Zo krijg je meer macht op je werk
Sommige werknemers krijgen alles gedaan van hun collega's. Hoe kan je volgens Stanford-professor Jeffrey Pfeffer je gezag op het werk vergroten?
In het boek 'The 48 Laws of Power' doet de Amerikaanse auteur Robert Greene een aantal bedenkelijke citaten over het verwerven van meer macht:
"Mensen krijgen een gevoel van controle wanneer ze beseffen dat jouw acties voorspelbaar zijn. Wees daarom bewust onvoorspelbaar, zodat je anderen kan intimideren."
"Het is belangrijk dat je goed weet naar wat je precies streeft. Zo kan je de weg naar dat doel concreet voorbereiden."
"Probeer niet te veel indruk te maken op mensen die boven je staan in de hiërarchie. Dat maakt hen namelijk angstig en onzeker over hun eigen positie. Geef bijgevolg je bazen het gevoel dat ze briljant zijn (ook al zijn ze dat niet)."
"Niemand voelt zich graag dommer dan iemand anders. Vlei daarom anderen door jezelf dommer voor te doen dan je werkelijk bent en geef hen bijgevolg het gevoel dat ze slim zijn. Zo vermoeden zij nooit dat je iets van plan bent."
"Imiteer de woorden en daden van je vijanden om hen te intimideren en te vernederen. Zij zullen namelijk overreageren op jouw kopieergedrag, waardoor jij er sterker uitkomt."
"Wie zich gedraagt als een koning wordt uiteraard behandeld als een koning."
"Ben je zwakker dan je 'vijand', zet dan je eer opzij en geef je over. Zo krijg je namelijk voldoende tijd om te herstellen en je voor te bereiden voor je comeback."
"Je kan alleen maar zelf de touwtjes in eigen handen krijgen, wanneer je anderen dwingt om tot jou te komen."
"Als je bepaalde problemen kunt herleiden tot één persoon, aarzel dan niet om de confrontatie aan te gaan. Wanneer je de leider uitschakelt, zullen al snel zijn volgelingen volgen."
"Als je iemands hulp nodig hebt, biedt die persoon dan iets bruikbaars in de plaats aan."
"Zo kan je tijd én energie uitsparen en ga je efficiënter en sneller te werk. Doe nooit zelf wat je door een ander kan laten doen."
"Vrees je vijand, maar vergeet hem niet te vernietigen. Wees niet tevreden met half werk."
"Mensen moeten overtuigen door je woorden heeft maar weinig effect/resultaat. Laat je daden daarom voor zich spreken."
"Eén goede daad kan tientallen 'slechte' dagen goedmaken. Stel anderen eerst op hun gemak, voor je hen manipuleert en misleidt."
"Laat uitschijnen dat jouw inspanningen geen moeite kosten, dat je alles gewoon op je gemak doet. Schep nooit op over hoe hard je hebt gewerkt, maar geef de indruk dat je nog veel meer kan verwezenlijken."
"Wie onzichtbaar is, wordt niet opgemerkt en telt bijgevolg niet mee. Zorg dat je positief opvalt en niet verdwijnt in de massa."
"Als je het roer moet overnemen van een geniaal persoon, dan zal je dubbel zoveel moeten bereiken om uit zijn (of haar) schaduw te kunnen treden."
"Laat anderen het vuile werk opknappen, zodat jij een voorbeeld kan zijn van efficiëntie."
"Bespeel het verlangen van anderen om ergens in te geloven, biedt hen een missie of een droom aan, maar blijf steeds zo vaag mogelijk."
"Mensen hechten meer belang aan vage, onduidelijke en mysterieuze uitspraken. Wees dus niet al te specifiek, op die manier heb je namelijk minder kans om iets doms te zeggen."
(nm) – Bron: Express.be
21 maart 2013Sommige werknemers krijgen alles gedaan van hun collega's. Hoe kan je volgens Stanford-professor Jeffrey Pfeffer je gezag op het werk vergroten?
Bruggen bouwen en met een open vizier ervoor gaan blijkt een goede manier om ervoor te zorgen dat je baas je niet (langer) haat. Enkele tips!
Jeroen Busscher houdt een pleidooi voor meer persoonlijkheid en meer samenwerking. Kennis wordt bijzaak. Gedrag en persoonlijkheid, daar draait het om.
Hoe beter de baas, hoe gelukkiger de werknemer. En hoe gelukkiger de werknemer, hoe beter zijn prestaties.
De hoogste werkzaamheidsgraad in Europa vinden we in IJsland, gevolgd door Nederland en Zweden. En waar staat België?
Bij hr-partner Liantis vullen de collega’s van Welzijn en Preventie elkaar aan voor de best mogelijke dienstverlening. Hun missie brengt hen samen: een echte ‘compagnon de route’ zijn voor KMO’s en grotere organisaties.
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou?
Weet jij hoe je een receptionist(e) wordt? Wat een receptionist(e) precies doet? En wat hij/zij gemiddeld verdient? Een overzicht...