Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Zo vind je rust op je werk: 10 tips

rustig aan het werk
Er zijn een aantal simpele trucjes die je kan toepassen om jezelf het gevoel te geven dat je meer tijd en rust hebt.

1. Doe één ding tegelijk en maak het af

Doe het één na het ander, telkens één ding tegelijk. Een document afwerken en met een collega bellen bijvoorbeeld doe je na elkaar. Daardoor kan je je volledige aandacht aan die ene activiteit geven, en dat zal kalmte in je werk brengen.

Eenmaal het ene af is, weet je dat je aan het volgende zal beginnen. Schuif de multitasker in jou aan de kant. Ons brein kan namelijk geen twee dingen tegelijk doen, wij denken dat alleen maar!

Check: Waarom multitasken als chocolade is ... en niet werkt

2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de taak

Neem een moment om je te realiseren dat de taak of bezigheid die je gekozen hebt de enige hoofdtaak is van dat precieze moment. Praktisch doe je dat door er even bij stil te staan, het liefst aan het begin van de activiteit. Het resultaat zal zijn dat elke actie, groot of klein, met natuurlijke aandacht vervuld wordt.

Aanvaard elke handeling volledig als jouw taak voor het moment en geef je er aan over. Blijf flexibel, het is normaal dat je niet de hele tijd met volle aandacht bij die taak kan zijn.

3. Neem een rustpunt tussen 2 activiteiten

Neem na ongeveer veertig minuten, of wanneer je aandacht verslapt, een korte pauze. Ook wanneer je een taak beëindigt, las je een rustpunt in. Dat betekent dat je je geest vrij rond laat gaan. Doe iets waarbij je geen verstandelijke inspanning moet verrichten, zoals een luchtje scheppen of een kop koffie halen.

Extra: 40 manieren om te relaxen in (minder dan) 5 minuten

4. Geef volle aandacht aan ‘aankloppers’

Komt er iets tussendoor binnen, zoals een collega die hulp nodig heeft of een telefoontje, onderbreek dan je hoofdbezigheid en schenk je volledige aandacht. Door helemaal te switchen ervaar je de onderbreking als een afzonderlijk item in plaats van een storende factor. Je blijft ook niet tussen twee dingen in hangen.

Wil je graag doorwerken, dan kan dat natuurlijk ook. Schiet er je iets te binnen wat je straks nog moet gaan doen, dan is dat ook een ‘aanklopper’. Visualiseer even wat je moet gaan doen om de taak uit te voeren. Ter controle kan je die actie in je agenda zetten.

5. Ken je eigen piekuren

Een ochtendmens is onmiddellijk vrolijk en klaarwakker om er tegenaan te gaan. Voor anderen onder ons werkt dat totaal anders. Hoe dan ook: we hebben allemaal een moment in de dag dat we ons geweldig voelen en veel productiever zijn.

Neem zelf controle door een aantal van je taken te optimaliseren. De meeste mensen doen een mengeling van zaken die ze doodsaai vinden (vb administratie, klasseren, financiën opvolgen, ...) gecombineerd met die zaken waarvoor ze het liefste naar kantoor komen (mensen ontmoeten, creatief bezig zijn, ...). Waarom zou je kostbare piekuur-tijd verdoen aan taken die daar niet thuishoren?

Doe je meest denk-intensieve taken op die momenten waar jij je natuurlijkerwijze energieker voelt. De ‘denkloze’ taken kan je dan uitvoeren op momenten dat je een energie-drain voelt, of dat nu ’s morgensvroeg of in een namiddagdipje is.

Ontdek: Wanneer op de dag ben jij het productiefst?

6. Blokkeer tijd en giet het in een schema

Om je eigen piekuren nog efficiënter te maken, kan je gebruikmaken van de schaarste van je tijd, en dit in een schema gieten. Je kan werken met blokken tijd om iets af te krijgen: hoe je het ook draait of keert, dat werk moet af zijn in die tijd.

Om er zeker van te zijn dat je vooruitgang maakt in je projecten kan je er ook best voor zorgen dat je deze blokken in een schema giet. Bijvoorbeeld elke dag van 9 tot 10 je mails opvolgen, elke maandag van 10-13u werk je aan project x, ... Door het aanhouden van een strakke en consistente planning zal je zien dat je werk sneller kan afwerken.

7. ‘Belangrijk’ en ‘dringend’ zijn geen synoniemen

Als je enkel doet wat voor je neus ligt aan werk ben je op korte termijn wel goed bezig, maar op lange termijn zorgt dat ervoor dat minder urgente zaken op een eindeloze wachtlijst komen te staan. Sport, relaties en denktijd lijken minder belangrijk dan je baas of collega die op je mails en resultaten zit te wachten.

Als je ‘belangrijk’ en ‘dringend’ als synoniemen gaat beschouwen kom je mogelijks in een probleemzone terecht. In plaats van te zeggen: "Ik heb hier geen tijd voor", kan je beter zeggen: "Dit is geen prioriteit." Hierdoor wordt ‘ik heb geen tijd om met jou te gaan lunchen deze week’ dus eigenlijk ook ‘het is voor mij geen prioriteit om met jou te gaan lunchen deze week’.

Het voelt niet zo goed om dat te zeggen, en toch zal je zien dat het werkt, want af en toe zal je je zelf dus wel toestaan om mee te gaan lunchen en kan je op die manier je relaties op het werk opbouwen. Je kan een prioriteit toekennen aan bijna alles wat je moet doen.

Goed om weten: Hoe stel jij de juiste prioriteiten op je werk?

8. Stap je rustig

Een ideaal moment om even tot rust te komen is de korte wandeling ‘s ochtends naar je bureau of overdag naar de printer, het toilet, het koffieapparaat of een collega op een andere afdeling.

Stap je rustig in 3 stappen:

  • Je aandacht bij je voeten brengen.
  • Het contact tussen je voetzolen (in je schoenen) en de grond voelen, terwijl je elke stap bij jezelf benoemt als ‘links’ terwijl je linkervoet de grond raakt, en ‘rechts’ terwijl jij je rechtervoet neer plaatst.
  • Telkens je afgeleid wordt door gebeurtenissen of mensen rondom jou, of in gedachten verzonken bent, dat vriendelijk opmerken (dat is ook normaal!) en de moeite nemen om je aandacht terug te brengen naar je voetzolen.
5 tips: Hoe pak je een wandelvergadering praktisch aan?

9. Lach naar die vervelende collega of baas

Lachen ontspant ons. In ontspannen toestand lachen we authentiek (vanuit ons hart) en zien we sneller de humor in van een situatie, we kunnen sneller relativeren.

Maar zelfs fake lachen heeft enorm helende en rustgevende effecten op ons lichaam. Het middel bij uitstek om om te gaan met spanning op het werk is om samen te lachen. En om jezelf niet te serieus te nemen.

  • Telkens iets jou ergert, kijk je of je het talent erachter kan zien en die persoon daarvoor kan waarderen. Dit inzicht geeft rust en voorkomt verdere frustratie. Glimlach naar de ergernis, laat het er zijn, maar maak het niet erger.
  • Maak er een gewoonte van om collega’s of klanten in de ogen aan te kijken en te glimlachen. Zo maak je een connectie en voel jij je verbonden, wat heel rustgevend en helend is. We hebben als mens allemaal een basisbehoefte aan verbondenheid, maar helaas zijn we vaak dit contact kwijtgeraakt.
  • Zoek collega’s op waarmee je kan lachen en leuke momenten kan delen, die (h)erkenning doet deugd. Probeer het met anderen niet constant te hebben over alles wat misloopt in je leven. Als je die behoefte voelt, dan kan een coach of psycholoog een luisterend oor bieden. Bedenk dat positieve mensen ook meer positieve andere mensen aantrekken!
  • Sta stil bij het feit dat je anderen niet kan veranderen, maar wel kan bepalen hoe jij je voelt door meer te lachen, bewegen, ademen, bewuster door het leven te gaan!

10. Gebruik je talenten

Het gebruiken van je ware talenten geeft je energie en lukt moeiteloos. Je talenten inzetten in je job creëert dus een buffer tegen stress.

Als je onder stress staat, is de kans groot dat je op dit moment niet het beste uit je talenten haalt, en dus ook niet de maximale energie. Het is dan waarschijnlijk zo dat je ofwel overdrijft (bv. als je communicatief bent, blijf je maar praten ipv te luisteren als dat nodig is), of dat je het tegenovergestelde gedrag gaat vertonen (bv. je terugtrekken in je schelp en niets zeggen). Dit zorgt voor energielekken.

Zoek manieren die je helpen om weer in je kracht te komen en je talenten optimaal te benutten, zoals loopbaanbegeleiding volgen of plezierige activiteiten ondernemen. Vaak bestaat de weg naar efficiënter en beter werken uit even minder werken en ontspannen!

Yes! 10 manieren om jouw verborgen talenten te ontdekken

(mr) – Met dank voor de tips aan Passion for Work-coach Sharon Vandousselaere, loopbaancoach Annelies Quaegebeur en Annemie Peeters.

Anderen bekeken ook