Van je hobby je beroep maken, is dat wel leuk?
Het roer omgooien en kiezen voor iets wat je graag doet, vergt moed. Drie ervaringsdeskundigen getuigen...
Nevenactiviteiten zijn onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je studie of baan doet. Dit is altijd parttime, bijvoorbeeld een paar uur per maand of enkele dagen per week. Voorbeelden zijn vrijwilligerswerk, bestuursfuncties, freelance werk, je eigen start-up of een lidmaatschap bij een politieke partij.
Lees ook: 7 hobby’s waarmee je scoort op je cv
Een nevenfunctie heeft niet altijd direct met je werk te maken. Meestal heb je er niet voor gestudeerd en verdien je er ook niet de kost mee. Het is wel handig om er een of misschien zelfs meerdere te hebben. Je doet er namelijk waardevolle ervaring en vaardigheden mee op.
Je laat er ook mee zien dat je graag de handen uit de mouwen steekt en maatschappelijk betrokken bent. Doordat je in aanraking komt met andere mensen vergroot je er bovendien je sociale vaardigheden mee.
Extra: In 4 stappen naar een perfect CV
Kom je net kijken op de arbeidsmarkt of wil je aan de slag in een compleet andere sector? Dan heb je niet altijd de juiste werkervaring en vaardigheden. Maar dat kun je misschien compenseren met de ervaring, kennis en vaardigheden die je met je nevenactiviteiten hebt opgedaan. Ze kunnen daarom een handige aanvulling zijn op je cv.
Hoe je je nevenfuncties op je cv vermeldt, hangt af van je werkervaring. Ben je net klaar met je opleiding en heb je alleen nog maar bijbaantjes gehad? Dan is het handig om ze allemaal te vermelden, bijvoorbeeld je bestuursfunctie bij de studentenvereniging of de blogs en vlogs die je maakt voor je eigen website.
Sta je niet meer aan het begin van je carrière maar werk je al langer? Benoem dan alleen de belangrijkste. Houd ze bij voorkeur zo recent mogelijk, tenzij minder recente nevenfuncties goed aansluiten op de functie waar je voor solliciteert.
Hobby’s op je cv vermelden: do or don’t?
Denk goed na over welke nevenfuncties je op je cv benoemt. Zijn ze (vrij) recent en voegen ze echt iets toe? Geven ze een goed beeld van je ervaring, kennis en vaardigheden? Zorg dat je ze duidelijk beschrijft maar voorkom dat het lijkt alsof deze activiteiten al je tijd opslorpen en je dagelijkse werkzaamheden voor het bedrijf in de weg zouden kunnen zitten.
Extra functies kunnen heel waardevol zijn. Zet ze daarom zo hoog mogelijk op je cv. Bij voorkeur meteen onder werkervaring en opleidingen. En noem daarbij je functie en de meest relevante werkzaamheden die je uitvoert of uitgevoerd hebt. Zo krijgen recruiters meteen een goed beeld van wie je bent en wat je kunt. Heel veel succes!
EXTRA: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!
(lvn/kv) - Bron: CVster.nl
21 november 2022Het roer omgooien en kiezen voor iets wat je graag doet, vergt moed. Drie ervaringsdeskundigen getuigen...
Het antwoord? Voor beide valt iets te zeggen. Het is aan jou om te bepalen of je wel of geen foto aan je cv toevoegt. Maar als je het doet, doe het dan goed.
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Zet je je hobby's op je CV of laat je ze achterwege? De volgende zeven bezigheden staan alvast bijzonder goed op je CV.
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!
Begin je aan je eerste zoektocht naar een job? Maak indruk met een professioneel cv die jouw vaardigheden en prestaties in de verf zet!
Solliciteren kan je leren, maar een paar gouden tips zijn altijd welkom natuurlijk. Welke vaardigheden zet je best op je cv? En hoe zet je ze mooi in de kijker?
Hobby’s vermelden op een cv? Soms kan het je net dat extra streepje voor geven, maar experts adviseren toch om er voorzichtig mee om te springen.
Minder dan een halve minuut. Dat is voor een doorsnee rekruteerder voldoende om te beslissen of een cv al dan niet op de ‘geselecteerd’-stapel belandt...