Werk vinden begint bij praktijkkennis van leerkrachten
Als je niet makkelijk aan werk geraakt, ligt dat probleem niet altijd bij jezelf. Misschien ligt het aan het onderwijs dat je voorgeschoteld kreeg.
Je bent zeker niet de enige die zijn of haar job niet graag doet. En dat is oké, want als tiener – het moment dat je keuzes maakt die de rest van je leven bepalen – kan je natuurlijk niet voorspellen wat je graag doet over tien, twintig of zelfs dertig jaar.
Daarbij komt ook nog eens de beïnvloeding van buitenaf. Wat ouders, leerkrachten, familieleden en vrienden denken over bepaalde beroepen, en welke vooroordelen ze hebben over andere jobs, raakt heel subtiel verweven in allerlei boodschappen. ‘Je kunt nog altijd loodgieter worden’, wil eigenlijk zeggen dat als niets lukt, je nog altijd voor een praktisch beroep kunt kiezen.
Sommige ouders kunnen hun kind perfect inschatten, anderen laten zich sneller leiden door hun eigen dromen of de vooroordelen die ze hebben. Dan kan het natuurlijk gebeuren dat hun kind later beseft: het pad dat ik nu volg, is niet het pad dat ik zelf gekozen zou hebben.
Maar het is zeker niet alleen de ‘schuld’ van de mensen rondom ons. Een mens is continu in ontwikkeling, en de kans is dus groot dat je talenten en interesses veranderen doorheen de jaren. Hield je eerst van schilderen maar laat je de verfborstels nu liever achterwege? Dat kan en dat is ook heel normaal. Belangrijk is om uit te zoeken wat je dan wel graag doet.
Check: Ontdek je eigen ambitie(s) in 4 stappen
Dat doe je door regelmatig stil te staan bij de vraag of je al dan niet op de goede weg zit. Het is zeker niet eenvoudig, maar met deze twaalf hulpvragen kom je sowieso tot een antwoord:
E-gids: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
De antwoorden op bovenstaande vragen geven je sowieso een idee van hoe je op dit moment in je job staat. Let wel: als je vaak negatief antwoordt, wil dat niet zeggen dat je onmiddellijk van werk moet veranderen. Misschien kun je sommige taken bij een collega neerleggen en nieuwe uitdagingen zoeken die je meer voldoening geven?
Een andere optie: een dag minder werken om die extra vrije dag te gebruiken voor je échte passie. Of dat nu huizen ontwerpen, blogberichten schrijven of juwelen ontwerpen is. Het is een dag om je batterijen weer helemaal op te laden om de rest van de werkweek zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Hoe dan ook: het enige wat je kunt doen, is luisteren naar jezelf. Pas dan zal je echt gelukkig worden in je job.
Lees ook: Wees geen olifant, design je eigen job
(dt/em) - Bron: NRC Handelsblad
Als je niet makkelijk aan werk geraakt, ligt dat probleem niet altijd bij jezelf. Misschien ligt het aan het onderwijs dat je voorgeschoteld kreeg.
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
Een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. Je mag nog zo goed voorbereid zijn, soms neemt de stress het over en zeg je dingen die je kansen helemaal verknallen.
Wanhopig op zoek naar een toffe (studenten)job maar heb je nog geen enkele ervaring? We helpen je even op weg.
Je hebt een ‘droomjob’ maar je bent toch niet helemaal gelukkig? Dat is geen schande. Het komt wel vaker voor...
Hogeschool PXL beseft dat kiezen moeilijk is, en organiseert workshops om de competenties en interesses van studenten, beter te matchen met de geknipte opleiding.
Geen energie om ’s morgens uit bed te stappen, laat staan om al je facturen te betalen en een lekkere maaltijd op tafel te toveren? Enkele tips die het gemakkelijker maken..
Al te lang aan het werk in dezelfde sector en zin in iets anders. Volharden in je keuze, is de boodschap van getuigen Kristof De Bois en Sarah Hendrix.
In tijden waarin ‘wanderlust’ hoogtij viert, willen we het allemaal: een carrière in het buitenland. Want waarom in miezerig Belgïe blijven, als je ook ergens in de zon kunt werken?