5 tips van Georges Leekens om als 50-plusser een topjob te scoren
Volgens de ene is Georges Leekens een opportunistische jobhopper, volgens de andere een vakman. Wat kunnen oudere sollicitanten van hem leren?
In onze maatschappij staat kennis hoog aangeschreven. Vreemd dan toch dat oudere werknemers met tonnen kennis en ervaring moeilijker aan een nieuwe job geraken...
“We hebben meer en meer 50-plussers onder onze klanten”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “De valkuilen van de meeste 50-plussers (echt niet allemaal hoor!) zijn mijn inziens dat ze zichzelf saboteren.”
Veel 50-plussers denken dat ...
“Deze gedachten leiden dikwijls tot een self fulfilling prophecy. Door negatieve gedachten zullen ze ook veel minder (snel) een job vinden. Een tip die ik daarvoor heb is: wees voorzichtig met je gedachten en kies op zijn minst neutrale gedachten, liefst van al positieve.”
Enkele voorbeelden hoe je negatieve in positieve gedachten verandert:
“Ik heb uiteraard ook 50-plussers die wel enthousiast en positief zijn en er in vliegen. Dat is echt zalig om te zien en daar kan ik zo van genieten…”, aldus loopbaancoach Quaegebeur.
“Je persoonlijk merk is je “unique selling proposition” (zoals ze het zo mooi zeggen in het bedrijfsleven). Het lijkt een voor de hand liggende tip, en toch zijn er veel 50-plussers die er niet aan denken om ermee bezig te zijn voor hun professioneel leven. Sociale media zijn niet meer weg te denken. Hoewel je er als 50-plusser niet mee bent opgegroeid, is het belangrijk om zoveel mogelijk bij te blijven. Hoe zit het met je aanwezigheid op Facebook, LinkedIn en Twitter? Gebruik je ze om in contact te komen met andere professionals in je domein? Indien nodig kan je hun hulp inroepen of ze een vraag stellen. Als toekomstige werkgevers of klanten je online zien reageren op iets uit je vakgebied, kan je dat alleen maar ten goede komen”, vertelt Quaegebeur.
“Zorg er voor dat je professionele informatie op LinkedIn up to date is en dat je een recente professionele foto gebruikt. Waarom? Potentiële werkgevers of klanten zullen je zeker opzoeken op Google als ze je CV binnenkrijgen, dus zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel schittert en overeenkomt met wat er in je CV staat.”
Je online aanwezigheid is een volledig gratis advertentietool voor wie je bent en wat je doet (en nee hoor, je hoeft daarvoor zeker niet je hele privéleven online te gooien).
“Een belangrijk element bij een loopbaanverandering is het besef dat je het helemaal niet alleen moet doen. Vrienden, familie, kennissen, buren, (ex)collega’s… zijn dikwijls maar al te blij als ze je kunnen verder helpen. Ze kunnen je een luisterend oor bieden, een schouder, een kritische blik … Vraag hen om hulp als je er nood aan hebt.”
“Deel je ideeën, vraag anderen wat je sterktes en valkuilen zijn, brainstorm over mogelijke projecten (what if…). Alle contacten die je hebt zijn waardevol en hebben zelf ook terug contacten. Ga naar (netwerk)events, ontmoet nieuwe mensen want deze kunnen je ambassadeur, werkgever of klant worden later. Verzamel hun business kaartjes, connecteer via LinkedIn en zorg ook dat jouw naam bekend wordt. Je kan ook de hulp in roepen van uitzendkantoren, sommige richten zich op ‘oudere’ werknemers. Nestor is er zo een”, zegt loopbaancoach Annelies.
Helaas ... Potentiële werkgevers zullen twijfelen aan je flexibiliteit. Hoe onterecht dit vooroordeel ook is. Focus je tijdens je sollicitatiegesprek op zaken die je werkgever-in-spe graag wil horen. Dat je probleemloos kan omgaan met jongere collega’s of zelfs een jongere chef bijvoorbeeld. Dat je open staat voor nieuwe situaties. Dat je leergierig bent en graag nieuwe vaardigheden leert.
Gewoon vertellen hoe flexibel je wel bent, is niet voldoende. Toon die flexibiliteit ook aan door te vertellen over concrete situaties. Dan pas kom je écht overtuigend over.
Je ervaring is je troef. Als 50-plusser moet je in je eigen kunnen geloven. Als ‘oudere’ werknemer beschik je over heel wat kwaliteiten waar jongere collega’s niet aan kunnen tippen. Je jarenlange ervaring en successen helpen je om situaties zorgvuldig in te schatten, beter om te gaan met (moeilijke) klanten, altijd een ruimere context te zien, sneller tot oplossingen te komen, werkbare compromissen te sluiten en nog zoveel meer. Dat zijn waardevolle eigenschappen voor een vlotte samenwerking op de werkvloer! Toon die aan met concrete voorbeelden.
Potentiële werkgevers die je niet kennen, zijn misschien moeilijker te overtuigen van je kwaliteiten. Maak dan ook gebruik van ‘warme’ contacten. Het netwerk dat je in de loop van al die jaren opbouwde, is onbetaalbaar. Gebruik het. Hoor eens rond of iemand versterking zoekt. Laat je door zakelijke contacten introduceren bij potentiële werkgevers. Met een sterke introductie en goede referenties heb je al enkele belangrijke stappen voor tijdens een sollicitatiegesprek.
“Eens je je doelen hebt neergepend is het ook belangrijk dat je de essentiële (tussen)stappen gaat noteren die er nodig zijn om dat doel te bereiken en tegen wanneer dat doel dan haalbaar is. Vergeet niet dat je voor sommige stappen misschien een opleiding moet volgen of een bepaalde persoon erbij moet betrekken, dus vergeet niet om dat ook in te calculeren”, zegt Quaegebeur.
“Ook al zit je tijdelijk nog in een job die je niet gelukkig maakt, zorg dan dat je elke dag iets kleins van je actieplan kan afvinken. Al is het maar met iemand praten, een gratis online training volgen, een pagina of hoofdstuk in een boek lezen, iets opzoeken online, … elke stap is een stap vooruit!”
“Vergeet niet om je langetermijndoelen zichtbaar te houden terwijl je met je dagdagelijkse acties bezig bent. Dit zal je er aan blijven herinneren waarom je die stappen aan het zetten bent.”
“Maar mijn belangrijkste tip is: wees gewoon je positieve zelf!”
(mr)
Met dank aan asap.be en loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips.
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op www.a-lissome.be en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
Volgens de ene is Georges Leekens een opportunistische jobhopper, volgens de andere een vakman. Wat kunnen oudere sollicitanten van hem leren?
Op sollicitatiegesprek gaan is niet gemakkelijk. Zeker niet als je vreest dat je interviewer jonger gaat zijn en je baas misschien zelfs minder ervaren.
65 procent van de Zweedse werknemers, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, voelt zich op het einde van hun carrière zeer gelukkig voelt.
AXA, KBC, Belgacom en SD Worx lanceerden Experience&Work. Met dit initiatief willen ze 50-plussers uitwisselen en hen zo langer aan de slag houden.
Op de werkvloer zijn het de zestigplussers die ronddartelen met de breedste smile!
Sibelga is op zoek naar techniekers. Kom naar de jobdag van zaterdag 25 november en versterk het elektriciteitsnet van Brussel
Weet jij hoe je een receptionist(e) wordt? Wat een receptionist(e) precies doet? En wat hij/zij gemiddeld verdient? Een overzicht...
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Je analytisch denkvermogen speelt een essentiële rol bij het ontrafelen van complexe informatie en het maken van weloverwogen beslissingen. Maar hoe scherp je het aan?