Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Zo pas je de bewegingsdriehoek dagelijks toe: 6 tips

De voedingsdriehoek, die kennen we allemaal. Maar sinds kort bestaat er ook de bewegingsdriehoek. Een gezond leven is meer dan gezond en gevarieerd eten.
#

In het najaar van 2017 lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven, naast de nieuwe versie van de voedingsdriehoek, voor het eerst ook een afzonderlijke driehoek voor beweging.

Sinds 2011 had de voedingsdriehoek al een bewegingslaag gekregen maar die maakte volgens steeds meer experts onvoldoende duidelijk hoe belangrijk meer bewegen wel is voor een gezonde leefstijl.

De goede voornemensmaanden januari en februari zijn beslist het ideale ogenblik om dat even onder de loep te houden.

1. Zitten: het nieuwe roken?

Meer en meer onderzoek toont aan dat te veel zitten een groot aandeel heeft in heel wat aandoeningen. Mensen die vaak zitten zijn vaker zwaarlijvig met alle gevolgen van dien en met een beduidend lagere levensverwachting.

Zelfs al beweeg je redelijk veel, dan nog kan te veel stilzitten kwalijk zijn. Probeer per halfuur even recht te staan en wat te bewegen.

Hoe lang zit jij dagelijks stil?

2. Run run run, as fast as you can?

Nee hoor! Bewegen is één zaak, maar je dient het te kunnen volhouden. Daarom is het belangrijk goed te variëren tussen de soort van inspanning.

Licht intensief

Probeer licht intensief te bewegen tijdens de alledaags bezigheden. Verschillende bedrijven doen daarom reeds experimenten met staand computeren of vergaderen. Maar ook de aardappelen kunnen rechtstaand geschild worden hoor!

Matig intensief

Probeer per dag gedurende zo’n 30 minuten een iets stevigere inspanning in te plannen. Gebruik zoveel mogelijk de benenwagen als je je verplaatst. Neem je dan toch de wagen? Parkeer je niet vlak voor de deur maar gun jezelf wat extra honderden meters in de frisse lucht. Met matig intensief bewegen bedoelt men dat de hartslag en het tempo van ademhaling de hoogte in gaan.

Zijn de 30 minuten niet gelukt? Snel nog een rondje rond de tuin voor het slapengaan dan maar!

Hoog intensief

‘Sporten is gezond’, dus voor een goede bewegingsvariatie kun je het best één keer per week een tandje bijsteken in je inspanningen. Maar let op: overdrijven is nooit goed, zeker wanneer je het niet gewoon bent! Zoek een sport die je leuk vindt, maar let wel op dat je niet te lang in de kantine blijft hangen achteraf ...

De bewegingsdriehoek

3. Fitte werknemers zijn betere werknemers

Vooral mensen die op kantoor werken en de hele dag naar een computerscherm staren, hebben last van de zittende ziekte. We haalden al even kort het staand vergaderen en computeren aan, maar er zijn nog mogelijkheden. Test maar uit!

Stoeldansen

De stoelendans ken je ongetwijfeld, maar dit betreft een licht andere versie. Plan enkele keren per dag met je collega’s een momentje in waarop een leuke dansplaat wordt opgezet. Iedereen doet de gekste moves vanop zijn bureaustoel. Je zal zien: na wat oefenen zijn er echte pareltjes bij.

Race

De bureaustoel kent nog meer mogelijkheden. Houd een race door het kantoor met je collega’s. Er zijn verschillende disciplines mogelijk: met handen, zonder handen, per 2 waarvan eentje duwt, de estafette … Tip: dit doe je wel het best wanneer de baas gaan lunchen is!

Prullenmand basketbal

Het woord zegt het zelf. Er zal nog maar zelden afval rondslingeren.

De zitbal

Naast bureaustoelen heb je ook van die opblaasbare ballen waar je kan op zitten. In het begin is het wat worstelen met het evenwicht, maar hierdoor versterk je wel je bekken- en buikspieren.

Lees ook:

4. Een gezond lichaam in een gezonde omgeving

Gezondheid, en vooral ongezondheid, heeft vaak met (slechte) gewoontes te maken. Deze gewoontes afleren is niet simpel, daarom kan het nuttig zijn om je omgeving zodanig in te richten dat het gezond gedrag stimuleert. Dat kan zich vertalen in kleine dingen: leg bijvoorbeeld je wandel- en loopschoenen bovenaan in de kast. Dat is dan al een excuus minder om niet aan de arbeid te moeten.

5. Be a man with a plan

Bewegen is, hopelijk, niet zo moeilijk. Het volhouden daarentegen is veel lastiger. Neem daarom niet van in het begin te veel hooi op je vork. Stel haalbare doelen. Je zal zien dat het voldoening en zelfvertrouwen geeft wanneer je weer eens een doel gehaald hebt.

Voor sommige mensen kan het handig zijn een echt schema op te stellen. Denk goed na waar en wanneer je een flinke dosis beweging kan innemen en maak er een gewoonte van. We zeiden al: beweeg met mate, maar bewegen met maten kan ook een goede stimulans zijn. Spreek af met buren of collega’s en daag mekaar uit, het groepsgevoel zal ervoor zorgen dat je het langer volhoudt. Door goed te plannen kan je je ook beter voorbereiden. Regen is geen geldig excuus!

6. Tofsport

Misschien nog belangrijker om het makkelijker vol te houden: zorg ervoor dat het plezant is! Wanneer je je doelstellingen haalt, beloof jezelf dan op tijd en stond een (actief) cadeautje. Het grootste cadeau is natuurlijk je goede gezondheid.

In dit filmpje krijg je nog meer informatie en tips over de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zie je het nog zitten?

 

(mr)

6 februari 2018
Anderen bekeken ook