Do's en don'ts bij cultuurverschillen op de werkvloer
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Hou er eerst en vooral rekening mee dat het veel tijd vergt om volledig opgenomen te worden binnen elke groep. Om het nodige respect te krijgen van je collega's, moet jij eerst bewijzen dat je sympathiek, eerlijk én hardwerkend bent.
Tweede gouden regel: stel je altijd professioneel op. Mogelijk klikt het niet met alle collega's even goed, maar voor een optimale werksfeer is een goede verstandhouding en een vriendelijke houding een must.
En tot slot: hou onderstaande tips in het achterhoofd als je vanaf dag één een goede (werk)relatie wil opbouwen met je nieuwe collega's. Voor je 't weet ben je één van hen!
... en dat van in het prille begin. Oefen desnoods 's avonds thuis met behulp van een spiekbriefje en je zal zien dat het contact meteen losser verloopt. Je wordt zelf toch ook liever met je voornaam aangesproken dan met een 'Euhm... jij bent…'?
Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Ga dus met niemand in de clinch, want zo krijg je snel de stempel 'moeilijk' opgeplakt. Beschouw elke vorm van kritiek in het begin daarom als opbouwend.
Ook al zijn de eerste dagen op je nieuwe werk zwaar, blijf in elk geval positief denken en straal dat ook uit. Vermijd een klaagzang tegen je collega's aan de koffieautomaat, want zo kom je negatief en zelfs zwak over. Een rustige babbel met je baas kan natuurlijk wel indien je problemen ondervindt.
Lees ook: De kracht van positiviteit op de werkvloer
Soms lijkt de werkvloer een regelrechte soap. Hoewel het niet noodzakelijk slecht is om op de hoogte te zijn van alle achterklap, affaires en kliekvorming, blijft het toch raadzaam om zelf op een 'veilige' afstand te blijven. Door te roddelen over collega's maak je namelijk geen vrienden.
'Frenemies' op je werk: hoe ga je ermee om?
Een goed werkritme houdt ook in dat je af en toe een pauze inlast. Maak van de gelegenheid gebruik om tijd door te brengen met je collega's. En ook al ben jij de nieuweling: vraag hen naar hun hobby's. Zo toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent.
CHECK: 4 redenen waarom lunchen met je collega's onbetaalbaar is
Elk bedrijf heeft zijn eigen werkmethodes. Pas je aan, want geen van je nieuwe collega's wil horen dat 'het beter was op je oude werk'. Suggesties kan je later op een subtiele manier doorgeven, wanneer je helemaal deel uitmaakt van het team.
Bij de start van een nieuwe job, gedraag je jezelf het best zoals de rest. Volg de dresscode van het bedrijf, ga alleen buiten roken als je collega's dat ook doen en beantwoord geen persoonlijke telefoontjes wanneer dit niet algemeen aanvaard wordt. Zo word je niet gezien als het buitenbeentje.
Het allerbelangrijkste: werk hard en efficiënt, zodat je als een volwaardig lid van het team wordt aanvaard. Spring in waar je kan om je collega's te bewijzen wat je waard bent.
Hou je collega's te vriend: 5 tips!
(jn) - Bron: helpwithjobs.co.uk
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Het is belangrijk voor de groepsdynamiek dat je het kunt vinden met de meeste collega’s. Welke types zijn er op de werkvloer? En hoe ga je daar het best mee om?
Je komt op het werk al eens “frenemies” tegen. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen en... hoe pak je ze aan?
Vriendschappen op het werk zijn een groot vraagstuk voor beginnende werknemers. Hoe ga je om met je collega’s en waar trek je de grens?
In een werkomgeving krijg je vaak te maken met heel wat diverse persoonlijkheden waar je soms even moet aan wennen. Hoe ga je bv. om met een té directe collega?
Bla bla bla. Zijn dit de woorden die spontaan in jou opkomen wanneer je tijdens de pauze met je collega’s praat? Met deze tips pak je smalltalk aan als een pro…
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Wanneer alle teamleden aan hetzelfde zeel trekken, kan er heel wat bereikt worden. Toch bestaat er op het werk vaak interne concurrentie. Goed of niet?
Ook op het werk zijn de prestaties pas goed als het team functioneert. En zo’n goed team heeft een positieve impact op klanten én patiënten. Maar hoe herken je een sterk team?