maar eens om zeven uur op te staan.

12. Peptalk

Je hoeft niet vroeg je bed uit te willen, maar soms moet het gewoon! En moeten klinkt niet altijd even leuk. Vertel jezelf daarom wat je allemaal gaat doen die dag. En geef jezelf een peptalk om je bed uit te komen. Think positive!

13. Gewoon doen

Zo, alles is klaar. Nu hoef je alleen nog maar de wilskracht te vinden om blindelings naar je wekker te luisteren.

Ontdek: 9 voordelen aan vroeg opstaan

(mr)

Anderen bekeken ook