De 10 grootste sollicitatieblunders
Je kan het zo gek niet bedenken of een HR-manager met wat jaartjes ervaring heeft het al meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek.
Een sollicitatiegesprek staat of valt met je (gebrek aan) voorbereiding. Dankzij het internet is er zoveel informatie beschikbaar dat het bijna onaanvaardbaar is als je zonder achtergrondinfo naar je sollicitatie trekt.
Enkele zaken waar je best op voorhand aan denkt:
Doe jezelf tijdens een sollicitatiegesprek nooit anders voor. Akkoord, tijdens zo’n gesprek ga je je sowieso wat anders gedragen. Je bent misschien wat nerveuzer dan gewoonlijk of je komt meer verlegen over. Het wordt pas echt een probleem als je jezelf te hard wil doen passen in het profiel van de vacature. Op lange (of misschien zelfs korte) termijn zal je altijd door de mand vallen.
Lieg nooit op je cv of tijdens je sollicitatiegesprek, hoe onschuldig je verzinsel ook mag lijken. De waarheid komt altijd bovendrijven en je zal zelfs op de kleinste leugen afgerekend worden.
Er wordt steeds een zekere openheid verwacht tijdens sollicitatiegesprekken. Eerlijk en open zijn, wil echter niet zeggen dat je zonder nadenken moet antwoorden. Gebruik je gezond boerenverstand wanneer je vragen beantwoordt. Er wordt ook niet verwacht dat je elke vraag dadelijk beantwoordt. Neem altijd een momentje de tijd om de vraag tot je te laten doordringen. Zo toon je ook meteen dat je nadenkt over wat je gevraagd wordt en ben je meteen zeker dat je antwoord relevant zal zijn.
‘Vertel me over jezelf’ is zo een klassieke eerste vraag in een sollicitatiegesprek. Dan moet je niet je hele leven beginnen vertellen. Je eerste antwoord moet teasen. Bekijk het als een 30 seconden reclamefilmpje die mensen moet overtuigen.
Bedrijven zijn op zoek naar iemand die hun noden oplost. Wat maakt je uniek? Zorg dat je met concrete voorbeelden aantoont dat jij een oplossing bent voor hun probleem. Je kan dat oefenen: op basis van de jobomschrijving en de info die je over het bedrijf vindt op het internet kan je mogelijke antwoorden bedenken waarom jij voor hen de juiste man of vrouw bent. Zorg dat het niet enkel over jezelf gaat, vermeng het met info die je hebt verzameld over het bedrijf of de job. Als je het genoeg oefent, zal dit heel natuurlijk overkomen.
Een slechte sollicitant is er eentje die geen zicht heeft op wat hij kan bijdragen aan het bedrijf. Denk op voorhand goed na over je eigen werkverleden en waar je sterktes en zwaktes liggen. Zo kan je steeds relevante voorbeelden aanhalen om een bepaalde sterkte te staven, of te tonen hoe je omging met een zwakte. Je wil hier niet in clichés vervallen en een eigenschap opnoemen die eerder een sterkte is, zoals de dooddoener ‘perfectionisme’. Ook hier komen we weer terug op de voorbereiding. Je kan beter een eigenschap uitkiezen die minder goed overkomt, en meteen meegeven hoe je daaraan kan werken.
De vragen die van jou verwacht worden op het einde van een sollicitatiegesprek zijn enorm belangrijk. Wanneer je hier niet op voorhand over nadenkt, zal je sowieso te weinig interesse tonen en oppervlakkig overkomen. Wanneer je enkel vragen stelt over verloning en voorwaarden geef je eigenlijk aan dat dit voor jou de beslissende factor is. De echte loonbesprekingen gebeuren nadat je de job aangeboden kreeg. Blijkt dat het pakket toch niet naar jouw wensen is, dan kan je op dat moment nog altijd afzien van de job.
Start je sollicitatiegesprek nooit met het idee dat je verhoord wordt. Vraag gerust meer uitleg als een vraag niet duidelijk is. Beantwoord vragen to the point. Wanneer er iets niet duidelijk is, kan de rekruteerder bijkomende vragen stellen. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je elke vraag in drie woorden kan beantwoorden, maar vermijd evengoed een waterval aan woorden.
Je bent misschien verlegen aangelegd, maar toch is het belangrijk regelmatig oogcontact te zoeken met je gesprekspartner. Hang niet onderuit en hou een open lichaamshouding aan. Gekruiste armen en gefronste wenkbrauwen geven de indruk dat je ongeïnteresseerd bent.
De eerste indruk is belangrijk. Meer nog dan je eerste woorden zal je kledij bijblijven. Laat zien dat je de job serieus neemt en ervoor wil gaan. Dat begint met je goed te kleden. Hoe formeel of informeel je je moet kleden, hangt af van de sector waar je gaat solliciteren. Voor een creatieve functie moet je zeker geen kostuum aandoen. Maar in de financiële sector of in een advocatenkantoor maak je een slechte indruk als je niet formeel gekleed bent. Beter er uitzien alsof je iets te veel je best hebt gedaan dan andersom.
(mr) – Bron: Connect.vivajobs.be & Glassdoor.com
12 maart 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je kan het zo gek niet bedenken of een HR-manager met wat jaartjes ervaring heeft het al meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek.
Beauty-experte en radio- en tv-persoonlijkheid Victoria Snee uit Dallas zet beautyblunders op een rijtje, zodat niemand er nog tegen zou zondigen.
CareerBuilder vroeg aan 2.201 personeelsmanagers en hr-professionals welke opvallende sollicitatieblunders zij ooit al hadden meegemaakt ...
Deze twaalf voorbeelden van blunders vermijd je best als je je kansen tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek niet wil vergooien ...
Er zijn maar 2 soorten vacatures: voor nieuwe of bestaande jobs. Het verschil is cruciaal voor jouw sollicitatie.
Gemiddeld duurt het 7 seconden om te beslissen wat er met jouw CV gebeurt. Door deze tips te volgen, belandt jouw CV op het bureau in plaats van eronder.
In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Ga je op vakantie? Vergeet je out-of-office niet! Wij lijsten alvast enkele originele exemplaren voor je op.